Γκούλας: Μια νόστιμη συνταγή από την Ουγγαρία που θα σας ζεστάνει

Το ουγγρικό γκουλάς είναι μια υπέροχη σούπα μοσχαρίσιου κρέατος με πλούσιο ζωμό πάπρικας. Αυτό το νόστιμο πιάτο είναι ζεστό και comfort food, ιδανικό για μια κρύα μέρα. Σερβίρεται με σπιτικές χυλοπίτες ή με πατάτες. Εναλλακτικά, ένα καρβέλι ψωμί αρκεί για να μαζέψετε οποιοδήποτε ζωμό έχει μείνει στο μπολ σας. Τώρα που είναι φθινόπωρο, ο μόνος πραγματικός τρόπος για να ζεσταθείτε είναι αυτό το νόστιμο ουγγρικό γκουλάς. Τρυφερά κομμάτια βοείου κρέατος, κρεμμύδια και ντομάτες σιγοβράζουν σε έναν αλμυρό ζωμό βοδινού.

Τι είναι το Γκούλας;

Πρόκειται για ένα από τα πιο νόστιμα comfort foods που υπάρχουν. Ένα παραδοσιακό ουγγρικό γκούλας είναι μια σούπα που συνήθως περιλαμβάνει τρυφερό βόειο κρέας και κρεμμύδια καρυκευμένα με πάπρικα. Πολλές εκδόσεις προσθέτουν άλλα λαχανικά όπως πατάτες, καρότα, κρεμμύδια, σέλινο, πιπεριές και ντομάτες. Χρονολογείται αιώνες πριν και αρχικά φτιάχτηκε από βοσκούς που στέγνωναν το κρέας για να μπορούν να αποθηκευτούν. Στη συνέχεια προσέθεταν νερό για να δημιουργήσουν μια σούπα ή στιφάδο. Ο καθένας φαίνεται να έχει τον δικό του τρόπο να φτιάχνει αυτό το πιάτο και προσθέτει διαφορετικά λαχανικά. Ανεξάρτητα από αυτό, το ουγγρικό γκούλας είναι πολύ διαφορετικό από μια αμερικάνικη συνταγή γκούλας που είναι περισσότερο ένα πιάτο τομάτας, βοδινού και μακαρόνι.

Πώς να φτιάξετε γκούλας

Για να φτιάξετε το τέλειο ουγγρικό γκούλας θα πρέπει να ξεκινήσετε με κρεμμύδια και μοσχάρι ως βάση και άφθονη ουγγρική πάπρικα! Τηγανίζουμε τα κρεμμύδια σε βούτυρο μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε το βόειο κρέας στο τηγάνι και ψήνουμε από όλες τις πλευρές. Στη συνέχεια, προσθέτουμε αργά το ζωμό βοείου κρέατος σε αυτό. Προσθέτουμε τις ντομάτες και το ζωμό και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε το ουγγρικό γκούλας να βράσει. Στη συνέχεια μειώνουμε τη φωτιά, καλύπτουμε με νερό και σιγοβράστε το για περίπου μιάμιση ώρα. Σερβίρετε το γκουλάς μόνο του ή πάνω από πουρέ πατάτας! Το σερβίρουμε πάντα με ψωμί για να απολαύσουμε την επιπλέον σάλτσα.

  • 2 μέτρια κρεμμύδια
  • 2 κουταλάκια του γλυκού βούτυρο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σπόροι κύμινου
  • 2 κουταλιές σούπας πάπρικα
  • ¼ φλιτζάνι αλεύρι
  • 1/2 κιλό ψητό βόειο κρέας κομμένο σε κύβους
  • 2 φλιτζάνια ζωμό βοδινού ή νερό
  • 1 φλιτζάνι ντομάτες κομμένες σε κύβους
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ¼ κουταλάκι πιπέρι
  • Προαιρετικά 1 ½ φλιτζάνι καρότα και 3 φλιτζάνια πατάτες

Παρασκευή

  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Μαγειρεύουμε μέχρι να γίνουν διάφανα. Ανακατεύουμε με σπόρους κύμινο και πάπρικα καλά.
  • Σε ένα μπολ, αλέθουμε το μοσχάρι με αλεύρι. Προσθέτουμε βόειο κρέας στο μείγμα κρεμμυδιού και μαγειρεύουμε για περίπου 2-3 λεπτά.
  • Προσθέτουμε αργά περίπου ¼ φλιτζάνι ζωμό μοσχαριού. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον υπόλοιπο ζωμό, τις ντομάτες σε κύβους (πατάτες και καρότα αν χρησιμοποιείτε), αλάτι και πιπέρι.
  • Ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει μια βράση, σκεπάζουμε, στη συνέχεια χαμηλώνουμε και βράζουμε για περίπου 1 ½ -2 ώρες ή μέχρι να μαλακώσουν.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here