Μόσιαλος: Δεν έχει κλείσει η διαχείριση της πανδημίας – Πρόταση για παγκόσμιο δίκτυο επιδημιολογικής παρακολούθησης

Για τις μεγάλες αβεβαιότητες που αντιμετωπίσαμε στην αρχή της πανδημίας και για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, μίλησε ο Ηλίας Μόσιαλος. Ο καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου, στο ετήσιο συνέδριο που διοργάνωσε ο ΚΥΚΛΟΣ ΙΔΕΩΝ, ανέφερε πως «Όταν έχεις να αντιμετωπίσεις αβεβαιότητες δεν μπορείς να ποσοτικοποιήσεις το ρίσκο». Επομένως, «πρέπει να κερδίσεις χρόνο και με αυτή την έννοια έγιναν και τα πρώτα lockdown».

Αυτή την στιγμή, πρόσθεσε, δεν λειτουργούμε με τις ίδιες αβεβαιότητες. Ωστόσο υπάρχουν ακόμα και σχετίζονται με τις παραλλαγές του ιού, σημείωσε ο καθηγητής. Ο κ. Μόσιαλος υπογράμμισε πως δεν έχει κλείσει η διαχείριση της πανδημίας πλήρως για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για την επόμενη φάση με καθαρό τρόπο.

Όπως εξήγησε, υπάρχουν τέσσερεις διαστάσεις. Η κοινωνική επιδημιολογία και η επιδημιολογία της μικροβιακής αντοχής. Πώς μπορούμε να προβλέψουμε πού και πώς θα εμφανιστούν εκ νέου απειλές μολυσματικών ασθενειών τις επόμενες δεκαετίες. Όπως είπε, εδώ πρέπει η επιστήμη να εκμεταλλευθεί την γονιδιακή των μεγάλων δεδομένων που καλύπτουν ολόκληρες οικογένειες ιών, ώστε να αναπτυχθούν μελλοντικά βϊοιατρικά αντίμετρα.

Το δεύτερο θέμα είναι η η κοινωνική και συμπεριφορική αλλαγή. Το τρίτο πεδίο αφορά στις υγειονομικές παρεμβάσεις. Στις περισσότερες χώρες του κόσμου η έννοια της δημόσιας υγείας αντιμετωπίζεται με πολύ στενό περιεχόμενο, ανέφερε ο κ. Μόσιαλος.

Η τέταρτη παρέμβαση είναι στην οικονομία. Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η ταχέως εξελισσόμενη πανδημία μπορεί να αξιολογηθεί κατάλληλα και να εκτιμηθεί από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Εξήγησε ότι αν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν μπορεί να αξιολογήσει τον πραγματικό κίνδυνο, μπορεί να ληφθούν αποφάσεις με δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις για πάρα πολλές χώρες του πλανήτη.

Όπως είπε οι παρεμβάσεις μπορεί να γίνουν σε τρία επίπεδα, παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Μίλησε μάλιστα για ένα παγκόσμιο δίκτυο επιδημιολογικής παρακολούθησης και παγκόσμια διαχείριση σε επίπεδο μεγάλων κυβερνήσεων.

 

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here