13 τρόποι να δείξετε στα παιδιά σας ότι είστε υπερήφανοι γι’ αυτά

Είναι, ίσως, περιττό να πούμε πως οι γονείς είναι πάντα περήφανοι για τα παιδιά τους, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, είτε γιατί ο γιος τους ολοκλήρωσε μια δύσκολη εργασία, είτε γιατί η κόρη τους έβαλε το πρώτο της γκολ. Αλλά όσο σημαντική είναι η επιτυχία τους, άλλο τόσο σημαντικός είναι και ο τρόπος που τους δείχνεις αυτό το αίσθημα περηφάνιας.

Από λόγια ενθαρρυντικά μέχρι απλές πράξεις ευγνωμοσύνης, διαβάστε εδώ 13 τρόπους με τους οποίους μπορείτε να δείξετε στα παιδιά σας πόσο υπερήφανοι είστε γι’ αυτά.

1. Πείτε τους ότι είσαι περήφανοι γι’ αυτά.
Πείτε στο μικρό σας ότι είστε περήφανοι για αυτό όταν δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία. Δε χρειάζεται να το λέτε κάθε μέρα, αλλά αυτά τα λόγια ενθάρρυνσης σημαίνουν πολλά για τα παιδιά όταν τα ακούνε από τη μαμά ή τον μπαμπά. Μπορείτε ακόμα να γράψετε αυτά τα λόγια σε ένα σημείωμα ή μια κάρτα με ζωγραφιά και να το επιβραβεύσετε έτσι για ένα επίτευγμά του.

2. Μιλήστε για τυχόν δυσκολίες
Αν το παιδί σας αντιμετωπίζει δυσκολίες σε κάποια δραστηριότητα, πχ. Το διάβασμα ή το ποδόσφαιρο, προσφέρετέ του βοήθεια αναγνωρίζοντας τα εμπόδια αυτά.

3. Μην προσπερνάτε τα »μικροπράγματα»
Εννοείται πως οι γονείς είναι υπερήφανοι όταν ο γιος τους σκοράρει στο ποδόσφαιρο ή πετυχαίνει ένα σημαντικό ορόσημο. Αλλά μην ξεχνάτε να ενθαρρύνετε το παιδί σας ακόμα και όταν κάνει κάτι μικρό, όπως για παράδειγμα να διαβάσει ένα βιβλίο στη μικρή αδερφή του ή να βοηθήσει στο στρώσιμο του τραπεζιού.

4. Διαβάστε στο παιδί σας ένα βιβλίο για το πως αισθάνεστε.
Εκφράστε την περηφάνια σας μέσα από ένα παιδικό βιβλίο. Όταν τελειώσετε την αφήγηση, εξηγήστε στο παιδί πως η υπερηφάνεια που νιώθετε είναι ίδια με αυτή που νιώθουν οι ήρωες του βιβλίου.

5. Αγκαλιάστε τα
Μια πράξη στοργής όπως η αγκαλιά, δε δείχνει μόνο αγάπη, αλλά και πόσο περήφανοι είστε για τα παιδιά σας.

6. Κάντε μια δραστηριότητα παρέα
Αναζητήστε μια εξωτερική δραστηριότητα που να μπορείτε να κάνετε μαζί: επίσκεψη σε ένα μουσείο, μια βόλτα στο πάρκο ή ακόμα και ένα απόγευμα στο σινεμά.

7. Πείτε τους πως είστε ευγνώμονες που είστε γονείς τους
Είμαστε περήφανοι για τις πράξεις των παιδιών μας, αλλά καλό είναι να τους υπενθυμίζουμε πως είμαστε περήφανοι και που είμαστε γονείς τους.

8. Δώστε τους ένα μικρό δώρο
Αποφεύγουμε τη δωροδοκία ως ένδειξη ευγνωμοσύνης, αλλά σε ορισμένες ιδιαίτερες περιπτώσεις που το παιδί έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να πετύχει το στόχο του, ένα μικρό δώρο δείχνει σίγουρα πόσο περήφανοι είστε.

9. Χρησιμοποιήστε τις λέξεις »Πιστεύω σε σένα’ και »Σε ευχαριστώ»
Πείτε στο παιδί σας ότι πιστεύετε σε αυτό και έχετε εμπιστοσύνη στις πράξεις του, αλλά συνάμα ευχαριστήστε το στις καθημερινές σας συνδιαλέξεις. Αυτά τα απλά ενθαρρυντικά λόγια έχουν καμιά φορά τη μεγαλύτερη επίδραση, και σίγουρα δείχνουν και υπερηφάνεια.

10. Εστιάστε στη θετική πλευρά μιας αρνητικής κατάστασης
Αρκετά συχνά, επηρεαζόμαστε από καθημερινές αρνητικές καταστάσεις. Για κάθε τέτοια στιγμή, τονίστε κάτι θετικό που έκανε το παιδί σας και πείτε του πόσο περήφανοι είστε για αυτό.

11. Επιβραβεύστε το παιδί σας για τις επιλογές που κάνει και τα λάθη που παραδέχεται.
Δώστε στα παιδιά σας ένα κίνητρο να συνεχίσουν τη θετική συμπεριφορά τους εξηγώντας τους πόσο καλές επιλογές έχουν κάνει. Και μην τους πεισμώνετε αν κάνουν μια ζημιά στο σπίτι αλλά σας το παραδεχτούν. Πείτε τους ότι είστε περήφανοι που σας είπαν την αλήθεια, και να’στε σίγουροι ότι οι μελλοντικές εξομολογήσεις θα είναι πιο εύκολες.

12. Πείτε »Είμαι περήφανη για σένα» (και) μπροστά σε άλλους
Άλλο να λες στην κόρη σου ότι είσαι περήφανη για αυτήν, και άλλο να σε ακούει να το λες μπροστά σε τρίτους όταν έχει κάνει κάτι αξιόλογο.

13. Κρεμάστε τα επιτεύγματα του παιδιού σας στο ψυγείο.
Αν χαίρεσαι που το παιδί σου έκανε μια όμορφη ζωγραφιά ή έγραψε μια ωραία κάρτα, τοποθέτησέ τα σε εμφανές σημείο! Αυτό που για εσάς ίσως δείχνει αμελητέο, για εκείνο είναι σημαντικό. Την επόμενη φορά που θα σας δείξει με καμάρι την ζωγραφιά του, μη την αφήσετε κάπου παραπεταμένη. Βάλτε τη στο ψυγείο και μετά, παρατηρήστε τα μάτια του όταν τη δει εκεί!

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here