Κύπρος: Νέα διαβήματα Λευκωσίας για τουρκικές προκλήσεις


Νέα διαβήματα Λευκωσίας για τουρκικές προκλήσεις – Ο ΥΠΕΞ προανήγγειλε ότι θα ενημερώσουν τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για Βαρώσια

Σε νέα διαβήματα προχωρά η Λευκωσία μετά την προκλητική επανέναρξη των εργασιών στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων.

Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Κλιματική Αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή, ο Υπουργό Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, γνωστοποίησε πως «τόσο στο επίπεδο Προέδρου της Δημοκρατίας, όσο και στον δικό μου επίπεδο, έχουμε αρχίσει την ενημέρωση τόσο σε ευρωπαϊκό όσο σε διεθνές επίπεδο», ενώ παράλληλα σημείωσε πως σήμερα θα ενημερωθούν και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Πρόσθεσε δε, πως «πρόκειται, για μια ενέργεια που έρχεται σε αντίθεση με την πρόσφατη προεδρική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, σε συνέχεια της προσφυγής της Κυπριακής Δημοκρατίας», ενώ συμπλήρωσε ότι οι τουρκικές έκνομες ενέργειας θα βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων και στο προσεχές Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών την Δευτέρα στο Λουξεμβούργο.

Μετά από σχετικό ερώτημα ο κ. Χριστοδουλίδης είπε επίσης πως: «οι ενέργειες της Τουρκίας, τόσο στην περίκλειστη περιοχή όσο και επί της θαλάσσης εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποσκοπούν, μεταξύ άλλων, στο να προωθήσουν μια άλλη μορφή λύσης του Κυπριακού, κάτι το οποίο ούτε εμείς ούτε η διεθνής κοινότητα μπορούμε να αποδεχτούμε ή καν να συζητήσουμε».

«Απ’ εκεί και πέρα», συνέχισε, «μετά τη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα με τους δύο ηγέτες, αναμένεται να υπάρξει ένας διορισμός (αντιπροσώπου), ο οποίος μέχρι στιγμής δεν κατέστη εφικτός, λόγω της υπαναχώρησης της τουρκικής πλευράς. Παρ’ όλ’ αυτά, η προσπάθεια δεν έχει τερματιστεί για το συγκεκριμένο θέμα. Δηλαδή για διορισμό κάποιας προσωπικότητας ειδικού αντιπροσώπου, ο οποίος, ανάμεσε σε άλλα, θα έβλεπε και τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών».

Ο Υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε επίσης: «βλέπουμε κάποια δραστηριοποίηση από κάποια μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας προς την κατεύθυνση επανέναρξης των συνομιλιών. Αν υπάρχει πραγματική θέληση και βούληση, οι εξελίξεις στις κατεχόμενες περιοχές δεν θα επηρεάσουν την προοπτική επανέναρξης. Εκείνο που απαιτείται είναι πολιτική βούληση για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.»


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ