Βρυξέλλες Βέλγιο: Προτεραιότητα στα έλκη των ποδιών κατά το lockdown


Βρυξέλλες Βέλγιο: Οι προσπάθειες του Βελγίου να δώσει προτεραιότητα στη φροντίδα στις κλινικές του για το διαβητικό πόδι κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού της πανδημίας COVID-19 ελαχιστοποίησε τόσο τις καθυστερήσεις στη φροντίδα όσο και τα αρνητικά αποτελέσματα, υποδεικνύουν νέα δεδομένα. Η χώρα έχει ένα εθνικό πρόγραμμα φροντίδας για τα διαβητικά πόδια από το 2005, με 34 πολυεπιστημονικές κλινικές αναγνωρισμένες από το Βελγικό Υπουργείο Υγείας για τη θεραπεία των ελκών του διαβητικού ποδιού (DFU).

Το σύστημα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των ακρωτηριασμών των κάτω άκρων στη χώρα. Και ενώ όλη η μη επείγουσα ιατρική περίθαλψη στο Βέλγιο αναβλήθηκε κατά τη διάρκεια της εθνικής περιόδου κλειδώματος COVID-19 14 Μαρτίου-3 Μαΐου 2020, οι κλινικές ακολούθησαν τις συμβουλές των επαγγελματικών ενώσεων για να θεωρήσουν όλα τα ενεργά έλκη του διαβητικού ποδιού DFU ως επείγοντα.

Έτσι, σχεδόν όλες οι κλινικές ποδιών παρέμειναν προσβάσιμες κατά το κλείδωμα. “Χάρη στις μεγάλες προσπάθειες των κλινικών για διαβητικά πόδια, η συνεχής διαθεσιμότητα υπηρεσιών για το έλκος του διαβητικού ποδιού κατά τη διάρκεια του lockdown, αν και σε περιορισμένη χωρητικότητα, ήταν πραγματικά χρήσιμη και μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο δεν είδαμε καθυστερημένη παρουσίαση”, δήλωσε ο An-Sofie Vanherwegen, PhD, των Υπηρεσιών Έρευνας Υγείας, Sciensano, στις Βρυξέλλες, στο Βέλγιο, στην εικονική συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μελέτη του Διαβήτη.

Ο μόνος αντίκτυπος στη σοβαρότητα των ελκών του διαβητικού ποδιού DFU ήταν ότι οι πληγές τείνουν να είναι ελαφρώς ελαφρύτερες, είπε. “Τα ευρήματά μας ελπίζουμε ότι θα καθοδηγήσουν τις κλινικές διαβητικών ποδιών στην εξυπηρέτηση των ασθενών τους χρησιμοποιώντας καινοτόμες στρατηγικές, όπως η τηλεϊατρική, κατά την τρέχουσα και ενδεχομένως μελλοντική κρίση δημόσιας υγείας”, πρόσθεσε σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δομικής Δυναμικής EASD.

Ο συντονιστής συνεδρίας Νικόλαος Παπάνας, MD, PhD, κλήθηκε να σχολιάσει, δήλωσε στο Medscape Medical News: “Αυτά τα αποτελέσματα είναι σημαντικά καθόσον παρέχουν πληροφορίες για ασθενείς με διαβητικό πόδι κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου. Η παρατήρηση ότι οι ασθενείς δεν καθυστέρησαν να παρουσιαστούν στο σύστημα υγείας είναι καινούργιο και πολύ καθησυχαστικό, διότι υπονοεί ότι είχαν εκπαιδευτεί για την υγιεινή των ποδιών και ότι το σύστημα ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει τη νοσηρότητα των ποδιών παρά τη νέα κατάσταση. ”

Και οι δύο αναδιαρθρώσεις του συστήματος για να ενσωματώσουν την τηλεϊατρική και την εκπαίδευση των ασθενών ήταν βασικές, δήλωσε ο Παπανάς, ο οποίος είναι επικεφαλής του Κέντρου Διαβήτη – της Κλινικής διαβητικού Ποδιού, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Ξάνθη, στην Ελλάδα. “Έχουμε επίσης διατυπώσει προηγουμένως ότι κάθε επαγγελματίας υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να έχει απόλυτη ελάχιστη γνώση για την ανίχνευση ανησυχητικών σημείων σε κάθε νέα βλάβη του ποδιού.

Η σχολαστική φροντίδα των ποδιών και η συντήρηση πολυεπιστημονικής εμπειρογνωμοσύνης θα πρέπει να είναι διαθέσιμες με ή χωρίς lockdown.” Η φροντίδα συνεχίστηκε σχεδόν σε όλες τις κλινικές ποδιών του Βελγίου. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τέταρτο όλων των ανθρώπων που ζουν με διαβήτη παγκοσμίως θα παρουσιάσουν έλκος στα πόδια κατά τη διάρκεια της ζωής τους, και αυτά αναπτύσσονται καθώς ο διαβήτης βλάπτει τα νεύρα και την παροχή αίματος στα πόδια. Χωρίς έγκαιρη θεραπεία, αυτά τα έλκη είναι δύσκολο να επουλωθούν και αποτελούν την κύρια αιτία ακρωτηριασμού των κάτω άκρων στις δυτικές χώρες.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ