Ιταλία Covid-19: Υποχρεωτικό το πάσο εμβολιασμού για όλους τους εργαζομένους

Η κάρτα COVID -19 καθίσταται υποχρεωτική για όλους τους εργαζόμενους στην Ιταλία εν μέσω φόβων αναταραχών. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι η κίνηση θα ενθαρρύνει τον εμβολιασμό. Όμως ορισμένοι πολιτικοί, συνδικάτα και επιχειρήσεις φοβούνται τις ελλείψεις και τις διαταραχές. Οι κάρτες υγείας COVID -19 – ή «πράσινες κάρτες» – είναι πλέον υποχρεωτικές για όλους τους εργαζόμενους στην Ιταλία. Η εγκύκλιος εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι στα μέσα Σεπτεμβρίου, αναγκάζοντας όλους τους εργαζόμενους να δείχνουν είτε απόδειξη εμβολιασμού, είτε αρνητικό τεστ εντός των προηγούμενων 48 ωρών είτε πρόσφατη ανάρρωση από τη μόλυνση.

Τι συμβαίνει στην Ιταλία τώρα

Η πιστοποίηση είναι υποχρεωτική και ισχύει για δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους εργασίας, με τους εργαζόμενους και τους εργοδότες να κινδυνεύουν με πρόστιμα εάν δεν συμμορφωθούν. Το πάσο απαιτείται ήδη στην Ιταλία για να εισέλθετε σε μουσεία, θέατρα, γυμναστήρια και εστιατόρια σε εσωτερικούς χώρους, καθώς και να πάρετε τρένα και λεωφορεία μεγάλων αποστάσεων ή πτήσεις εσωτερικού. Η απαίτηση για το χώρο εργασίας έχει πυροδοτήσει μεγάλες διαμαρτυρίες στη Ρώμη, με ορισμένους διαδηλωτές να γίνονται βίαιοι και να συγκρούονται με την αστυνομία το περασμένο Σαββατοκύριακο. Φοβούνται περισσότερες αναταραχές και οι εργαζόμενοι σε ένα κεντρικό λιμάνι απείλησαν με απεργία.

Από τη μεριά της, η κυβέρνηση ελπίζει ότι το πάσο θα ενθαρρύνει τους μη εμβολιασμένους Ιταλούς να κάνουν το εμβόλιο. Σύμφωνα με κυβερνητικό έγγραφο, το 15% των ιδιωτικών εργαζομένων και το 8% των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα δεν έχουν πράσινο δελτίο. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, μπορούν να ανασταλούν χωρίς αμοιβή και να επιβληθούν πρόστιμα εάν εργάζονται χωρίς αυτό. Αυτή είναι μια κίνηση που έχει επικριθεί από ορισμένους. Ο Λούκα Ζάια, κυβερνήτης του Βένετο της δεξιάς Λίγκας, δήλωσε: “Δεν θα είμαστε σε θέση να χορηγούμε στυλεό κάθε 48 ώρες σε όλους τους μη εμβολιασμένους. Οι επιχειρηματίες με τους οποίους έρχομαι σε επαφή είναι εξαιρετικά ανήσυχοι”.

Το σωματείο UIL ανέφερε σε δήλωσή του: “Αυτό είναι ένα πολύ περιοριστικό μέτρο που θα μπορούσε να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην κοινωνική σταθερότητα και να επιδεινώσει μια ήδη περίπλοκη κατάσταση”. Τα συνδικάτα είπαν ότι οι δοκιμές θα πρέπει να είναι δωρεάν για τους εργαζόμενους που δεν θέλουν να εμβολιαστούν, αλλά η κυβέρνηση είπε ότι θα έχουν ανώτατο όριο τα 15 ευρώ. Ωστόσο, πολλές ομοσπονδίες εργοδοτών υποστήριξαν το πάσο με την ελπίδα ότι θα αποτρέψει μελλοντικούς αποκλεισμούς.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here