ΔΕΗ: Πόσο θα πληρώσετε για ρεύμα και για θέρμανση – Τα επιδόματα και οι εκπτώσεις


Τους πρώτους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, εξαιτίας των αυξήσεων της χονδρεμπορικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας και των διεθνών τιμών φυσικού αερίου, λαμβάνουν σταδιακά εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά.

Μπορεί το ποσοστό της τελικής επιβάρυνσης να είναι χαμηλότερο, χάρη στη χορήγηση της επιδότησης της πολιτείας από την 1η Σεπτεμβρίου σε όλους τους καταναλωτές, αλλά και λόγω των έξτρα εκπτώσεων που κάνουν οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, ωστόσο στις περισσότερες μεγάλες καταναλώσεις οι λογαριασμοί εξακολουθούν να είναι μεγαλύτεροι σε σχέση με πέρυσι.

Μια οικογένεια με μηνιαία κατανάλωση ρεύματος 420 kWh (κιλοβατώρες) χωρίς τις εκπτώσεις και την επιδότηση θα έπρεπε να πληρώσει αυξήσεις της τάξης του 32% ή 81,51 ευρώ το τετράμηνο. Κάτι αντίστοιχο θα συνέβαινε και με έναν οικιακό καταναλωτή με εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση ισχύος 100 kWh. Θα επιβαρυνόταν με ανατιμήσεις ύψους 26% ή 20,62 ευρώ το τετράμηνο. Με την επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης και τις επιπλέον εκπτώσεις της ΔΕΗ τα επιπλέον κόστη των δύο νοικοκυριών περιορίζονται σε 32,88 ευρώ και 10,49 ευρώ το τετράμηνο, αντίστοιχα.

Αλλά και πάλι η επιδότηση δεν εξουδετερώνει πλήρως τις αυξήσεις.

Στο πρώτο παράδειγμα το συνολικό ποσό του λογαριασμού μαζί με τη ρήτρα αναπροσαρμογής αλλά και την επιδότηση της πολιτείας και τις επιπλέον εκπτώσεις της ΔΕΗ είναι στα 285 ευρώ. Ο ίδιος λογαριασμός με αντίστοιχη κατανάλωση ήταν πριν από την αύξηση και πριν από την επιδότηση και τις εκπτώσεις στα 252,12 ευρώ, ήτοι η επιβάρυνση είναι σχεδόν 13% ή 32,88 ευρώ στο τετράμηνο (ήτοι 8,22 ευρώ τον μήνα).

Στο δεύτερο παράδειγμα το συνολικό ποσό που πληρώνει το νοικοκυριό μαζί με τη ρήτρα αναπροσαρμογής αλλά και την επιδότηση της πολιτείας και τις επιπλέον εκπτώσεις της ΔΕΗ είναι στα 88 ευρώ. Το νοικοκυριό αυτό πλήρωνε χωρίς τη ρήτρα, τις επιδοτήσεις και τις εκπτώσεις 77,51 ευρώ, ήτοι η επιβάρυνση είναι περίπου 13% ή 10,49 ευρώ (ήτοι 2,6 ευρώ τον μήνα).

Το επίδομα θέρμανσης

Με τιμή 1,14 ευρώ το λίτρο στα αστικά κέντρα και 1,17 ευρώ στα νησιά έκανε πρεμιέρα το πετρέλαιο θέρμανσης, κινούμενο 45% υψηλότερα σε σχέση με τον περσινό Οκτώβριο όταν και ήταν στα 0,798 ευρώ ανά λίτρο.

Αυτό σημαίνει πως ένα μέσο νοικοκυριό που πέρυσι ήθελε 1.200 ευρώ για να καλύψει το κόστος θέρμανσής του για το σύνολο της χειμερινής περιόδου, εφέτος θα χρειαστεί 1.740 ευρώ τουλάχιστον.

Αυτό που είναι εμφανές είναι πως τα περισσότερα νοικοκυριά θα καθυστερήσουν να αγοράσουν πετρέλαιο και θα το κάνουν όταν θα πλησιάζει η ώρα της χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης, το οποίο φέτος θα είναι αυξημένο έως και 68% σε σχέση με πέρυσι.

Η πλατφόρμα «myΘέρμανση» της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους αναμένεται να ανοίξει εντός του Νοεμβρίου. Φέτος, πάνω από 1 εκατ. νοικοκυριά με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα θα λάβουν επίδομα θέρμανσης από 100 έως 750 ευρώ. Το κονδύλι του επιδόματος για τη σεζόν 2021-2022 θα ανέλθει συνολικά σε 168 εκατ. ευρώ από 84 εκατ. ευρώ πέρυσι και δικαιούχοι είναι:

  • Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Τα όρια προσαυξάνονται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο κατά 3.000 ευρώ.
  • Άγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 14.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 180.000 ευρώ.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ