Κακοκαιρία «Μπάλλος» – Στυλιανίδης: «Δύσκολο διήμερο» – Κλειστά σχολεία σε Αττική, Εύβοια, Χαλκιδική


Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Τι είπε κατά την ενημέρωση για την κακοκαιρία ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

Στο έλεος της κακοκαιρίας «Μπάλλος» η χώρα, με πολλές περιοχές να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, ζημιές και καταστροφές. Πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση στις πυρόπληκτες περιοχές, όπου δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια. Διακοπές στην κυκλοφορία των οχημάτων και εκατοντάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική για άντληση υδάτων.

Κατά την επίσημη ενημέρωση για την εξέλιξη της κακοκαιρίας, το απόγευμα της Πέμπτης, ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, είπε, πως τα επιχειρησιακά κέντρα λειτούργησαν και θα εξακολουθούν να λειτουργούν καθ’όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας.

Δίνοντας στη δημοσιότητα συγκεκριμένα στοιχεία, σημείωσε, πως το κέντρο επιχειρήσεων της ΠΥ έχει δεχτεί 385 κλήσεις σε περισσότερες από 20 περιοχές σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων 11 για απομακρύνσεις ατόμων από αυτοκίνητα και άλλα σημεία. «Ευτυχώς, όλες έχουν εξελιχθεί αισίως. Όλες οι ΠΥ της Αττικής είναι σε γενική επιφυλακή. Στην Αττική παρατηρούνται πολύ μεγάλα προβλήματα σε αρκετές περιοχές. Παρακαλούμε τους οδηγούς, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ας αποφύγουμε κάθε περιττή μετακίνηση», σημείωσε ο υπουργός.

Στην πολύπαθη από τις φωτιές του καλοκαιριού Εύβοια, ήδη 50 οχήματα της ΠΥ και της ΕΜΑΚ βοηθούν για να προλάβουν τα προβλήματα.

Στην Κέρκυρα, όπου υπερχείλισε ρέμα, οι δυνάμεις είναι επίσης σε γενική επιφυλακή, ενώ έχει κινητοποιηθεί και ελικόπτερο για την απομάκρυνση ατόμων από στέγες σπιτιών και άλλα σημεία. «Πολύ μεγάλες οι καταιγίδες στην Κέρκυρα, έφεραν μεγάλα προβλήματα», όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης.

«Περιφέρειες και δήμοι, Αστυνομία, ΕΚΑΒ και Πυροσβεστική είναι επί ποδός. Όπου χρειάστηκε, εφαρμόστηκε και η εισήγηση, ανάλογα με τις ανάγκες να γίνονται προληπτικές μεταφορές κατοίκων σε ασφαλείς χώρους», πρόσθεσε ο υπουργός. «Θα συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις όπου απαιτηθεί, με έμφαση στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις πρόσφατες φωτιές».

«Η ασφάλεια είναι το πρώτο μας μέλημα, η προστασία της ζωής είναι η πρώτη μας προτεραιότητα θα συνεχίσουμε έχοντας δίπλα μας τις Ένοπλες Δυνάμεις, που συνδράμουν με μέσα και μηχανήματα και η συμβολή τους είναι πολύτιμη», τόνισε.

Τέλος, όπως είπε, την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου, θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία στην Αττική, την Εύβοια και τη Χαλκιδική για προληπτικούς λόγους. Ενδείξεις για την περιοχή του Αιγαίου αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν σχολεία και σε άλλες περιοχές.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, σημείωσε πως ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και με διανεμημένα χωματουργικά μηχανήματα βαρέως τύπου άμεσης επέμβασης σε δήμους με ρέματα υψηλής επικινδυνότητας, από χθες, προκειμένου να επέμβει «όπου απαιτηθεί για την αποτελεσματική προστασία των πολιτών».

Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι «προτεραιότητα αποτελεί η προστασία των πολιτών» ενώ η ένταση της νεροποντής τις μεσημβρινές ώρες και τα κατά τόπους πλημμυρικά φαινόμενα τα οποία προκάλεσαν κυκλοφορικά προβλήματα στο εύρος σχεδόν της Περιφέρειας, οδήγησαν στην απόφαση κλεισίματος των σχολείων κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ