Πλάσμα Ανάρρωση: Ελάχιστο ή καθόλου όφελος για σοβαρά ασθενείς με covid-19, διαπιστώνει μελέτη

Πλάσμα Ανάρρωση: Μια νέα μεγάλη μελέτη αξιολογεί την αποτελεσματικότητα του πλάσματος ασθενών covid σε ανάρρωση για ασθενείς με covid-19.

  • Το πλάσμα αίματος από άτομα που έχουν αναρρώσει πρόσφατα από λοίμωξη, την οποία οι ειδικοί αποκαλούν πλάσμα ανάρρωσης, περιέχει αντισώματα που μπορούν δυνητικά να αντιμετωπίσουν την ίδια λοίμωξη σε άλλους.
  • Ορισμένα νοσοκομεία χρησιμοποιούν πλάσμα ανάρρωσης για τη θεραπεία της COVID-19, αν και τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του σε βαριά άρρωστους ασθενείς είναι περιορισμένα.
  • Μια μεγάλη μελέτη κατέληξε τώρα στο συμπέρασμα ότι η θεραπεία δεν παρέχει κανένα όφελος για βαριά ασθενείς, με πιθανή εξαίρεση εκείνους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Οι υποστηρικτές της θεραπείας υποστηρίζουν ότι το πλάσμα ανάρρωσης μπορεί να σώσει ζωές εάν χορηγηθεί αρκετά νωρίς, πριν από την έναρξη της φλεγμονώδους φάσης της νόσου.

Οι επαγγελματίες υγείας χρησιμοποιούν πλάσμα από ασθενείς που έχουν καταπολεμήσει μια λοίμωξη, γνωστό ως πλάσμα ανάρρωσης ή θεραπεία παθητικών αντισωμάτων, για σχεδόν έναν αιώνα για την καταπολέμηση βακτηριακών και ιικών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης και του Έμπολα.

Τον Αύγουστο του 2020, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εξέδωσε άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης, η οποία ενημερώθηκε τον Φεβρουάριο του 2021, για το πλάσμα ανάρρωσης για τη θεραπεία ασθενών που νοσηλεύονται με COVID-19. Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου μισό εκατομμύριο άτομα με COVID-19 είχαν λάβει τη θεραπεία μέχρι τον Μάρτιο του 2021. Τον Μάιο του 2021, ωστόσο, η δοκιμή RECOVERY και μια ανασκόπηση της έρευνας ανέφεραν ότι το πλάσμα ανάρρωσης παρείχε ελάχιστο ή καθόλου όφελος για τους ασθενείς που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο με COVID-19.

Μια πρόσφατα δημοσιευμένη κλινική δοκιμή που περιελάμβανε 129 τοποθεσίες στην Αυστραλία, τον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο πρόσθεσε τώρα περαιτέρω στοιχεία ότι η θεραπεία δεν βελτιώνει τις πιθανότητες επιβίωσης των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση.

Η δοκιμή, η οποία ήταν μέρος της τρέχουσας δοκιμής REMAP-CAP, τυχαιοποίησε 2.011 βαριά άρρωστους ασθενείς με επιβεβαιωμένη covid-19 για να λάβουν είτε πλάσμα ανάρρωσης είτε κανονική περίθαλψη. Οι ερευνητές ολοκλήρωσαν τη δοκιμή αφού κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η θεραπεία δεν μείωσε τον αριθμό των ημερών που οι ασθενείς παρέμειναν ζωντανοί και χωρίς υποστήριξη οργάνων, με «πιθανότητα ματαιότητας» 99,4%. Το ποσοστό θνησιμότητας ήταν 37,3% για την ομάδα πλάσματος ανάρρωσης και 38,4% για όσους έλαβαν κανονική περίθαλψη.

Ο διάμεσος αριθμός ημερών ζωντανών και χωρίς υποστήριξη οργάνων ήταν 14 ημέρες και στις δύο ομάδες. Η μελέτη εμφανίζεται στο περιοδικό JAMA. “Τέλος, με αυτά τα αποτελέσματα, μπορούμε να θέσουμε τέλος στη χρήση πλάσματος ανάρρωσης για τους πιο άρρωστους ασθενείς μας με COVID-19 και να επικεντρωθούμε σε θεραπείες που γνωρίζουμε ότι λειτουργούν, καθώς και στην ανάπτυξη και δοκιμές καλύτερων”, λέει ο συγγραφέας Δρ Μπράιαν McVerry, MD, αναπληρωτής καθηγητής πνευμονικής, αλλεργικής και ιατρικής κρίσιμης φροντίδας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ και ιατρός κρίσιμης φροντίδας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here