Βενετία Gourmet: Μαύρο ριζότο με σουπιές

Βενετία Gourmet: Παραδοσιακή συνταγή Βενετίας   

1  1/2 ώρα Χρόνος Εκτέλεσης

Συστατικά

  • 1/2 kg σουπιές
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοτριμμένο
  • 2 σκ. σκόρδο, ψιλοτριμμένο
  • 1 ποτ. κρασί λευκό
  • 1/2 ποτήρι ζεστό νερό
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 300 γρ. ρύζι arborio ή καρολίνα
  • 1200 ml ζωμός θαλασσινών ζεστός
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 φλ. τσαγιού παρμεζάνα, τριμμένη
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • αλάτι
  • πιπέρι

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Καθαρίζουμε καλά τις σουπιές και κρατάμε 2-3 φούσκες με το μελάνι τους. Ανάλογα με το μέγεθος τις κόβουμε σε 2-3 κομματάκια (με ψαλίδι κόβονται πολύ εύκολα).
  • Βάζουμε στο μάτι ένα βαθύ σκεύος (υπολογίστε ότι θα χωρέσει όλο το φαγητό), το ζεσταίνουμε, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει καλά σωτάρουμε το κρεμμύδι.
  • Μετά ρίχνουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
  • Σβήνουμε με το κρασί, περιμένουμε να εξατμισθεί και προσθέτουμε τις σουπιές.
  • Ανακατεύουμε καλά για 4-5 λεπτά.
  • Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το ζεστό νερό, ακεπάζουμε το σκεύος και μαγειρεύουμε για μισή ώρα σε χαμηλή φωτιά.
  • Με μια τρυπητή κουτάλα, αφαιρούμε τις σουπιές και τις βάζουμε σε ένα πιάτο.
  • Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να σωθούν όλα τα υγρά και να μείνει μόνο το λαδάκι.
  • Τότε ρίχνουμε το ρύζι και σοτάρουμε.
  • Ξεκινάμε τη διαδικασία του ριζότο, ρίχνοντας σιγά-σιγά τον ζεστό ζωμό θαλασσινών (1-2 κουτάλες της σούπας τη φορά). Η διαδικασία θα κρατήσει από 20 λεπτά έως μισή ώρα. Αλατοπιπερώνουμε.
  • Μόλις το ρύζι είναι έτοιμο, προσθέτουμε τις σουπιές, το μελάνι, το βούτυρο, τον μαϊντανό και την παρμεζάνα. Ελέγχουμε το αλάτι.
  • Αφήνουμε το φαγητό να ηρεμήσει 5 λεπτά και σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here