Οικοθεραπεία: Τα παιδιά που περνούν περισσότερο χρόνο στη φύση βελτιώνουν την ψυχική τους υγεία

Σύμφωνα με την αρχαία επιστήμη, η βύθιση στη φύση επιταχύνει τη διαδικασία της θεραπείας και λειτουργεί ως αντίδοτο για πολλές σωματικές ασθένειες. Η συσσώρευση ανθεκτικότητας από τη φύση ονομάζεται επίσης «Οικοθεραπεία». Το να βρίσκεστε στη φύση ή ακόμα και να βλέπετε σκηνές της φύσης, μειώνει τον θυμό, το φόβο και το άγχος και αυξάνει τα ευχάριστα συναισθήματα. Η έκθεση στη φύση δεν κάνει μόνο το παιδί σας να αισθάνεται καλύτερα συναισθηματικά, συμβάλλει στη σωματική του ευημερία, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό, την ένταση των μυών και την παραγωγή ορμονών του στρες.

Πρόσφατα, μια μελέτη έδειξε ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με περισσότερο χώρο πρασίνου γύρω τους (μετρημένο με δορυφορικές εικόνες), έχουν 59 τοις εκατό λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ψυχικές διαταραχές αργότερα στη ζωή τους. Ωστόσο, ζούμε σε μια εποχή γεμάτη οθόνη και άμεση ικανοποίηση και η είσοδος στη φύση γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Τα οφέλη της οικοθεραπείας στο σπίτι

Η οικοθεραπεία είναι μια παρέμβαση για να βοηθήσετε το παιδί σας με ηρεμιστικά και εξισορροπητικά οφέλη. Το να περνάτε χρόνο σε χώρους πρασίνου ή να φέρνετε τη φύση στην καθημερινότητα των παιδιών σας μπορεί να σας ωφελήσει τόσο με βαθιά ψυχική όσο και με σωματική ευεξία. Για παράδειγμα, η εκτέλεση τροφίμων ή λουλουδιών, η άσκηση ή ο διαλογισμός ή η ύπαρξη ζώων μπορεί να έχει πολλά θετικά αποτελέσματα. Η οικοθεραπεία μπορεί να:

1. Βελτιώσει τις εναλλαγές της διάθεσης του παιδιού σας.

2. Βοηθήσει το παιδί σας να αισθανθεί γεμάτο ενέργεια.

3. Μειώσει τα συναισθήματα άγχους ή θυμού και να προκαλέσει μια αίσθηση ευαισθητοποίησης και χαράς.

4. Αυξήσει το αίσθημα της αισιοδοξίας.

5. Βελτιώσει τη σωματική σας υγεία και να μειώσει το αίσθημα κόπωσης.

6. Ενισχύσει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας.

7. Βοηθήσει το παιδί σας να γίνει πιο προσεκτικό και βελτιώστε την αίσθηση του σκοπού στη ζωή.

8. Βοηθήσει το παιδί σας να αισθανθεί περισσότερο συνδεδεμένο με τον «εαυτό» και βοηθήστε το να δημιουργήσει ανθεκτικότητα.

Τρόποι επίτευξης οικοθεραπείας

  • Ήλιος: Η τακτική έκθεση στον ήλιο πιστεύεται ότι ενισχύει το νευρικό σύστημα του εγκεφάλου και απελευθερώνει μια ορμόνη που ονομάζεται σεροτονίνη. Η σεροτονίνη σχετίζεται με την ενίσχυση της διάθεσης και βοηθώντας ένα παιδί να αισθανθεί ήρεμο και συγκεντρωμένο. Η σεροτονίνη είναι υπεύθυνη για την επιτάχυνση μιας άλλης ορμόνης που ονομάζεται μελατονίνη, η οποία ενεργοποιεί τον εγκέφαλο για έναν ήσυχο ύπνο τη νύχτα. Η έκθεση στον ήλιο είναι ο πιο φυσικός τρόπος για να πάρετε αρκετή βιταμίνη D.
  • Επαφή με ζώα: Το χάιδεμα μιας γάτας ή ενός σκύλου με άνευ όρων αγάπη μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση της δεσμευτικής ορμόνης ωκυτοκίνης. Αναπτύσσοντας την αγάπη και το αίσθημα αφράτου που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υπέρτασης στα παιδιά.
  • Νερό: Το νερό αποκτά φαρμακευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Ενισχύει τη λειτουργία και τη συνδεσιμότητα του εγκεφάλου. Δεδομένου ότι ο εγκέφαλος αποτελείται κυρίως από νερό, το πόσιμο νερό θα βοηθήσει το παιδί σας με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της συγκέντρωσης και της γνώσης. Θα βοηθήσει στην εξισορρόπηση των διαθέσεων και των συναισθημάτων.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here