Αρτηριακή πίεση: Τα άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση εντός ορίων κινδυνεύουν από επιταχυνόμενη εγκεφαλική γήρανση

Τα άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση που βρίσκονται εντός των φυσιολογικών συνιστώμενων ορίων κινδυνεύουν από επιταχυνόμενη γήρανση του εγκεφάλου, σύμφωνα με νέα έρευνα του Εθνικού Πανεπιστημίου Αυστραλίας (ANU). Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι η βέλτιστη αρτηριακή πίεση βοηθά τον εγκέφαλό μας να παραμείνει τουλάχιστον έξι μήνες νεότερος από την πραγματική ηλικία μας. Οι ερευνητές ζητούν τώρα να ενημερωθούν οι εθνικές κατευθυντήριες γραμμές για την υγεία. Έτσι ώστε να αντικατοπτρίζουν τα σημαντικά ευρήματά τους. Η μελέτη ANU, που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Aging Neuroscience, διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες με υψηλή αρτηριακή πίεση είχαν μεγαλύτερους και ως εκ τούτου λιγότερο υγιείς εγκεφάλους. Κάτι τέτοιο αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και άνοιας.

Τι αναφέρει η έρευνα

Οι συμμετέχοντες με αυξημένη αρτηριακή πίεση, αλλά εντός των φυσιολογικών ορίων, είχαν επίσης εγκεφάλους μεγαλύτερης ηλικίας. ως εκ τούτου, κινδύνευαν από προβλήματα υγείας. “Αυτή η σκέψη ότι ο εγκέφαλος κάποιου γίνεται ανθυγιεινός λόγω της υψηλής αρτηριακής πίεσης αργότερα στη ζωή δεν είναι απολύτως αληθής”. Αυτό δήλωσε ο καθηγητής Nicolas Cherbuin, επικεφαλής του Κέντρου Έρευνας για την Γήρανση, την Υγεία και την Ευημερία του ANU. “Ξεκινά νωρίτερα και ξεκινά σε άτομα που έχουν φυσιολογική αρτηριακή πίεση”. Η κανονική αρτηριακή πίεση ορίζεται από πίεση κάτω από 120/80. Η βέλτιστη και υγιέστερη αρτηριακή πίεση είναι πιο κοντά στα 110/70. Η νέα έρευνα έρχεται μετά από μια μεγάλη διεθνή μελέτη που διαπίστωσε ότι ο αριθμός των ατόμων άνω των 30 με υψηλή αρτηριακή πίεση διπλασιάστηκε παγκοσμίως.

Εάν διατηρήσουμε τη βέλτιστη αρτηριακή πίεση, ο εγκέφαλός μας θα παραμείνει νεότερος και πιο υγιής καθώς μεγαλώνουμε. Είναι σημαντικό να εισαγάγουμε αλλαγές στον τρόπο ζωής και στη διατροφή από νωρίς στη ζωή μας. Έτσι θα αποτρέψουμε την αύξηση της αρτηριακής μας πίεσης. Δε χρειάζεται να περιμένουμε να γίνει πρόβλημα. Σε σύγκριση με ένα άτομο με υψηλή αρτηριακή πίεση 135/85, κάποιος με τη βέλτιστη ένδειξη 110/70 διαπιστώθηκε ότι είχε ηλικία εγκεφάλου που εμφανίζεται περισσότερο από έξι μήνες νεότερος όταν φτάσει στη μέση ηλικία.

Η ομάδα ANU έδρασε σε συνεργασία με συναδέλφους στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Γερμανία. Εξέτασαν περισσότερες από 2.000 σαρώσεις εγκεφάλου 686 υγιών ατόμων ηλικίας 44 έως 76 ετών. Η αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων μετρήθηκε έως και τέσσερις φορές σε μια περίοδο 12 ετών. Τα δεδομένα της σάρωσης εγκεφάλου και της αρτηριακής πίεσης χρησιμοποιήθηκαν για τον προσδιορισμό της ηλικίας του εγκεφάλου ενός ατόμου. Αυτό είναι ένα μέτρο της υγείας του εγκεφάλου.

Ιδιαίτερη ανησυχία στους νέους

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν μια ιδιαίτερη ανησυχία για τους νέους ηλικίας 20 έως 30 ετών. Αυτό γιατί χρειάζεται χρόνος για να επηρεάσουν τον εγκέφαλο οι επιδράσεις της αυξημένης αρτηριακής πίεσης. Ανιχνεύοντας τον αντίκτυπο της αυξημένης αρτηριακής πίεσης στην υγεία του εγκεφάλου των 40 ετών και άνω, πρέπει να υποθέσουμε ότι τα αποτελέσματα της αυξημένης αρτηριακής πίεσης πρέπει να αυξάνονται για πολλά χρόνια. Θα μπορούσαν να ξεκινήσουν στα 20 τους. Αυτό σημαίνει ότι ένας νέος ο εγκέφαλος είναι ήδη ευάλωτος.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here