Τύποι σχέσεων: Αναγνωρίστε τα χαρακτηριστικά της σχέσης σας ανάμεσα σε 4 επιλογές

Κάθε σχέση είναι μοναδική και έχει διακριτά χαρακτηριστικά που την κάνουν να ξεχωρίζει από τις άλλες. Ωστόσο, είναι λογικό να μπορούν να κατηγοριοποιηθούν οι σχέσεις με βάση κάποια γενικότερα στοιχεία τους. Φυσικά και ως σχέσεις μπορούν να περιγραφούν ως ανοιχτού ή κλειστού τύπου, τοξικές, ανεξάρτητες ή εξαρτημένες, κυρίαρχες ή υποτακτικές. Πέρα από αυτό όμως μπορεί να υπάρξει κατηγοριοποίηση; Μια πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις διαπίστωσε ότι γενικά οι σχέσεις μπορούν να ταξινομηθούν σε τέσσερις βασικές ομάδες. Στη μελέτη συμμετείχαν 376 ζευγάρια. Τους ζητήθηκε λοιπόν να κρατήσουν ένα λεπτομερές αρχείο για το πόσο αφοσιωμένοι αισθάνονται για τον σύντροφό τους. Ενώ υπήρξαν ακραίες τιμές, οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες ζευγαριών.

Τύπος #1: Το δραματικό ζευγάρι

Αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος ζευγαριού στη μελέτη. Αυτοί οι σύντροφοι βιώνουν τη μεγαλύτερη ποσότητα αλλαγής στο επίπεδο δέσμευσής τους κατά τη διάρκεια της σχέσης. Τα άτομα σε δραματικές σχέσεις ήταν τα χαμηλότερα σε συναισθηματική οικειότητα από όλες τις ομάδες της μελέτης. Το δραματικό ζευγάρι βιώνει ένα συναισθηματικό rollercoaster, καθώς η έντονη χαρά διαδέχεται τον εξίσου έντονο πόνο, τον θυμό ή την στεναχώρια. Αντίστοιχα, αλλάζουν γνώμη εύκολα και σαφώς δεν μπορούν να χαρακτηριστούν λειτουργικά ως ζευγάρια.

Τύπος #2: Το συγκρουόμενο ζευγάρι

Ενώ τα ζευγάρια με διένεξη βιώνουν πολλή παθιασμένη αγάπη, βιώνουν επίσης περισσότερους τσακωμούς από άλλα ζευγάρια σε αυτήν τη λίστα. Αυτά τα ζευγάρια μοιράζονται ελάχιστα έως καθόλου κοινά ενδιαφέροντα και περνούν λιγότερο ελεύθερο χρόνο μαζί από ό, τι με τους φίλους τους. Πρόκειται για ζευγάρια που κυρίως νιώθουν ότι τους δένει η σεξουαλική επαφή και όχι κάτι βαθύτερο. Εφόσον είναι ξεκάθαρα τα όρια, αυτός ο τύπος σχέσης μπορεί να ευδοκιμήσει.

Τύπος #3: Το κοινωνικό ζευγάρι

Αυτά τα ζευγάρια συχνά μοιράζονται τους ίδιους φίλους και τα κοινωνικά δίκτυα. Έχουν μια πιο «φιλική» αγάπη σε σχέση με άλλα ζευγάρια. Τα κοινωνικά ζευγάρια έχουν πολλά κοινά και επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, εδώ μπαίνει ένα μεγάλο ερωτηματικό. Δεν υπάρχει αναφορά στο ερωτικό κομμάτι της σχέσης. Δεν τονίζεται η σεξουαλική οικειότητα ή το πάθος.

Τύπος #4: Το ζευγάρι που εστιάζει στον σύντροφο

Τα ζευγάρια που εστιάζουν στον σύντροφο έχουν το υψηλότερο επίπεδο ικανοποίησης από την σχέση και από τους τέσσερις τύπους ζευγαριών. Τείνουν να περνούν το μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερου χρόνου τους μαζί και μοιράζονται πολλά κοινά ενδιαφέροντα. Τα ζευγάρια που εστιάζουν στους συντρόφους έχουν ένα ισχυρό επίπεδο δέσμευσης και είναι το πιο πιθανό από όλους τους τύπους σχέσεων να παντρευτούν.

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here