Επιστροφή στο 1950 – «Ψύχος» στην τσέπη από τις ανατιμήσεις: 40% ακριβότερο το πετρέλαιο θέρμανσης

Νοικοκυριά σε απόγνωση λόγω των ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά. Απλησίαστα τα ράφια των σουπερ-μάρκετ, στα ύψη το πετρέλαιο θέρμανσης. «Υποχρεωτική» αποχή από τα… ακριβά σουβλάκια

Σήμερα και επίσημα αρχίζει η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης, όμως η αγορά είναι «παγωμένη» καθώς οι αυξήσεις φωτιά προκαλούν ιλίγγους στους καταναλωτές οι οποίοι για να γεμίσουν τις δεξαμενές τους θα επιβαρυνθούν με 40% περισσότερα χρήματα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Η πώληση του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινήσει από το 1,14 ευρώ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, 1,24 ευρώ στην περιφέρεια και περίπου 1,30 ευρώ στη νησιωτική Ελλάδα.

Οι ενώσεις των πρατηριούχων ζητούν την μείωση των φόρων για να μπορέσει να επέλθει η ισορροπία και να μην εκλείψει από τα σπίτια το πιο βασικό αγαθό του χειμώνα που δεν είναι άλλο από την θέρμανση.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προχωρά σε άνοιγμα των επιδοτήσεων για να «χωρέσει» όσους περισσότερους δικαιούχους μπορεί για να απορροφήσει τους κραδασμούς.

«Οι τιμές θυμίζουν θρίλερ», λέει χαρακτηριστικά η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής Μαρία Ζάγκα, για να συνεχίσει «Το πετρέλαιο θέρμανσης έχει αυξηθεί κατά 40% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, τινάζοντας στον αέρα τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών. Πολλοί μου είπαν πως δεν θα πάρουν πετρέλαιο, θα προσπαθήσουν να περάσουν τον χειμώνα κουκουλωμένοι και ανοίγοντας μια σόμπα. Γυρίζουμε στην δεκαετία του ’50. Δεν υπάρχει σταθερότητα στις τιμές, οι τιμές ανεβαίνουν διαρκώς, τα τιμολόγια έρχονται με νέες τιμές άρα είμαστε υποχρεωμένοι εκ των πραγμάτων να ανεβάσουμε τις τιμές. Είναι χρηματιστηριακό είδος το πετρέλαιο, όπως και τα υπόλοιπα είδη ενέργειας. Εδώ μίλησε ο Πούτιν την περασμένη εβδομάδα και έπεσε η τιμή του φυσικού αερίου», προσθέτει με νόημα η κα. Ζάγκα.

Σε ότι αφορά την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού η ίδια προτείνει μείωση των φόρων που αφορούν τα καύσιμα.

«Η λύση είναι μία. Μείωση του ειδικού φόρου και στο πετρέλαιο κίνησης και στην αμόλυβδη αλλά και θέρμανσης. Για να μπορέσει ο κόσμος να πάρει με λιγότερα χρήματα περισσότερα λίτρα, να πουλήσουμε εμείς και θα κερδίσει και το κράτος και περισσότερο ΦΠΑ και φόρο. Αυτή είναι η σολομώντεια λύση και όχι να γίνουμε χώρα επιδοτήσεων».

Να μειωθούν οι φόροι

Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ.) ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε δραστική μείωση των φόρων στα καύσιμα για να αντισταθμιστούν επαρκώς οι τεράστιες καθημερινές αυξήσεις στην τιμή πώλησης των καυσίμων κίνησης και θέρμανσης –οι οποίες προφανώς πλέον δεν δείχνουν να είναι «παροδικές», καθώς για τους επόμενους μήνες του φετινού χειμώνα η διεθνής ζήτηση θα παραμείνει μεγαλύτερη από τη διαθεσιμότητα.

«Ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης το οποίο θα αρχίσει να διατίθεται τις επόμενες ημέρες σε τιμές όπως όλα δείχνουν πάνω από 1,10 ευρώ στην Αττική, πάνω από 1,20 ευρώ στην περιφέρεια και πάνω από 1,30 ευρώ το λίτρο στα νησιά, με αύξηση από πέρσι περίπου 40% (σε συνδυασμό με τις τρομακτικές αυξήσεις στο φυσικό αέριο), μαζί με τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων, είναι επιτακτική ανάγκη να μην ληφθούν υπόψιν και τα περιουσιακά κριτήρια, καθώς όπως διαμορφώνονται σήμερα οι τιμές, είναι ορατή η δραστική μείωση της κατανάλωσης και συνεπακόλουθα των φορολογικών εσόδων.

Η μείωση των φόρων στα καύσιμα κίνησης και θέρμανσης αποτελεί πάγιο και δίκαιο αίτημα όχι μόνο των πρατηριούχων καυσίμων, αλλά και των καταναλωτών, καθώς θα αποκαθιστούσε την αδικία για τους Έλληνες που πληρώνουν από τις υψηλότερες φορολογικές επιβαρύνσεις στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα:

-Θα μειώσει το κόστος παραγωγής και μεταφοράς των προϊόντων βελτιώνοντας συνολικά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

– Θα επιτρέψει σε χιλιάδες νοικοκυριά να καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσης με οικονομικό τρόπο τον χειμώνα.

– Θα αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών», αναφέρει η ΠΟΠΕΚ.

Ο ΕΒΕΑ είχε προειδοποιήσει από το καλοκαίρι

Μόλις πριν λίγους μήνες ο ΕΒΕΑ με έκθεση του είχε κάνει λόγο για ντόμινο ανατιμήσεων σε ενέργεια, σε μεταφορές αλλά και σε βασικά αγαθά και όλα αυτά λόγω covid-19.

Tην ώρα που οι ειδικοί και οι αναλυτές μιλούν για αυξήσεις θεαματικές, στα ράφια των σούπερ-μάρκετ οι τιμές ήδη έχουν πάρει την ανιούσα βάζοντας φωτιά στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Ήδη καταγράφονται σημαντικές αυξήσεις αγαθών στην αγορά. Η ανατίμηση σε πρώτες ύλες όπως σιτηρά, γαλακτοκομικά, ζάχαρη, καφέ και βοδινό κρέας ξεκινά από 3,63% και φτάνει το 26,59% σύμφωνα με τα στοιχεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ).

Στα ράφια έχουν αποτυπωθεί οι αυξήσεις σε προϊόντα απαραίτητα για τα σπίτια.

  • Χαρτικά: 4-12%
  • Άλευρα: 10%
  • Σπορέλαια: 50%
  • Ρύζι: Από 1,70 ευρώ σε 1,90 ευρώ
  • Καφές: Από 5,40 ευρώ σε 5,70 ευρώ
  • Βρεφικό γάλα: Από 10,70 ευρώ σε 10,80 ευρώ

Καυτερότερο λόγω ακρίβειας ακόμη και το σουβλάκι

Ακόμη και το αγαπημένο έδεσμα των Ελλήνων το σουβλάκι επηρεάζει το κύμα ανατιμήσεων αφού η τιμή του θα αυξηθεί κατά 20%

Για το «πιτόγυρο», η τιμή από τα 2,30 αναμένεται να σκαρφαλώσει στα 2,90 € που σίγουρα θα το πάνε στα 3 € παράλληλα, το καλαμάκι από 1,60 ευρώ θα κοστίζει 1,90 ή και 2€.

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ