Μοσχάρι υγεία: Τελικά, κάνει καλό το μοσχάρι στην υγεία μας ή όχι;

Κατά καιρούς, έχουν ακουστεί ποικίλα σχόλια για την επιλογή του μοσχαριού στη διατροφή μας. Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι πρέπει να το τρώμε συχνά, γιατί έχει πολλές θρεπτικές ουσίες. Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλοι που πρεσβεύουν την άποψη ότι το μοσχάρι είναι κόκκινο κρέας, οπότε πρέπει να τρώγεται το πολύ μία φορά το μήνα. Όμως, τι ισχύει τελικά;

Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση! Από τη μία τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στο μοσχάρι μπορεί να συμβάλλουν στην κυκλοφορία του αίματος. Αλλά από την άλλη, η υπερκατανάλωση μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία μας.

Ας τα πάρουμε, όμως, από την αρχή… Το μοσχάρι αποτελείται από τα εξής διατροφικά συστατικά:

 • Σίδηρος: Είναι απαραίτητος για τον οργανισμό μας, αφού μπορεί να δημιουργεί ερυθρά αιμοσφαίρια και να μεταφέρει οξυγόνο στο σώμα μας. Με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται η καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
 • Ψευδάργυρος: Χάρη σε αυτόν, ο οργανισμός προστατεύεται από ιώσεις και ασθένειες.
 • Βιταμίνη Β12: Είναι σημαντική, επειδή συμβάλλει στη καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Η μειωμένη πρόσληψη της συγκεκριμένης βιταμίνης μπορεί να φέρει συμπτώματα κόπωσης, κατάθλιψης και κακής μνήμης.
 • Πρωτεΐνη μοσχαριού: Έχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, τα οποία το κατατάσσουν στις τροφές με
  υψηλή βιολογική αξία.

Από την άλλη πλευρά, η υπερκατανάλωση του κόκκινου κρέατος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία. Μερικά από αυτά είναι:

 • Καρκίνος του εντέρου και καρκίνος του μαστού.
 • Μπορεί η συγκεκριμένη τροφή να περιέχει καρκινογόνες ουσίες.
 • Πρόβλημα στα οστά: Εξαιτίας του μειωμένου ασβεστίου που έχει το συγκεκριμένο κρέας, τα οξέα
  συσσωρεύονται στον οργανισμό μας, κι αυτό μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στα οστά μελλοντικά.
 • Αρθρίτιδα: Το μοσχάρι περιέχει κολλαγόνο. Το συστατικό αυτό μπορεί να προκαλέσει αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος κι έπειτα μπορεί να προκληθεί πρόβλημα στις αρθρώσεις.
 • Χοληστερίνη: Το μοσχάρι έχει υψηλά επίπεδα διαιτητικής χοληστερόλης. Συνεπώς, η
  υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα.
 • Τροφική δηλητηρίαση: Μπορεί οι συνθήκες στις οποίες μαγειρεύτηκε το κρέας να μην ήταν οι
  κατάλληλες, με αποτέλεσμα να είναι αναμενόμενη η δηλητηρίαση.

Παρατηρώντας όλα τα παραπάνω, μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι το μοσχάρι έχει υψηλή διατροφική αξία, αλλά η συχνή κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει αρνητικά αποτελέσματα. Επομένως, η διατροφική ισορροπία αποτελεί το Α και το Ω στην υγεία μας! Η καλή υγεία θέλει τροφές που είναι απαραίτητες για τον οργανισμό μας. Συνεπώς, πριν από κάθε επιλογή που κάνεις, να συμβουλεύεσαι τον γιατρό σου!

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here