Κορωνοϊός ορφάνια: Περισσότερα από 140.000 παιδιά στις ΗΠΑ έχασαν έναν φροντιστή εξαιτίας της Covid-19

Περισσότερα από 140.000 παιδιά στις ΗΠΑ έχουν χάσει έναν γονέα, παππού ή γιαγιά που τα φρόντιζε εξαιτίας της Covid-19, ανέφεραν οι ερευνητές του CDC. Ο αριθμός αντιστοιχεί σε ένα στα 500 παιδιά στη χώρα. Όπως επεσήμανε η ερευνητική ομάδα, τα παιδιά από φυλετικές και εθνοτικές μειονότητες ήταν πολύ πιο πιθανό να χάσουν έναν φροντιστή.

«Τα ευρήματα απεικονίζουν την ορφάνια ως μια κρυφή και συνεχή δευτερογενή τραγωδία που προκλήθηκε από την πανδημία Covid-19 και τονίζουν ότι η αναγνώριση και η φροντίδα αυτών των παιδιών καθ ‘όλη τη διάρκεια της ανάπτυξής τους είναι ένα απαραίτητο και επείγον μέρος της απόκρισης στην πανδημία – όχι μόνο όσο η πανδημία συνεχίζεται, αλλά και στη μετα-πανδημική εποχή», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Ινστιτούτο για την Κατάχρηση Ναρκωτικών, το οποίο συμμετείχε στην χρηματοδότηση της μελέτης.

Τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Στατιστικών Υγείας μέχρι τον Ιούνιο έδειξαν ότι τα παιδιά φυλετικών και εθνοτικών μειονοτήτων αντιπροσώπευαν το 65% αυτών που έχασαν έναν κύριο φροντιστή, ενώ τα λευκά παιδιά το 35%, παρόλο που οι μειονότητες αντιπροσωπεύουν μόλις το 39% του πληθυσμού των ΗΠΑ.

  • Σε 15 μήνες, 120.630 παιδιά στις ΗΠΑ βίωσαν τον θάνατο ενός κύριου φροντιστή, συμπεριλαμβανομένων των γονέων, των παππούδων και των γιαγιάδων που τους παρείχαν βασικές ανάγκες, λόγω θανάτου που σχετίζεται με την Covid.
  • Επιπλέον, 22.007 παιδιά βίωσαν τον θάνατο δευτερεύοντα φρoντιστή, έγραψαν οι ερευνητές στο περιοδικό Pediatrics. Οι δευτερεύοντες φροντιστές περιλάμβαναν κυρίως παππούδες και γιαγιάδες που παρείχαν αγάπη, ασφάλεια ή βασική φροντίδα, συμπλήρωσαν.

 

Το χειρότερο πλήγμα δέχτηκαν τα παιδιά στις νότιες παραμεθόριες πολιτείες, όπου οι Ισπανόφωνοι ανήλικοι αντιπροσωπεύουν μεταξύ του 50% και 67% των παιδιών που επλήγησαν. Στις νοτιοανατολικές πολιτείες, έως και το 57% των παιδιών που έπληκε η ορφάνια που σχετίζεται με την Covid είναι μαύρα.

«Η απώλεια γονέων σχετίζεται με προβλήματα ψυχικής υγείας, μικρότερη πρόσβαση στην εκπαίδευση, χαμηλότερη αυτοεκτίμηση, σεξουαλικές συμπεριφορές κινδύνου και κινδύνο αυτοκτονίας, βίας, σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης», πρόσθεσαν οι ερευνητές και προσέθεσαν ότι υπάρχει ελπίδα, καθώς ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια μπορούν να σταματήσουν την ορφάνια που σχετίζεται με την Covid-19, καθώς και τον θάνατο των φροντιστών να επηρεάσει αρνητικά τα παιδιά και τις οικογένειες.  Όλοι μας και ειδικά τα παιδιά μας θα νιώσουμε τον σοβαρό άμεσο και μακροπρόθεσμο αντίκτυπο αυτού του προβλήματος τις επόμενες γενιές. Η αντιμετώπιση της απώλειας που έχουν βιώσει αυτά τα παιδιά – και συνεχίζουν να βιώνουν – πρέπει να είναι μία από τις δικές μας κορυφαίες προτεραιότητες και πρέπει να ενσωματωθεί σε όλες τις πτυχές της έκτακτης ανάγκης αντιμετώπισης της πανδημίας, τόσο στην πανδημική εποχή όσο και μετά, αναφέρει η ερευνήτρια Susan Hillis.

Τον περασμένο Ιούλιο, η Hillis και οι συνεργάτες της δημοσίευσαν μια μελέτη στο ιατρικό περιοδικό Lancet, σύμφωνα με την οποιά 1,1 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως είχουν χάσει έναν γονέα από την Covid-19 μέχρι τον Απρίλιο του 2021 και 1,5 εκατομμύρια είχαν χάσει είτε έναν γονέα είτε έναν παππού ή γιαγιά ή άλλο συγγενή που βοηθούσε στην φροντίδα του.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here