Τα μαθήματα ζωής που άφησε κληρονομιά στην ανθρωπότητα ο Bruce Lee


Ήταν 27 Νοεμβρίου 1940, όταν γεννήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο ο Bruce Lee, το απόλυτο icon των πολεμικών τεχνών και ένας από τους προπάτορες του σύγχρονου κινηματογράφου δράσης.

Μέσα από τις ταινίες του και τη φήμη του, κατάφερε να αγγίξει -και να ξεπεράσει- τα όρια του μύθου, αφήνοντας πίσω του μια τεράστια κληρονομιά που κινείται κάπου μεταξύ πραγματικότητας αλλά και θρύλου. Όπως και να έχει, ο Bruce Lee -πέθανε στα 33 του στις 20 Ιουλίου 1973- έχει πολλά να σου πει για τη ζωή και για πώς θα είσαι καλύτερος άντρας.

 

Οι κοντοί μπορούν να είναι ζόρικοι

O Bruce Lee απέδειξε πως δεν είναι και τόσο άσχημο να μην είσαι και πρώτο μπόι. Τόσο που δεν δίστασε να τα βάλει με τον θρύλο των Lakers και του ΝΒΑ, Kareem Abdul-Jabbar, στο Game of Death. Παρότι η υψομετρική τους διαφορά ήταν σχεδόν μισό μέτρο (1.71 μ. ο Lee, 2.18 μ. ο Jabbar), ο άρχοντας των πολεμικών τεχνών χρησιμοποιεί το μέγεθός του και την ευελιξία που αυτό του προσδίδει για να αποκτήσει πλεονέκτημα έναντι του θεόρατου αντιπάλου του.

 

Κάθε άντρας πρέπει να έχει αρχές

Eίναι πάντοτε καλό να έχεις μερικές ατάκες έτοιμες για κάθε περίσταση, ακόμη κι αν μιλάμε για (ψευδο)φιλοσοφία, κάτι που άλλωστε αφθονεί στα social media. Αν όμως χρειάζεσαι κάποιες αρχές για να ακολουθήσεις στη ζωή σου, τότε ο Bruce Lee έχει να προσφέρει πολλές από αυτές. «Η γνώση σου χαρίζει δύναμη, αλλά ο χαρακτήρας σεβασμό» ή «Να είσαι ευτυχισμένος αλλά ποτέ ικανοποιημένος» ή «Πάρε ό,τι είναι χρήσιμο, πέταξε ό,τι είναι άχρηστο και πρόσθεσε ό,τι είναι προσωπικά δικό σου» ή «Να ακολουθείς τους κανόνες χωρίς να περιορίζεσαι από αυτούς» είναι μόνο μερικές από αυτές.

Το στιλ είναι ικανότητα

Εναέριες κλωτσιές, αστραπιαίες γροθιές και πλήθος άλλων κινήσεων αποτελούν την γκάμα μάχης του Bruce Lee. Αυτά όμως δεν είναι τα μοναδικά δώρα που του ήρθαν από τον Θεό. Η κίτρινη φόρμα και τα Onitsuka Tigers έγιναν μόδα πολύ πριν τα φορέσει η Uma Thurman στο Kill Bill Vol. 1. Επίσης, είναι κατόρθωμα το να είσαι topless, να διαθέτεις γραμμωμένο σώμα και μύες και να μην υπάρχει αίσθηση επιδειξιομανίας. Τέλος, το μαλλί του αποτελεί αντικείμενο φθόνου.

 

Να τα δίνεις όλα, πάντοτε

Στο Enter the Dragon, ο Bruce Lee υποδύεται έναν master των πολεμικών τεχνών που παίρνει μέρος σε ένα τουρνουά, σαν κατάσκοπος. Κι ενώ πρέπει να συγκεντρώσει πληροφορίες και να κρατήσει χαμηλό προφίλ, δεν μπορεί παρά να τσακίσει στο ξύλο κάθε του αντίπαλο. Γιατί έτσι είναι ο χαρακτήρας του.

 

Πώς ένας άντρας γίνεται μύθος

Δεν εννοούμε ασφαλώς πίνοντας 7 λίτρα μπύρας σε ένα βράδυ ή τσακίζοντας 10 πιτόγυρα σε μία ώρα – αν και αυτό χρειάζεται ταλέντο. Μιλάμε για έναν σωστό, αυθεντικό μύθο που μπορεί να δημιουργήσει κάποιος γύρω από το όνομά του. Η ικανότητα του στις πολεμικές τέχνες και ο πρόωρος θάνατός του σίγουρα έπαιξαν το ρόλο τους. Ειδικά τα ερωτηματικά που άφησε πίσω του το φινάλε: Τον δολοφόνησε η κινέζικη μαφία; Υπήρχε κάποια οικογενειακή κατάρα; Σκηνοθέτησε ο ίδιος το τέλος του για να γίνει μυστικός πράκτορας; Πιθανότατα τίποτα από αυτά δεν ισχύει, αλλά είναι λεπτομέρειες που ασχέτως τη σχέση που διατηρούν με την πραγματικότητα, επιτυγχάνουν τη συντήρηση και την διόγκωση του θρύλου του.

Ακόμη και ο Chuck Norris μπορεί να ηττηθεί

Όλοι γνωρίζουμε τι μπορεί να κάνει ο Chuck Norris: Από το ότι έχει δαγκώσει το μήλο της Apple και έχει μετρήσει ως το άπειρο (2 φορές) μέχρι το ότι έχει κερδίσει το Super Mario παίζοντας από τα δεξιά προς τα αριστερά και σπρώχνει τη Γη προς τα κάτω όταν κάνει push ups. Ξέρεις όμως τι δεν έχει καταφέρει ποτέ ο Chuck; Ναι, αυτό που φαντάζεσαι: ο Bruce Lee τους τις έριξε στο Way of the Dragon. Πολύ άσχημα μάλιστα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ