Πλεύρης: “Και αυτός ο χειμώνας θα έχει στοιχεία πίεσης – Έχουμε, όμως, τα εμβόλια”

“Και αυτός ο χειμώνας θα έχει τις συνθήκες της πίεσης αλλά έχουμε ένα βασικό πλεονέκτημα ότι το 70% ενηλίκων και το 60% του γενικού πληθυσμού είναι εμβολιασμένο”, ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπης Τζούφη στη Βουλή.

“Γι’ αυτό καλούμε τους πολίτες να εμβολιαστούν καθώς έχει καταγραφεί ότι οι περιοχές οι οποίες έχουν μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη παράγουν και λιγότερα κρούσματα και κυρίως πολύ λιγότερες νοσηλείες και βαριές νοσηλείες σε αντίθεση με τις περιοχές που είναι σε χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη”, σημείωσε.

Ερωτηθείς σχετικά με τις μετακινήσεις προσωπικού από τα Κέντρα Υγείας σε νοσοκομεία προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες που προέκυψαν από την πανδημία, ο υπουργός ανέφερε πως σε όλη της διάρκεια της υγειονομικής κρίσης ουσιαστικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας λειτούργησε ως μια υγειονομική περιφέρεια και η πρωτοβάθμια υγεία διέθεσε τις δυνάμεις της στο ευρύτερο ΕΣΥ, ειδικά στα νοσοκομεία τα οποία είχαν να αντιμετωπίσουν COVID περιστατικά. Οπότε, υπήρξαν μετακινήσεις προσωπικού κυρίως της ειδικότητας της Γενικής Ιατρικής. Πλέον ανάλογα με τις ανάγκες γίνεται μια αξιολόγηση και ιεράρχηση προκειμένου να επιστρέψει το υγειονομικό προσωπικό στις οργανικές του θέσεις. Και αυτό, όμως, πάλι θα γίνει με απόλυτη εκτίμηση των συνθηκών της πανδημίας και τις ανάγκες που έχει συνολικά το σύστημα.

Κίνητρα για κάλυψη θέσεων στο ΕΣΥ σε δυσπρόσιτες περιοχές

Απαντώντας στο θέμα των κινήτρων που πρέπει να υπάρξουν προκειμένου να υπάρξει ενδιαφέρον για την κάλυψη των οργανικών θέσεων του ΕΣΥ κυρίως σε δυσπρόσιτες περιοχές, ο υπουργός ανέφερε πως «είμαστε σε συνεννόηση και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και υπάρχουν ήδη δήμοι και περιοχές που πραγματικά συμβάλουν πολύ σημαντικά στο κομμάτι της κατοικίας. Αυτό το οποίο όμως δεν είναι αρκετό και εμείς θέλουμε πέρα από την κατοικία, να υπάρχουν και επιπλέον κίνητρα. Ήδη για την ειδικότητα των αναισθησιολόγων, όπου παρουσιάζεται μεγάλο πρόβλημα, φέραμε ένα νομοσχέδιο προκειμένου να μπορούν να κάνουν εφημερίες -είτε ιδιώτες αναισθησιολόγοι είτε του Δημοσίου- σε άλλα τμήματα, παίρνοντας μία αποζημίωση».

Σχετικά με την αναδιοργάνωση της πρωτοβάθμιας Υγείας, ο υπουργός ανέφερε ότι τους επόμενους μήνες «θα φέρουμε ένα συνολικό νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια Υγεία σε συνδυασμό με τη μεταρρύθμιση που θέλουμε να κάνουμε στον ΕΟΠΥΥ που και θα ενισχύει τις υπάρχουσες δομές αλλά και θα δίνει μία ολόκληρη κατεύθυνση για το ρόλο με τον οποίο πρέπει να λειτουργεί. Διότι αυτή τη στιγμή μεγάλο μέρος της το καλύπτει ουσιαστικά το εθνικό σύστημα υγείας παρότι που δεν είναι αυτή η αποστολή του».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here