Τραγούδι υγεία: Όσοι τραγουδούν τακτικά απολαμβάνουν καλύτερη γενικότερη υγεία


Δεν μπορούμε όλοι να υπερηφανευτούμε πόσο γλυκά και μελωδικά τραγουδάμε. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να τραγουδάμε πιο συχνά. Σύμφωνα με μια αυξανόμενη ομάδα ερευνών, η έκφραση τραγουδιού κάνει καλό τόσο για το σώμα όσο και για τον εγκέφαλό μας. “Το να τραγουδάμε ένα τραγούδι που γνωρίζουμε μόνοι μας ή με άλλους ενεργοποιεί το σύστημα ανταμοιβής στον εγκέφαλο. Ταυτόχρονα απελευθερώνει ντοπαμίνη που μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα”. Αυτό δήλωσε ο Δρ. Gottfried Schlaug, ο οποίος σπουδάζει απεικόνιση και μουσική εγκεφάλου στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης Amherst.

Γιατί είναι τόσο ωφέλιμο το τραγούδι;

Ένα σημαντικό όφελος για το τραγούδι είναι ότι μπορείτε να αποκομίσετε τα οφέλη οποιαδήποτε στιγμή, οπουδήποτε. Όταν η COVID-19 έστειλε την κοινωνία σε κατάσταση lockdown πέρυσι, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έβγαλαν τραγούδια από τα μπαλκόνια τους για να ανακουφίσουν το άγχος. “Δεν έχει σημασία αν τραγουδάτε σε μια δημόσια ομάδα ή είστε μόνοι στο αυτοκίνητο τραγουδώντας (μαζί) με τον Μάικλ Τζάκσον. Είναι όλα ευεργετικά”. Αυτό δήλωσε ο Κέι Νόρτον, καθηγητής μουσικολογίας στο κρατικό πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς πότε άρχισαν να τραγουδούν οι άνθρωποι για πρώτη φορά σε τακτική βάση. Αλλά τις τελευταίες δεκαετίες, οι επιστήμονες μελέτησαν τα οφέλη του τραγουδιού σε διάφορους τομείς.

Από την ανακούφιση του πόνου έως την ελαχιστοποίηση του ροχαλητού και τη βελτίωση της στάσης του σώματος και της έντασης των μυών. Το τραγούδι φαίνεται να έχει ιδιαίτερα ισχυρό αντίκτυπο στη λειτουργία των πνευμόνων. Η αρμονία σε ένα τραγούδι απαιτεί βαθιά αναπνοή, η οποία βελτιώνει την πρόσληψη οξυγόνου και μπορεί να βοηθήσει άτομα με άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Όσο καλό όμως είναι το τραγούδι για το σώμα σας, τόσο και ακόμα καλύτερο μπορεί να είναι για τον εγκέφαλό σας. Εκτός από το χτύπημα στο διακόπτη ντοπαμίνης, το τραγούδι απελευθερώνει και άλλες ορμόνες για την αίσθηση της όρασης, όπως η ωκυτοκίνη. Μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα κορτιζόλης, μειώνοντας το άγχος.

Μια μετα -ανάλυση αρκετών μελετών που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Μάιο στο περιοδικό Journal of the American Geriatrics Society δείχνει ότι το τραγούδι μπορεί να πυροδοτήσει αλλιώς απρόσιτες μνήμες για άτομα με Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας. Όταν η άνοια έρχεται και στερεί κάποιες από τις φυσιολογικές δυνατότητες του εγκεφάλου, το τραγούδι μπορεί ακόμα να ενεργοποιήσει τις θέσεις του εγκεφάλου όπου ήταν αποθηκευμένες οι μουσικές μνήμες πολύ καιρό πριν. Βλέπεις τους ανθρώπους να φωτίζονται όταν ακούνε κάτι οικείο να διαπερνά την ομίχλη της άνοιας.

Μερικοί άνθρωποι που έχουν υποστεί εγκεφαλική βλάβη μπορούν να τραγουδήσουν λέξεις ή φράσεις ακόμα και αν δεν μπορούν να πουν τις ίδιες λέξεις ή φράσεις. Ενώ οι νευροεπιστήμονες εξακολουθούν να προσπαθούν να καταλάβουν ακριβώς γιατί η θεραπεία τραγουδιού βοηθά μερικούς ανθρώπους που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, μια θεωρία είναι ότι ενεργοποιεί την εγκεφαλική δραστηριότητα και συνδέει δίκτυα σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου, ιδιαίτερα στη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου. Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο στην αριστερή πλευρά του εγκεφάλου είναι συνήθως η αιτία για προβλήματα επικοινωνίας. Η δεξιά πλευρά του εγκεφάλου πρέπει να αντισταθμίσει αυτή τη βλάβη. Το να τραγουδάς λέξεις και φράσεις είναι το λογισμικό που λειτουργεί στο υλικό στη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου για να λειτουργεί αποτελεσματικά.

Το ενδιαφέρον για τη θεραπεία τραγουδιού και άλλους τύπους μουσικοθεραπείας έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με χιλιάδες πιστοποιημένους επαγγελματίες να εργάζονται τώρα με ασθενείς σε σχολεία, ιατρεία και γηροκομεία. Αλλά ακόμα κι αν τραγουδάμε μόνο στο ντους, όλοι πρέπει να το κάνουμε τακτικά. Άλλωστε, είναι μια από τις πιο εύκολες δραστηριότητες που μπορεί να κάνει κάποιος και μπορεί να έχει θεραπευτικές δυνατότητες.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ