Ύπνος Ψυχική υγεία: Ερευνητές συνδέουν την ποιότητα ύπνου με την ψυχική ασθένεια μέσω ιχνηλατών δραστηριότητας καρπού


Ειδικότερα, η μελέτη δημοσιεύτηκε στις 12 Οκτωβρίου 2021 στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης PLOS Medicine του Shreejoy Tripathy του Πανεπιστημίου του Τορόντο και του Κέντρου Εθισμού και Ψυχικής Υγείας (CAMH) στον Καναδά. Τα προβλήματα ύπνου είναι γνωστό ότι είναι ταυτόχρονα συμπτώματα και τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου για πολλές ψυχιατρικές διαταραχές. Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα για 89.205 άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου και φορούσαν ιχνηλάτες ύπνου και δραστηριότητας στον καρπό τους για 7 ημέρες μεταξύ του 2013 και του 2015.

 

Τα επιταχυνσιόμετρα των φορητών συσκευών χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία αντικειμενικών δεδομένων σχετικά με τον χρόνο ύπνου, τη διάρκεια, την αποτελεσματικότητα και τη μεταβλητότητα του. Τα δεδομένα για τις ψυχιατρικές διαγνώσεις – συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών φάσματος σχιζοφρένειας, διπολικής διαταραχής, μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής και αγχώδους διαταραχής – καθώς και άλλες πληροφορίες υγείας και κοινωνικοδημογραφικές πληροφορίες ήταν διαθέσιμες για όλους τους συμμετέχοντες και συμμετέχουσε, που κυμαίνονταν σε ηλικία από 43 έως και 79 ετών και ήταν κατά 56% γυναίκες.

“Τα ευρήματά μας παρέχουν ένα πλούσιο κλινικό πορτρέτο των τρόπων με τους οποίους ο ύπνος μπορεί να διαταραχθεί σε άτομα με ψυχική ασθένεια εφ ‘όρου ζωής”, λένε οι συγγραφείς.

Οι ερευνητές βρήκαν εντυπωσιακές τάσεις όταν εξέτασαν τις συσχετίσεις μεταξύ των μέτρων ύπνου και των ψυχιατρικών διαγνώσεων στα νοσοκομεία. Τα μέτρα ποιότητας του ύπνου, όπως η αποτελεσματικότητα του ύπνου, επηρεάστηκαν γενικά περισσότερο από την ψυχιατρική διάγνωση συγκριτικά με τα μέτρα διάρκειας του ύπνου. Η μεγαλύτερη επίδραση παρατηρήθηκε στη σχέση μεταξύ της αποτελεσματικότητας του ύπνου και της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής. “Τα ευρήματά μας παρέχουν ένα πλούσιο κλινικό πορτρέτο των τρόπων με τους οποίους ο ύπνος μπορεί να διαταραχθεί σε άτομα με ψυχική ασθένεια εφ ‘όρου ζωής”, λένε οι συγγραφείς και προσθέτουν: “Αυτή η εργασία αναδεικνύει τη δυνατότητα των φορητών συσκευών να παρέχουν λεπτομερείς, αντικειμενικές μετρήσεις ύπνου σε μεγάλη κλίμακα, ακόμη και σε ομάδες δεκάδων χιλιάδων ατόμων και λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διαταράσσεται ο ύπνος σε άτομα με ψυχικές ασθένειες”.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ