Ψυχική υγεία έφηβοι: Αλήθειες για τους εφήβους, τις σχέσεις και τα ραντεβού


Η προοπτική του να ξεκινήσει ένας έφηβος να βγαίνει ραντεβού είναι φυσικά ανησυχητική για κάθε γονέα. Σκεφτείτε όμως ότι οι σχέσεις και τα ραντεβού είναι ένα φυσιολογικό, υγιές και απαραίτητο μέρος της συναισθηματικής ανάπτυξης κάθε εφήβου. Η γενική ιδέα ενός ραντεβού μπορεί να είναι η ίδια. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο φτάνουν σε ραντεβού οι έφηβοι έχει αλλάξει αρκετά. Η τεράστια επιρροή των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και τα κινητά τηλέφωνα είναι δύο από τους πιο ισχυρούς λόγους που άλλαξαν τα ραντεβού των εφήβων. 

Αλήθειες για τη ζωή στην εφηβεία

  • Ο ρομαντισμός στους εφήβους είναι φυσιολογικός

Κάποιοι έφηβοι θα αρχίσουν να βγαίνουν νωρίτερα από άλλους. Αυτό συμβαίνει γιατί τα ρομαντικά ενδιαφέροντα είναι φυσιολογικά και υγιή κατά την εφηβεία. Οι περισσότεροι έφηβοι σήμερα είναι προσεκτικοί και ενδιαφέρονται για την προοπτική μιας ρομαντικής ζωής, ακόμα και αν ντρέπονται να το παραδεχτούν.

  • Τα εφηβικά ραντεβού είναι προάγγελος των ενήλικων ραντεβού

Η είσοδος των εφήβων στον κόσμο των γνωριμιών είναι συναρπαστική και την ίδια στιγμή τρομακτική. Βάζουν τον εαυτό τους να εκφράζουν ρομαντικό ενδιαφέρον για κάποιον άλλον, διακινδυνεύοντας την απόρριψη και μαθαίνοντας πώς να γίνουν σύντροφοι σε ραντεβού. Αρχίζουν να έρχονται σε σύγκρουση με την εξελισσόμενη σεξουαλικότητα, τον έλεγχο των παρορμήσεών τους και την έντονη επιθυμία τους να ξεπεράσουν τα όρια. Οι μη ρεαλιστικές ιδέες για ραντεβού με βάση αυτά που έχουν δει στο διαδίκτυο και στις ταινίες, θα καταρριφθούν και θα καταλάβουν τι συμβαίνει στην πραγματική ζωή.

  • Οι έφηβοι χρειάζονται συζητήσεις «εμπιστοσύνης» με συνομηλίκους

Σαν γονείς πρέπει να μιλάτε με τους εφήβους σας για θέματα γνωριμιών όπως προσωπικές αξίες, προσδοκίες και πίεση ή bullying από συνομηλίκους του. Να είστε ανοιχτοί με τον έφηβό σας για τα πάντα, ακόμα και για τη σεξουαλική του δραστηριότητα. Τι γίνεται όμως όταν τα πράγματα σε αυτόν τον τομέα είναι δύσκολα; Όταν ο έφηβός σας κόβει κάθε συζήτηση όταν έρχεται το θέμα στο σεξουαλικό. Εκεί έρχεται ο φίλος συνομήλικος και αρχίζουν τέτοιες συζητήσεις. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο παίζουν και πολύ σημαντικό ρόλο οι φίλοι.

  • Το απόρρητο είναι απαραίτητο

Οι έφηβοι όμως χρειάζονται και ενός είδους ανεξαρτησία και την ικανότητα να κάνουν τις δικές τους επιλογές. Στόχος σας θα είναι να προσφέρετε στον έφηβό σας τουλάχιστον κάποιο ιδιωτικό απόρρητο. Μην ακούτε τηλεφωνήματα ή μην παρακολουθείτε ιδιωτικές συνομιλίες. Μην διαβάζετε κάθε μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έχουν να κάνουν με τις σχέσεις του. Θα πρέπει να ακολουθήσετε το ένστικτό σας για το πόσο προσεκτικά θα επιβλέπετε αυτό που κάνει το παιδί σας χωρίς να είστε φορτικοί.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ