Βόρεια Κορέα: Μηνύουν τον Κιμ Γιονγκ Ουν επειδή «τους υποσχέθηκαν τον παράδεισο, αλλά βρήκαν κόλαση»


Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν καλείται να πληρώσει…αποζημίωση για ένα σχέδιο της περιόδου 1959-1984 που είχε ως αποτέλεσμα να μετακινηθούν περισσότεροι από 90.000 άνθρωποι από την Ιαπωνία. 

Περίπου 93.000 άνθρωποι μετανάστευσαν από την Ιαπωνία στη Βόρεια Κορέα από το 1959 έως το 1984 στο πλαίσιο ενός προγράμματος επαναπατρισμού που χρηματοδοτήθηκε από τις δύο κυβερνήσεις και τον Ερυθρό Σταυρό. Όταν έφταναν, έβλεπαν τους ανθρώπους να ζουν στη φτώχεια, αλλά αναγκάζονταν να μείνουν. Κάποιοι κατέληξαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Πέντε άνθρωποι που έλαβαν μέρος στην μετακίνηση προς τον «παράδεισο» όπως τους είχαν υποσχεθεί και αργότερα κατάφεραν να φύγουν, διεκδικούν σήμερα αποζημίωση ύψους 880.000 δολαρίων έκαστος. Η εκστρατεία του επαναπατρισμού καταδικάστηκε αργότερα από ορισμένους ως «κρατική απαγωγή».

Οι ενάγοντες δεν περιμένουν από τον Βορειοκορεάτη ηγέτη να εμφανιστεί στο δικαστήριο, ούτε να πληρώσει, ελπίζουν ωστόσο ότι μια ευνοϊκή απόφαση μπορεί να βοηθήσει στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις.

Χιλιάδες Κορεάτες μετακόμισαν στην Ιαπωνία -πολλοί ενάντια στη θέλησή τους- κατά τη διάρκεια της αποικιακής κυριαρχίας της στην κορεατική χερσόνησο από το 1910 έως το 1945. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που συμμετείχαν στο σχέδιο μετεγκατάστασης ήταν Κορεάτες που τους είπαν πως η πατρίδα τους είναι «παράδεισος» και έφυγαν μαζί με τους συζύγους τους.

Η Ιαπωνία θεωρούσε τους Κορεάτες ξένους και βοήθησε στη μετεγκατάστασή τους. Ο συνδυασμός των διακρίσεων που υπέμεναν στην Ιαπωνία και η προπαγάνδα της Βόρειας Κορέας που υποσχόταν μια ειδυλλιακή ζωή «δωρεάν υγειονομικής περίθαλψης, εκπαίδευσης και θέσεων εργασίας» στην πατρίδα ήταν ένας τεράστιος πειρασμός.

Για πολλούς η πραγματικότητα ήταν η αναγκαστική χειρωνακτική εργασία σε αγροκτήματα, ορυχεία ή εργοστάσια, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η αδυναμία τους να φύγουν. Η μήνυση έχει συμβολική σημασία, οι πέντε ενάγοντες το γνωρίζουν αυτό.

Οι τέσσερις Κορεάτες και η Γιαπωνέζα σύζυγος τους ενός που εντάχθηκε στο πρόγραμμα, αργότερα επέστρεψαν πίσω στην Ιαπωνία. Ο δικηγόρος τους, Κέντζι Φουκούντα, δήλωσε: «Δεν περιμένουμε από τη Βόρεια Κορέα να αποδεχτεί μια απόφαση ούτε να πληρώσει την αποζημίωση».

Αλλά αν κερδίσουμε «ελπίζουμε ότι η ιαπωνική κυβέρνηση θα είναι σε θέση να διαπραγματευτεί με τη Βόρεια Κορέα» Οι χώρες δεν έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν κατονομάζεται στη μήνυση επειδή είναι ο σημερινός ηγέτης της χώρας.

Στην αγωγή αναφέρουν ότι ο βορράς εξαπάτησε τους ενάγοντες με «ψευδή διαφήμιση για μετεγκατάσταση στη Βόρεια Κορέα», όπου «η εμπειρία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ήταν γενικά αδύνατη».

Ένας από τους ενάγοντες, ο Lee Tae-kyung, ο οποίος πήγε στην Πιονγιάνγκ σε ηλικία οκτώ ετών το 1960 είπε στους New York Times: «Μας είπαν ότι θα πηγαίναμε σε έναν παράδεισο επί Γης». Αντ ‘αυτού, οδηγηθήκαμε στην κόλαση και στερηθήκαμε ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα: την ελευθερία να φύγουμε» Ο Λι εγκατέλειψε τη Βόρεια Κορέα μετά από 46 χρόνια.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ