Απογευματινή siesta: Απολαύστε έναν γρήγορο υπνάκο καθημερινά χωρίς τύψεις

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν τις οκτώ ώρες ιδανική διάρκεια ύπνου και οι περισσότεροι από αυτούς αναμένουν ότι αυτές οι οκτώ ώρες είναι ιδανικές τη νύχτα. Αλλά σε άλλες χώρες όπως για παράδειγμα στη Λατινική Αμερική και σε άλλα μέρη του κόσμου, ο ιδανικός ύπνος ακολουθεί ένα εντελώς διαφορετικό μοτίβο. Σε ηλιόλουστα κλίματα, οι άνθρωποι θέλουν να μην βρίσκονται στη ζέστη και το άγχος μιας κουραστικής ημέρας. Γι’αυτό επιλέγουν να κοιμούνται το απόγευμα και στη συνέχεια να κάνουν τη διαφορά μένοντας ξύπνιοι μέχρι αργά το βράδυ.

Όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε απολαύσει ένα υπέροχο ένα νόστιμο γεύμα και αμέσως μετά κάτσαμε σε μια άνετη πολυθρόνα και δεν καταλάβαμε πότε μας πήρε ο ύπνος. Για μερικούς από εμάς, αυτό είναι απλώς μια συνήθεια, αλλά για άλλους είναι αναπόφευκτο. Τι γίνεται λοιπόν με το φαγητό που μπορεί να μας φέρνει τόσο υπνηλία; Όταν τρώμε, το στομάχι παράγει γαστρίνη, μια ορμόνη που προάγει την έκκριση των πεπτικών χυμών. Καθώς η τροφή εισέρχεται στο λεπτό έντερο, τα κύτταρα στο έντερο εκκρίνουν ακόμη περισσότερες ορμόνες οι οποίες σηματοδοτούν άλλες σωματικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης της ροής του αίματος.

Καθώς χωνεύουμε το γεύμα μας, περισσότερο από το αίμα μας διοχετεύεται στο στομάχι και στο έντερο, και μεταφέρει τους απορροφημένους μεταβολίτες που απορροφήθηκαν πρόσφατα. Αυτό αφήνει λιγότερο αίμα στο υπόλοιπο σώμα και μπορεί κάποια άτομα να αισθάνονται λίγο κουρασμένα. Ωστόσο, το σώμα είναι πολύ πιο εξελιγμένο από αυτό. Δεν ανταποκρίνεται μόνο στον όγκο των τροφίμων. Αυτό που τρώτε είναι εξίσου σημαντικό με το μέγεθος του γεύματος σας. Η μεσημεριανή siesta είναι ο χρόνος μετά το γεύμα, στον οποίο αφιερωνόμαστε πλήρως στην ξεκούραση. 

Μια μεσημεριανή siesta βελτιώνει την αίσθηση της γενικής ευεξίας, αυξάνει τη ζωτικότητα και επανενεργοποιεί τις αντιδράσεις μας ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει το επίπεδο της προσοχής μας. Με τον μεσημεριανό ύπνο αυξάνουμε την αποτελεσματικότητα της εργασίας μας και μειώνουμε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών ατυχημάτων. Σε περιόδους εργασιακής πίεσης, τα μικρά διαλείμματα ύπνου μας κάνουν να σκεφτόμαστε καλύτερα και να είμαστε πιο παραγωγικοί. Εάν όταν οδηγείτε το όχημά σας αισθάνεστε κουρασμένοι ή νιώθετε να κλείνουν τα μάτια σας είναι πάντα καλύτερο να σταματήσετε και να κλείσετε τα μάτια σας για λίγο.

Ο συνιστώμενος χρόνος για έναν υπνάκο είναι 15 έως 20 λεπτά, αυτό είναι το μόνο που χρειάζεται το σώμα μας για να ανακάμψει από το άγχος και τη φασαρία της ημέρας. Άρα η μεσημεριανή siesta κάνει καλό σε όλους. Τώρα έχετε μια επιπλέον δικαιολογία για να την εντάξετε στην καθημερινότητά σας…Κοιμηθείτε, κάνει καλό!

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here