Καιρός ΤΩΡΑ: Ισχυρες καταιγίδες σε περιοχές της Αττικής – Κεραυνοί και μπουμπουνητά


Καιρός ΤΩΡΑ: Στο «μάτι» της κακοκαιρίας «Αθηνά» και πάλι το Λεκανοπέδιο – Έντονα φαινόμενα σε Ελευσίνα, Ασπρόπυρο, Σαλαμίνα, Πειραιά

«Άνοιξαν οι ουρανοί» και πάλι στο Λεκανοπέδιο, με τα φαινόμενα κατά τόπους να είναι πολύ έντονα.

Οι ισχυρές καταγίδες σαρώνουν λίγο μετά τις 17:30 το απόγευμα τον Πειραιά, την Ελευσίνα, τον Ασπρόπυργο και τη Σαλαμίνα, ενώ και σε άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου σημειώνονται έντομνα καταιγίδες. Παράλληλα, οι κεραυνοί και τα μπουμπουνιτά συνοδεύουν τον… μαυρισμένο ουρανό.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, ο καιρός στην Ελλάδα μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα είναι ιδιαίτερα άστατος, με ένα νέο κύμα κακοκαιρίας να σαρώνει το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας με ένταση που μπορεί να πλησιάζει τον μεσογειακό κυκλώνα όπως αυτόν που προκάλεσε τις καταστροφές του «Ιανού» τον Σεπτέμβριο του 2020.

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας αναμένεται από το βράδυ της Τετάρτης λόγω του ισχυρού βαρομετρικού χαμηλού που θα κινηθεί από την Ιταλία προς την Ελλάδα.

Στο ενδιάμεσο σήμερα, Δευτέρα, το βράδυ, αναμένονται βροχές και καταιγίδες στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο ενώ ένα νέο κύμα βροχών θα ξεκινήσει μέσα στη νύχτα από το Ιόνιο με αποτέλεσμα στο ξημέρωμα της Τρίτης να επηρεάσει αρκετές περιοχές ανατολικά της Πίνδου ανάμεσα στις οποίες, με σοβαρή υποψηφιότητα κατά τον κ. Μαρουσάκη, και η Αττική.

Το νέο κύμα κακοκαιρίας από το βράδυ της Τετάρτης θα επηρεάσει όλη την Ελλάδα σε ένταση που μπορεί να προσεγγίζει τον Μεσογειακό Κυκλώνα του «Ιανού» ενώ αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι και την Κυριακή με πολύ αυξημένος κίνδυνο για πλημμύρες.

Γιατί η κακοκαιρία μπορεί να προσεγγίσει σε ένταση Μεσογειακό Κυκλώνα

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες που αναμένεται να κινηθούν από τα βόρεια τμήματα της Ευρώπης νοτιότερα, καθώς θα αλληλεπιδράσουν με τα θερμά νερά της Μεσογείου θα σχηματίσουν ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό στα νότια τμήματα της Ιταλίας το οποίο αναμένεται να κινηθεί προς τη χώρα μας.

Πιεζόμενο από τις υψηλές πιέσεις βορειότερα, θα προσπαθήσει να «μιμηθεί» τον μηχανισμό δημιουργίας Μεσογειακού κυκλώνα. Αυτό θα εξαρτηθεί, σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη, από το χρονικό διάστημα το οποίο θα αλληλεπιδράσει αυτό το βαρομετρικό χαμηλό με τα θερμά νερά του Ιονίου πελάγους και της κεντρικής Μεσογείου αλλά και από την ένταση της ψυχρής αέριας μάζας που θα το τροφοδοτεί στα μεγαλύτερα ύψη της τροπόσφαιρας.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Για την ώρα η πρόγνωση της ΕΜΥ όσον αφορά τον καιρό των επόμενων ημερών αρχής γενομένης από την Πέμπτη έχει ως εξής:

ΠΕΜΠΤΗ 14-10-2021
Νέα κακοκαιρία προβλέπεται με βροχές και καταιγίδες, αρχικά στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ. Το βράδυ
στη Μακεδονία θα στραφούν σε βόρειων διευθύνσεων 4 με 6 και στην κεντρική Μακεδονία 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα βόρεια.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15-10-2021
Κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπεται σε όλη τη χώρα. Τα φαινόμενα που κατά τόπους και κατά διαστήματα θα είναι ισχυρά θα παρουσιάσουν εξασθένηση το βράδυ στα βορειοδυτικά. Οι άνεμοι στα βόρεια και βαθμιαία από το απόγευμα στα δυτικά και κεντρικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ. Στα υπόλοιπα θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ και τοπικά στο Αιγαίο έως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΣΑΒΒΑΤΟ 16-10-2021
Στα βορειοδυτικά προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και σποραδικές καταιγίδες που στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Οι άνεμοι στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το βορειοδυτικό Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και στις υπόλοιπες περιοχές αρχικά νοτιοδυτικοί 5 με 7, που βαθμιαία όμως θα στραφούν σε
δυτικούς και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ