Ινδία Οφθαλμιατρικό: Ινδικό νοσοκομείο αποκαθιστά την όραση σε εκατομμύρια ανθρώπους


Ινδία Οφθαλμιατρικό: Μαύρα σημάδια στο μέτωπό τους σηματοδοτώντας το μάτι που πρέπει να χειρουργηθεί, δεκάδες ασθενείς με πράσινες φόρμες περιμένουν στην ουρά, δικαιούχοι ενός πρωτοποριακού ινδικού μοντέλου που επαναφέρει την όραση σε εκατομμύρια. Με ένα εξαιρετικά αποδοτικό μοντέλο γραμμής συναρμολόγησης εμπνευσμένο από τα McDonald’s, το δίκτυο των νοσοκομείων του Aravind Σύστημα Φροντίδας Ματιού Eye Care System πραγματοποιεί περίπου 500.000 χειρουργικές επεμβάσεις τον χρόνο – πολλές δωρεάν.

Περισσότερο από το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού, περίπου 2,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι, πάσχουν από προβλήματα όρασης. Από τα οποία ένα δισεκατομμύριο κρούσματα θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί ή να έχουν μείνει απροσδιόριστα , σύμφωνα με την έκθεση World Vision του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 10 εκατομμύρια τυφλοί στην Ινδία, με άλλα 50 εκατομμύρια να υποφέρουν από κάποιας μορφής προβλήματα όρασης.

Ο καταρράκτης – θόλωση του φακού των ματιών – είναι η κύρια αιτία. «Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της τύφλωσης δεν είναι απαραίτητο γιατί πολλά από αυτά οφείλονται σε καταρράκτη που μπορεί εύκολα να διορθωθεί με μια απλή χειρουργική επέμβαση», δήλωσε ο Thulasiraj Ravilla, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Aravind.

Το νοσοκομείο δημιουργήθηκε από τον γιατρό Govindappa Venkataswamy, ο οποίος εμπνεύστηκε από τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της McDonald’s, Roy Kroc και έμαθε για τις οικονομίες κλίμακας της αλυσίδας fast-food κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στο Πανεπιστήμιο Hamburger στο Σικάγο. “Εάν τα McDonald’s μπορούν να το κάνουν για χάμπουργκερ, γιατί δεν μπορούμε να το κάνουμε για τη φροντίδα των ματιών;” είπε.

Το Aravind ξεκίνησε ως μονάδα 11 κρεβατιών το 1976 στο Madurai, μια πόλη στη νότια πολιτεία του Ταμίλ Νάντου, αλλά επεκτάθηκε σε κέντρα φροντίδας και κοινοτικές κλινικές σε όλη την Ινδία.

Θλίψη και ευγνωμοσύνη

Το μοντέλο ήταν τόσο επιτυχημένο που αποτέλεσε αντικείμενο πολυάριθμων μελετών, μεταξύ άλλων από το Harvard Business School. Όμως, είναι τα στρατόπεδα προβολής που αποτέλεσαν τον ακρογωνιαίο λίθο της απίστευτης μεγάλης έκτασης εργασίας του-σχεδόν το 70 % του πληθυσμού της Ινδίας ζει σε αγροτικές περιοχές. “Είναι η πρόσβαση που είναι το κύριο μέλημα, οπότε μεταφέρουμε τη θεραπεία στους ανθρώπους παρά να περιμένουμε να έρθουν για εμάς”, δήλωσε ο Ραβίλα στο AFP.

Οι δωρεάν κατασκηνώσεις ματιών είναι μια ευλογία για εκείνους όπως ο Venkatachalam Rajangam που έλαβε φροντίδα κοντά στο σπίτι. Ο Rajangam είπε ότι έπρεπε να σταματήσει να εργάζεται επειδή δεν μπορούσε να δει τα χρήματα που του έδιναν οι πελάτες στο κατάστημα με τις προμήθειές του και επίσης σκόνταψε στις σκάλες ή όταν βγήκε μετά το σκοτάδι.

Ο 64χρονος έμαθε για ένα στρατόπεδο δίπλα στο χωριό του στο Kadukarai, περίπου 240 χιλιόμετρα (150 μίλια) από το Madurai, όπου οι γιατροί εξέτασαν τα μάτια του και εντόπισαν καταρράκτη στο αριστερό. Ο Rajangam μεταφέρθηκε με ένα λεωφορείο μαζί με άλλους 100 σε ένα καταφύγιο που διαχειρίζεται το νοσοκομείο, το οποίο παρέχει επίσης βασικά γεύματα και χαλάκια για να κοιμηθούν δωρεάν και υποβλήθηκε σε διαδικασία αφαίρεσης του καταρράκτη. «Νόμιζα ότι η επέμβαση θα ήταν για μία ώρα, αλλά μέσα σε 15 λεπτά όλα είχαν τελειώσει. Αλλά δεν ένιωσε βιασύνη.

Η διαδικασία έγινε σωστά», είπε ο Rajangam αφού αφαιρέθηκε το ρολό επίδεσμου που κάλυπτε το μάτι του. «Δεν χρειάστηκε να ξοδέψω ούτε δεκάρα … Ο Θεός δημιούργησε τα μάτια, αλλά αυτά είναι που μου αποκατέστησαν την όραση», αναβλύζει, σφίγγοντας τα χέρια του σε ένδειξη ευγνωμοσύνης. – «Εξάσκηση σε οφθαλμικούς βολβούς τράγων» – Ο οφθαλμίατρος Aravind Aruna Pai είπε ότι οι γιατροί λαμβάνουν αυστηρή εκπαίδευση για να βεβαιωθούν ότι μπορούν να κάνουν χειρουργικές επεμβάσεις γρήγορα.

Το ποσοστό επιπλοκών είναι λιγότερο από 2 ανά 10.000 στο Aravind σε σύγκριση με τη Βρετανία ή τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου κυμαίνεται από 4-8 ανά 10.000, σύμφωνα με το νοσοκομείο. «Έχουμε βρεγμένα εργαστήρια όπου μας έχουν διδάξει να χειρουργούμε βίδες από κατσίκες. Αυτό μας βοηθά να βελτιώσουμε τις ικανότητές μας », δήλωσε η Pai, η οποία πραγματοποιεί περίπου 100 χειρουργικές επεμβάσεις σε μια μέρα. Ο Aravind είπε ότι δεν χρειάζεται χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς, αλλά χρησιμοποιεί τα έσοδα που προκύπτουν από πελάτες που πληρώνουν για να καλύψει το κόστος αυτών που χρειάζονται δωρεάν θεραπεία.

Μειώνει περαιτέρω το κόστος κατασκευάζοντας φακούς για θεραπεία καταρράκτη στη δική του εγκατάσταση που ονομάζεται Aurolab. Η Aurolab παράγει επί του παρόντος περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια από αυτούς τους φακούς ετησίως στο ένα έκτο του κόστους αυτών που είχαν εισαχθεί προηγουμένως από τις ΗΠΑ, ανέφερε το νοσοκομείο.

Ο Rajib Dasgupta, ειδικός στην υγεία της κοινότητας με έδρα το Νέο Δελχί, επαίνεσε τις κλινικές: «Το μοντέλο Aravind έχει αναδειχθεί ως σημαντικό στην πρόληψη της τύφλωσης». Αλλά προειδοποίησε ότι η Ινδία εξακολουθεί να χρειάζεται να εξετάσει τις βασικές αιτίες – συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, και της υγιεινής – που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποφυγή τύφλωσης που μπορεί να αποφευχθεί.

Ο Dasgupta προειδοποίησε: «Οι μεταδοτικές αιτίες τύφλωσης λόγω μολυσματικών καταστάσεων εξακολουθούν να υπάρχουν και παραμένουν σημαντικές προκλήσεις». – Αυτή η ιστορία δημοσιεύεται για την Παγκόσμια Ημέρα Όρασης.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ