Σίγουρα κάνεις σωστό ζέσταμα στο γυμναστήριο;


Βασικός στόχος του ζεστάματος πριν την άσκηση στο γυμναστήριο είναι ζεσταθεί λίγο το σώμα αλλά και να προετοιμαστεί για το είδος της άσκησης που θα κάνουμε.

Με μια σύντομη ματιά στις περισσότερες προτάσεις «ζεστάματος», παρατηρούμε πως στην πλειοψηφία τους περιλαμβάνουν «20’ λεπτά διάδρομο ή ποδήλατο ή ελλειπτικό». Και αυτό είναι λάθος.

Γιατί να μην επιλέξουμε τους πατροπαράδοτους τρόπους ζεστάματος, όπως διάδρομο, ποδήλατο ή ελλειπτικό;

«Το πρόβλημα εντοπίζεται πως, αν και θα ανέβει η θερμοκρασία του σώματός σας, αυτό δεν θα προετοιμαστεί για την προπόνηση», απαντά ο Φώτης Χατζηνικολάου, Personal Trainer και προσθέτει:

«Ας πούμε πως μία μέρα θα γυμνάσετε το στήθος σας. Με το να κάνετε ζέσταμα με διάδρομο, προετοιμάζετε μόνο το κάτω μέρος του σώματός σας. Όμως, οι αρθρώσεις των ώμων, των ωμοπλατών, των αγκώνων, της θωρακικής μοίρας και όλες οι άλλες που συμμετέχουν όταν γυμνάζετε στήθος, δεν ενεργοποιούνται επαρκώς».

Όταν κάνουμε 30 λεπτά διάδρομο ή ποδήλατο πριν την άσκηση, σίγουρα θα ζεσταθούμε. Όμως θα αφήσουμε απέξω το κομμάτι όπου προετοιμάζουμε το σώμα μας για την γυμναστική που θα ακολουθήσει: βάρη, μηχανήματα, τροχαλίες κτλ.

Σε ένα σωστό ζέσταμα λοιπόν, πέρα από απλή αύξηση της θερμοκρασίας, πρέπει να επιτύχουμε και την κατάλληλη προετοιμασία των αρθρώσεων μας.

Σαν αποτέλεσμα, θα “αισθανόμαστε” καλύτερα τις ασκήσεις και πιθανότατα να περιορίσουμε τραυματισμούς.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ