Άμυλο διατροφή: ‘Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις αμυλούχες τροφές και τη συμβολή τους στην υγεία


Ενώ ορισμένα εκλεπτυσμένα άμυλα, όπως το λευκό αλεύρι, πρέπει να αποφεύγονται, υπάρχουν πολλά υγιεινά άμυλα για να διαλέξετε. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα αμυλούχα λαχανικά είναι εξαιρετικές πηγές υγιεινών αμύλων. Ποια είναι όμως η σημασία τους σε μια υγιεινή διατροφή;

Η σημασία των υγιεινών αμύλων στη διατροφή

Τα άμυλα περιέχουν συμπυκνωμένους υδατάνθρακες, καθιστώντας τα ιδανικά για στιγμές που χρειάζεστε πολλή ενέργεια. Εκτός από τους υδατάνθρακες, είναι πλούσια σε ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνες Β και φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, όπως ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου, μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, έλεγχος των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και βοήθεια στην απώλεια βάρους.

Αμυλούχα λαχανικά, όπως το καλαμπόκι και οι πατάτες προσφέρουν μια ποικιλία από υγιεινά οφέλη. Η κολοκύθα, οι γλυκοπατάτες, το καλαμπόκι και ο αρακάς είναι όλα πλούσια σε κάλιο, ένα μέταλλο που βοηθά στη διατήρηση της υγείας των οστών και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Η κολοκύθα είναι επίσης πλούσια σε βήτα-καροτίνη και βήτα-κρυπτοξανθίνη, δύο αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του δέρματος, των μαλλιών και των ματιών. Την ίδια ώρα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα ζυμαρικά και το ψωμί ολικής αλέσεως, το καστανό ρύζι, το πλιγούρι βρώμης και το κριθάρι είναι εξαιρετικές πηγές αδιάλυτων ινών, ιδαίτερα επωφελών για τα άτομα που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα, καθώς ενισχύουν όπως είπαμε και παραπάνω τις τακτικές κινήσεις του εντέρου.

Άλλα οφέλη των αμύλων στην υγεία

Τα ανθεκτικά άμυλα είναι ένας υποτύπος αμύλου. Σε αντίθεση με άλλους τύπους υδατανθράκων, το ίδιο το πεπτικό σας σύστημα δεν μπορεί να διασπάσει τα ανθεκτικά άμυλα σε ενέργεια. Αντίθετα, τα υγιή βακτήρια στο έντερό σας τρέφονται με αυτά. Αυτό μπορεί να έχει πολλά πλεονεκτήματα για το βάρος και την υγεία του πεπτικού σας συστήματος. Επιπλέον, τα ανθεκτικά άμυλα:

  • Ενισχύουν την υγεία της καρδιάς

Τα μειωμένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα συμβάλλουν επίσης σε ισχυρότερες αρτηρίες που επιτρέπουν μεγαλύτερη ροή αίματος στην καρδιά και στα άκρα. Ειδικότερα, το ανθεκτικό άμυλο βοηθά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα. Παράγοντες που εμποδίζουν την υγιή λειτουργία των αρτηριών. Η μείωσή τους συνεπώς μεγιστοποιεί τη ροή του αίματος και των θρεπτικών ουσιών στην καρδιά, τον εγκέφαλο και τους μύες.

  • “Δαμάζουν” την πείνα

Μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν ότι το ανθεκτικό άμυλο προκαλεί την παραγωγή ορισμένων ορμονών που σταματούν την πείνα, προκαλώντας το αίσθημα του κορεσμού. Σε αυτό συμβάλει επίσης το γεγονός ότι το ανθεκτικό άμυλο χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθεί από άλλους τύπους υδατανθράκων. Σύμφωνα με μία μελέτη, οι γυναίκες που συνδύαζαν πρωτεΐνη με ανθεκτικό άμυλο στο ίδιο γεύμα ένιωθαν χορτάτες, είχαν μεγαλύτερη ικανοποίηση από το φαγητό και έκαιγαν περισσότερο σωματικό λίπος συγκριτικά με τις γυναίκες που έτρωγαν μεν τα προϊόντα, αλλά όχι σε συνδυασμό μεταξύ τους.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ