Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια: Νέα ψηφιακή λύση για ασθενείς με ΧΑΠ


Η πανδημία έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Όμως έχει οδηγήσει επίσης την καινοτομία, καθώς οι κλινικοί επιστήμονες βρίσκουν νέους τρόπους για να βοηθήσουν τους ασθενείς τους. Γιατροί και φυσιοθεραπευτές στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Tallaght (TUH) στο Δουβλίνο ήθελαν να αναπτύξουν μια απλή εφαρμογή για να επιτρέψουν στους ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) να ασκούνται στο σπίτι. Μία από τις στρατηγικές θεραπείας που έχει αποδείξει αποτελεσματικότητα στη μείωση των παροξύνσεων και συνεπώς νοσηλείες, ενισχύοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών και καθιστώντας δυνατή την αυτοδιαχείριση είναι η Πνευμονική Αποκατάσταση (PR). Αυτά τα μαθήματα που περιλαμβάνουν άσκηση και εκπαίδευση διαρκούν οκτώ εβδομάδες και δίνονται σε μικρές ομάδες ασθενών από φυσιοθεραπευτή στο Νοσοκομείο.

Οι προκλήσεις της πανδημίας

Με την έναρξη της πανδημίας αναγκάστηκαν να αναστείλουν τα μαθήματα δημόσιων δημοσίων σχέσεων και οι φυσιοθεραπευτές της TUH έπρεπε να βρουν εναλλακτικούς τρόπους εγγραφής ασθενών στην Πνευμονική Αποκατάσταση στο σπίτι. Η κλινική ομάδα του TUH πρότεινε την ανάπτυξη μιας εφαρμογής/τεχνολογίας για την παράδοση σύντομων βίντεο κλιπ αυτών των μαθημάτων άσκησης στα οποία θα μπορούσαν να συμμετέχουν οι ασθενείς στο σπίτι και για να παρακινηθούν οι ασθενείς να κάνουν έναν γρήγορο καθημερινό περίπατο. Η πρόκληση ήταν πώς να γίνουν αυτά κατάλληλα για ασθενείς με διαφορετικά επίπεδα φυσικής κατάστασης και πώς να αυξηθούν οι στόχοι άσκησης αυτόματα για ασθενείς αλλά προσαρμοσμένοι στις ατομικές ικανότητες του κάθε ασθενούς.

Πρόκειται για ένα εντελώς νέο επίπεδο αυτοματοποίησης για την παροχή υπηρεσιών υγείας. Αυτό το νέο προϊόν δημιουργήθηκε με ταχύτητα ρεκόρ σε μόλις τέσσερις μήνες. Λειτουργεί ρωτώντας κάθε ασθενή πόσο τους κόβει την ανάσα η καθορισμένη τάξη άσκησης ή το περπάτημα. Καθώς οι ασθενείς γίνονται καλύτεροι με την πάροδο του χρόνου, γνωρίζοντας πόση άσκηση κάνουν και πώς αντιμετωπίζουν τους στόχους δραστηριότητάς τους, προσαρμόζει αυτόματα το πρόγραμμα άσκησης πάνω ή κάτω για κάθε ασθενή. Το πώς κάνουν είναι η ανατροφοδότηση στην κλινική ομάδα, μαζί με πληροφορίες σχετικά με το πόσο καλά αισθάνονται, εάν είχαν μια άλλη έξαρση της κατάστασης των πνευμόνων τους, τι φάρμακα παίρνουν και αν αισθάνονται αρκετά καλά για να συνεχίσουν να ασκούνται.

Στο επόμενο στάδιο του προγράμματος ανάπτυξης, η νέα εφαρμογή που ονομάζεται Active+me REMOTE Recovery, θα αναπτυχθεί περαιτέρω και θα δοκιμαστεί από ασθενείς στο TUH καθ ‘οδόν για να διασφαλιστεί ότι εμπλέκονται άμεσα στο σχεδιασμό του προτού δοκιμαστεί επίσημα στο Νοσοκομείο. Η ομάδα του Νοσοκομείου στοχεύει να είναι σε θέση να παρουσιάσει αυτό το νέο προϊόν ως ιατρικά εγκεκριμένη εφαρμογή στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια του 2022. Εάν αυτές οι δοκιμές είναι επιτυχημένες, η κλινική ομάδα ελπίζει να δει την εφαρμογή να είναι διαθέσιμη σε όλους τους ασθενείς στην Ιρλανδία που έχουν ΧΑΠ για να τους βοηθήσει να αυτοδιαχειριστούν στο σπίτι. Θα βοηθήσει επίσης τα νοσοκομεία να ανακάμψουν από τις υψηλές απαιτήσεις που τους τίθενται από την πανδημία.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ