Σεισμός Κρήτη: Αγωνία μετά τα 6,3 R – Φόβοι για ενεργοποίηση στο ανατολικό τμήμα του σεισμικού τόξου


Μεγάλη αναστάτωση, αλλά και ζημιές στην Ανατολική Κρήτη προκαλέσε ο ισχυρός σεισμός των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που καταγράφηκε στον θαλάσσιο χώρο 23 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ζάκρου – Σε εφαρμογή το σχέδιο «Εγκέλαδος» – Τι λένε οι σεισμολόγοι

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του νότιου άκρου του ανατολικού σεισμικού τόξου άφησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας μετά το σεισμό 6,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Ζάκρου, επισημαίνοντας ότι το θέμα ερευνάται, και ότι υπάρχουν πρώτες μικρές ενδείξεις που επιβεβαιώνουν το σενάριο αυτό.

Ο κ. Λέκκας εμφανίστηκε πάντως καθησυχαστικός, διευκρινίζοντας μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι σημερινός σεισμός 6,3 Ρίχτερ δεν συνδέεται με αυτόν των 5,8 Ρίχτερ που είχε γίνει στο Αρκαλοχώρι, καθώς προέρχεται από διαφορετικό σεισμικό κέντρο.

Οι ζημιές όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας είναι ελάχιστες, κυρίως σε παλιά σπίτια και απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους να αποφεύγουν όλα τα παλαιά κτίσματα.

Εκτίμησε ότι ο συγκεκριμένος σεισμός είναι ο κύριος, επισήμανε ωστόσο ότι «θα πρέπει να περιμένουμε για ασφάλεια τα επόμενα δύο εικοσιτετράωρα».

Την εκτίμηση ότι η σεισμική δόνηση μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ανοιχτά της Ζάκρου ήταν η κύρια, έκανε στον ΣΚΑΪ και ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας. Ο κ. Χουλιάρας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «θα πρέπει να περιμένουμε λίγο να το βεβαιώσουμε με έναν ισχυρό μετασεισμό τις επόμενες μέρες αν είναι ο κύριος σεισμός… Φαίνεται ότι εκεί είμαστε».

Τσελέντης: Πρόκειται για τον κύριο σεισμό

Από την πλευρά του ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης υπογράμμισε ότι ο νέος σεισμός δεν έχει καμία σχέση και καμία σύνδεση με το ρήγμα στο Αρκαλοχώρι.

Μιλώντας στο cretapost.gr, ανέφερε ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό, ωστόσο αναμένονται κάποιοι μετασεισμοί.

Μετασεισμοί

Σημειώνεται ότι ο σεισμός των 6,3 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 12:24 μετά το μεσημέρι, με επίκεντρο 24 χλμ. νοτιοανατολικά της Ζάκρου.

Στις 12:32 σημειώθηκε δόνηση 4,5 βαθμών στην Κάρπαθο και συγκεκριμένα 12 χλμ. βορειοδυτικά της Καρπάθου.

Στην συνέχεια οι καταγραφές σεισμών άνω των 3,0 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή έχουν ως εξής:

12:36 – 4,1 Ρίχτερ
12:40 – 3,6 Ρίχτερ
12:51 – 3,0 Ρίχτερ
15:16 – 3,0 Ρίχτερ

Ταρακουνήθηκε και η Κύπρος

Όπως σημειώνει η ανακοίνωση, «την Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 12:24 καταγράφηκε από το σεισμολογικό δίκτυο του Τμήματος ισχυρός σεισμός μεγέθους 6.3 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ». Ο σεισμός είχε επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 20 χιλιόμετρα ανατολικά της Κρήτης και 600 χιλιόμετρα δυτικά της Κύπρου, σημειώνει.

Προσθέτει πως παρά τη μεγάλη απόσταση του επικέντρου από την Κύπρο, ο σεισμός αυτός έγινε αισθητός σε μεγάλο μέρος του νησιού κυρίως από ενοίκους ψηλών κτιρίων.

Ο σεισμός αυτός εντάσσεται στο πλαίσιο της σεισμικής δραστηριότητας του ανατολικού τμήματος του Ελληνικού Τόξου. Η εξέλιξη του φαινομένου παρακολουθείται από το Σεισμολογικό Κέντρο του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης.

Ανησυχία για τσουνάμι

Ανησυχία για την δημιουργία τσουνάμι υπήρξε μετά τον ισχυρό σεισμό στην Κρήτη. Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος έκανε λόγο για μικρό τσουνάμι σε εξέλιξη στην Κρήτη, κάνοντας έκκληση προς τους πολίτες να απομακρυνθούν από τις ακτές στα νότια του νησιού.

Δείτε την ανάρτηση του Παπαδόπουλου:

Η κατάσταση των μνημείων

Για την ώρα οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού ενημερώνονται για την κατάσταση των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έχουν πέσει ορισμένα αρχαιολογικά ευρήματα (πίθοι) στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σητείας, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό εάν έχουν σπάσει ή έχουν υποστεί φθορές.

Σύμφωνα με το cretapost.gr, κατεγράφησαν ζημιές σε παλαιά κτίρια και αντικείμενα έπεσαν σε σπίτια και επιχειρήσεις, κυρίως στην περιοχή της Σητείας.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο σεισμός που έγινε έντονα αισθητός και είχε διάρκεια, προκάλεσε ζημιές σε καταστήματα του Ξηρόκαμπου, καθώς έπεσαν ράφια και προϊόντα, ενώ σύμφωνα με την πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Ζήρου Αλεξάνδρα Παπαθανασάκη, έχουν υπάρξει αναφορές για κατολισθήσεις βράχων σε διάφορα σημεία της περιοχής.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι σε επιφυλακή ενώ τα σχολεία λειτουργούν κανονικά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ