Αθλητισμός οφέλη: Ο αντίκτυπος της τακτικής άσκησης στην καρδιακή υγεία [vid]


Εάν και επιστημονικά αποδεδειγμένο, ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα ενισχύει συνολικά την υγεία, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ  – CDC – επισημαίνουν ότι μόνο το 21 τοις εκατό των Αμερικανών ενηλίκων τηρούν τις Συστάσεις Φυσικής Δραστηριότητας του οργανισμού. Για τους περισσότερους ενήλικες, αυτό σημαίνει 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης – όπως γρήγορο περπάτημα – ή 75 λεπτά άσκησης υψηλής έντασης – όπως τρέξιμο – κάθε εβδομάδα, συν δύο εβδομαδιαίες προπονήσεις δύναμης.

Ποιος είναι όμως ο αντίκτυπος της τακτικής άσκησης στην καρδιακή υγεία συγκεκριμένα; Και πώς αυτή μεταφράζεται στη συνολική μας υγεία;

  • Χαμηλή πίεση αίματος. Μια υγιής καρδιά σπρώχνει περισσότερο αίμα με κάθε παλμό κι αυτό της επιτρέπει να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά. Με τη σειρά της η αποτελεσματικότερη λειτουργία μειώνει το στρες στην καρδιά και τις γύρω αρτηρίες, περιορίζοντας πιθανώς την αρτηριακή πίεση. Εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, η καρδιαγγειακή άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να τη μειώσετε.
  • Καλύτερη ροή του αίματος. Η τακτική φυσική δραστηριότητα που βασίζεται στην καρδιαγγειακή άσκηση επιτρέπει στην καρδιά να επιτύχει βελτιωμένη ροή αίματος στα μικρά αγγεία γύρω της, όπου μπορεί να δημιουργηθούν αποφράξεις λόγω λιπαρών αποθέσεων με την πάροδο του χρόνου. Η καλύτερη κυκλοφορία σε αυτές τις περιοχές μπορεί να αποτρέψει καρδιακές προσβολές. Τα στοιχεία δείχνουν ακόμη ότι η άσκηση συμβάλει στην δημιουργία περισσότερων φυσικών συνδέσων μεταξύ αυτών των μικρών αιμοφόρων αγγείων, πράγμα που σημαίνει ότι το αίμα έχει περισσότερους τρόπους να ταξιδέψει εκεί που πρέπει.

 

  • Χαμηλότερη χοληστερόλη. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η άσκηση συνδέεται με βελτιώσεις στις τιμές χοληστερόλης, όπως αύξηση της υγιούς χοληστερόλης HDL και πιθανώς μείωση της κακής LDL χοληστερόλης έως και 10 τοις εκατό.
  • Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη. Μελέτες δείχνουν ότι η τακτική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου έως και 21 % για τους άνδρες και 29 % για τις γυναίκες. Επιπλέον, τα φυσικά δραστήρια άτομα έχουν 20 τοις εκατό λιγότερες πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου. Η τακτική άσκηση βοηθά επίσης στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε υγιή επίπεδα, πράγμα που με τη σειρά του, συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.
  • Επιπλέον, σύμφωνα με την American Heart Association, η τακτική άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος, να κάνετε καλύτερες διατροφικές επιλογές, να μειώσετε το άγχος και να βελτιώσετε τη διάθεσή σας.

 

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ