Άγχος Αντιμετώπιση: Στρατηγικές ανακούφισης του στρες για άμεσα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα


Yπάρχουν πολλές στρατηγικές ανακούφισης από το στρες που μπορούν να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε γρήγορα. Έτσι, είτε είχατε μια δύσκολη μέρα στη δουλειά είτε είστε αγχωμένοι με τις ατέλειωτες υποχρεώσεις, οι στρατηγικές που ακολουθούν μπορούν να σας δώσουν άμεση ανακούφιση από το άγχος σας.

Στρατηγικές άμεσης ανακούφισης από το στρες

  • Πάρτε και δώστε μια αγκαλιά σε έναν αγαπημένο σας άνθρωπο ή ζώο

Το σωματικό άγγιγμα μπορεί να κάνει πολλά, όσον αφορά τη διαχείριση του άγχους. Το να αγκαλιάζεις ένα αγαπημένο σου πρόσωπο ή το κατοικίδιό σου μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο. Μια αγκαλιά απελευθερώνει την ορμόνη ωκυτοκίνη (γνωστή και ως «ορμόνη της αγκαλιάς») που σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας και χαμηλότερα επίπεδα άγχους.Η ωκυτοκίνη προκαλεί επίσης μείωση της αρτηριακής πίεσης και της νορεπινεφρίνης – ορμόνης του στρες – και μπορεί να προκαλέσει μια αίσθηση χαλάρωσης.

Μην φοβάστε, λοιπόν, να ζητήσετε μια αγκαλιά αν και όταν την χρειάζεστε. Είναι καλό και για τους δύο σας και μπορεί να είναι μία από τις απλούστερες διαθέσιμες μορφές ανακούφισης από το άγχος.

  • Απολαύστε τα οφέλη της αρωματοθεραπείας

Η αρωματοθεραπεία έχει πραγματικά οφέλη για την ανακούφιση από το στρες – μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο ενεργητικοί, πιο χαλαροί ή πιο παρόντες στη στιγμή.  Ερευνητικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι ορισμένα αρώματα μπορούν να αλλάξουν τη δραστηριότητα του εγκεφαλικού κύματος και να μειώσουν τις ορμόνες του στρες στο σώμα. Έτσι, είτε απολαμβάνετε τα κεριά, είτε προτιμάτε μυρωδάτα προϊόντα σώματος, σκεφτείτε να ενσωματώσετε κάποια μορφή αρωματοθεραπείας στην ημέρα σας.

Μακροπρόθεσμες στρατηγικές ανακούφισης από το στρες για διαρκή υγεία

Ορισμένες συνήθειες μπορούν να προωθήσουν την ανθεκτικότητα στο άγχος, καθώς και να αυξήσουν τη συνολική ευεξία. Για παράδειγμα, όσοι ασκούνται ή διαλογίζονται τακτικά τείνουν να αναπτύσσουν λιγότερο άγχος μπροστά σε μια δύσκολη πρόκληση.  Είναι λοιπόν σημαντικό να δημιουργήσετε έναν τρόπο ζωής που θα σας βοηθήσει να αποφύγετε το άγχος και να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις με υγιή τρόπο. Ενδεικτικά:

  • Τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή

Η κακή διατροφή μπορεί να φέρει μεγαλύτερη αντίδραση απέναντι στο άγχος. Οι εκλεπτυσμένοι υδατάνθρακες, όπως τα μπισκότα και τα πατατάκια, μπορούν να προκαλέσουν άνοδο του σακχάρου στο αίμα. Έτσι, όταν το σάκχαρο στο αίμα σας πέσει, μπορεί να έχετε περισσότερο άγχος. Η κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής μπορεί να σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε το άγχος σε βάθος χρόνου. Τρόφιμα όπως αυγά, αβοκάντο και καρύδια υποστηρίζουν τη ρύθμιση της διάθεσης και την ισορροπία της ενέργειας.

  • Μιλήστε θετικά στον εαυτό σας

Έχει σημασία έχει ο τρόπος που μιλάτε στον εαυτό σας. Η σκληρή αυτοκριτική, η αμφιβολία για τον εαυτό και οι καταστροφικές προβλέψεις δεν βοηθούν. Εάν σκέφτεστε συνεχώς πράγματα όπως “δεν έχω χρόνο για αυτό” και “δεν μπορώ να το αντέξω αυτό”, θα αγχωθείτε. Είναι σημαντικό να μάθετε να μιλάτε στον εαυτό σας με πιο ρεαλιστικό, συμπονετικό τρόπο. Όταν κατονομάζετε τον εαυτό σας ή αμφιβάλλετε για την ικανότητά σας να πετύχετε, αναθεωρήστε με έναν πιο ευγενικό αυτο-διάλογο.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ