Υγειονομικές Αρχές των ΗΠΑ: Θέτουν νέο χαμηλότερο στόχο αλατιού για τη βιομηχανία τροφίμων


Υγειονομικές Αρχές των ΗΠΑ: Οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν νέες οδηγίες για τη μείωση της ποσότητας αλατιού στα τρόφιμα – Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Τετάρτη μια νέα ώθηση στη βιομηχανία τροφίμων να μειώσει το αλάτι στα προϊόντα της, ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας σε μια χώρα όπου ο μισός πληθυσμός πάσχει από υπέρταση. Οι εθελοντικές οδηγίες απαιτούν μείωση της μέσης κατανάλωσης νατρίου κατά περίπου 12 τοις εκατό έως τις αρχές του 2024 – από 3.400 σε 3.000 χιλιοστόγραμμα ημερησίως.

Η Susan Mayne, ειδικός για την ασφάλεια των τροφίμων στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, δήλωσε ότι η αλλαγή θα μεταφραστεί σε κατανάλωση περίπου 60 κουτ. του γλυκού λιγότερο αλάτι κάθε χρόνο. Σύμφωνα με τον FDA, τον αμερικανικό ρυθμιστή ασφάλειας τροφίμων, οι Αμερικανοί καταναλώνουν 50 τοις εκατό περισσότερο νάτριο από ό, τι συνιστάται, και το 95 τοις εκατό των παιδιών ηλικίας δύο έως 13 ετών ξεπερνούν το συνιστώμενο όριο. Αυτή η υπερκατανάλωση οδηγεί σε υπέρταση, καρδιαγγειακές παθήσεις, παχυσαρκία και διαβήτη.

Το πρόβλημα επηρεάζει δυσανάλογα τις φυλετικές και εθνοτικές μειονότητες και η πανδημία της Covid-19 έχει ενισχύσει περαιτέρω αυτές τις ανισότητες στην υγεία, δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκτελεστική επικεφαλής του FDA, Janet Woodcock. “Γνωρίζουμε ότι ακόμη και αυτές οι μέτριες μειώσεις που έγιναν αργά τα επόμενα χρόνια θα μειώσουν σημαντικά τις ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή”, δήλωσε ο FDA. Ο οργανισμός θα παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζονται οι οδηγίες με μακροπρόθεσμο στόχο την περικοπή της κατανάλωσης στη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη 2.300 mg νατρίου ημερησίως για άτομα ηλικίας 14 ετών και άνω.

Ο FDA λέει ότι η προθεσμία του 2024 δίνει στους κατασκευαστές αρκετό χρόνο για να αναπτύξουν νέες συνταγές και επιτρέπει στους καταναλωτές να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες. «Το νάτριο παίζει ρόλο στην τεχνολογία των τροφίμων και στην ασφάλεια των τροφίμων, αναγνωρίζουμε ότι αυτή η αλλαγή δεν θα συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη», δήλωσε η Γούντκοκ. “Αυτή η προσέγγιση θα επιτρέψει επίσης στο γούστο των καταναλωτών να προσαρμοστεί.” Περισσότερες από 100 χώρες έχουν προγράμματα μείωσης νατρίου και πολλές πολυεθνικές εταιρείες πωλούν ήδη προϊόντα διατροφής με μάρκες που διατίθενται στην αγορά των ΗΠΑ, αλλά παρασκευάζονται με λιγότερο νάτριο. «Ξέρουν ήδη πώς να το κάνουν», είπε η Μέιν.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ