ΕΛΣΤΑΤ: Ο δείκτης τιμών για τις βιομηχανικές εισαγωγές εκτοξεύθηκε τον Αύγουστο 18,7%

Νέα αύξηση σημειώθηκε σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Αρχή) ως προς τις τιμές εισαγωγών στην εγχώρια βιομηχανία. Σε σχέση μάλιστα με το αντίστοιχο περσινό ύψος τιμών, το χάσμα αποδεικνύεται τεράστιο. Πιο συγκεκριμένα, για τον Αύγουστο 2021 οι τιμές αυξήθηκαν κατά 18,7% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό τμήμα του 2020. Τότε, τον Αύγουστο 2020, οι τιμές είχαν σημειώσει πτώση της τάξης 8,1%. Οι συνθήκες σε παγκόσμια κλίμακα έχουν αλλάξει σημαντικά και αυτό αντανακλάται στο κόστος που καλούνται να διαχειριστούν οι επιχειρηματίες και στη χώρα.

Μια αναμενόμενη ανακοίνωση από την ΕΛΣΤΑΤ

Μέσα στο γενικό αναβρασμό με τις ανατιμήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, η συγκεκριμένη ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ μόνο έκπληξη δεν θα πρέπει να προκαλεί. Αντιθέτως, πρόκειται για εντελώς αναμενόμενη ανατίμηση προς τα επάνω για τις βιομηχανικές εισαγωγές. Οι μεγαλυτερες αλλαγές ως προς την τιμή έλαβαν χώρα σε τομείς όπως η παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου (με αύξηση της τάξης του 60,1%) και η άντληση αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου (με αντίστοιχο ποσοστό 52,5%). Επίσης αύξηση σημείωσε και η παραγωγή βασικών μετάλλων, αν και με μικρότερο ποσοστό της τάξεως του 27%. Μέσα σε όλα αυτά, το μοναδικό ίσως θετικό στοιχείο είναι εκείνο της μικρής μείωσης σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021. Αναλυτικότερα, οι ανακοινώσεις για τον προηγούμενο μήνα ανέφεραν αύξηση 21,2%. Τώρα τον Αύγουστο ανακοινώθηκε αύξηση 18,7%.

Ωστόσο, αυτή η μικρή μείωση δεν μπορεί να ερμηνευθεί ως προσπάθεια σταθεροποίησης στις τιμές. Αντιθέτως, θεωρείται βέβαιο πως αυτές οι συνεχόμενες αυξήσεις πρόκειται να μετακυλιστούν σε τομείς της οικονομίας όπως η υγεία, η φαρμακευτική βιομηχανία, η οικοδομή με τον κλάδο των κατασκευών και φυσικά η λιανική και τα είδη πρώτης ανάγκης. Εντούτοις μέχρι στιγμής, ιδιαίτερα η παραγωγή βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων σημείωση μείωση 5,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι. Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2020 – Αυγούστου 2021 αξίζει να σημειωθεί πως παρουσίασε αύξηση με ποσοστό 6,5% έναντι μείωσης 6,0% που είχε ανακοινωθεί τέτοια εποχή το 2020.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here