Επιτροπή Βουλής: «Απαράδεκτη» η φυλετική προκατάληψη στην υποστήριξη κλινικών αποφάσεων


Επιτροπή Βουλής: Καθώς μια αυξανόμενη ομοφωνία εμπειρογνωμόνων υγειονομικής περίθαλψης κατακρίνει τη βλαβερή φυλετική μεροληψία στα εργαλεία υποστήριξης κλινικών αποφάσεων (CDSTs), η Επιτροπή Τρόπων και Μέσων του Σώματος δημοσίευσε μια έκθεση που περιγράφει λεπτομερώς ποιο είναι το πρόβλημα, πώς επηρεάζει την ισότητα της υγείας και πώς τα ενδιαφερόμενα μέρη της υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να το αντιμετωπίσουν. Μεταξύ των θεμάτων που περιγράφονται στην έκθεση είναι η ευρέως διαδεδομένη πρακτική εφαρμογής τροποποιητών “φυλετικής διόρθωσης” σε κλινικές οδηγίες και αλγόριθμους, ώστε να προσαρμοστούν στις υποτιθέμενες βιολογικές διαφορές μεταξύ φυλών και εθνοτήτων – υπόθεση που έχει διαψευστεί από άφθονα επιστημονικά στοιχεία.

Για παράδειγμα, τα εργαλεία υποστήριξης κλινικών αποφάσεων CDST προβλέπουν τις πιθανότητες επιτυχίας σε κολπικό τοκετό μετά από καισαρική τομή σε 80,9% για λευκές γυναίκες, 68,4% για μαύρες γυναίκες, 68,2% για λατίνες και 52,3% για γυναίκες μικτής κληρονομιάς μαύρων και λατίνων. Η έκθεση σημειώνει ότι το ποσοστό μητρικής θνησιμότητας μεταξύ των μαύρων, των Αμερικανών Ινδιάνων και των Λατίνων είναι δύο έως τρεις φορές υψηλότερο από το ποσοστό των λευκών γυναικών. Το ποσοστό της καισαρικής τομής είναι επίσης υψηλότερο, παρά τα γνωστά οφέλη για την υγεία του κολπικού τοκετού.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής House Ways and Means Richard Neal (D-MA) δήλωσε σε δελτίο τύπου ότι τα σχόλια που είχε λάβει για τις φυλετικές/εθνοτικές προκαταλήψεις από ιατρικές εταιρείες και άλλες φωνές του κλάδου ήταν αποκλίνουσες. Είπε ότι η ισχυρή επιτροπή του αναζητά τρόπους για να κάνει κάτι για την άνιση μεταχείριση των φυλετικών και εθνοτικών μειονοτήτων που έχει προκύψει από την προκατάληψη των εργαλείων υποστήριξης κλινικών αποφάσεων CDST. “Ένα είναι σίγουρο: το status quo είναι απαράδεκτο”, δήλωσε ο Neal.

“Η φυλετική διόρθωση σε κλινικούς αλγόριθμους συμβάλλει σε χειρότερα αποτελέσματα για τους ασθενείς με χρώμα που λαμβάνουν θεραπεία για ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων, από καρκίνο, έως οστεοπόρωση, νεφρική νόσο τελικού σταδίου, γέννηση παιδιού.

Η Επιτροπή Τρόπων και Μέσων παραμένει προσηλωμένη στη συνεργασία με ενδιαφερόμενα μέρη και προώθηση πολιτικών που δίνουν προτεραιότητα στη δικαιοσύνη και την ισότητα στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης ».

Πώς η προκατάληψη στα εργαλεία υποστήριξης κλινικών αποφάσεων CDSTs μπορεί να βλάψει τους ασθενείς

Μέρος της ώθησης για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης, είπε, ήταν ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε το 2020 στο The New England Journal of Medicine (NEJM) που έδειξε ότι οι προσαρμογές για τον αγώνα στα εργαλεία υποστήριξης κλινικών αποφάσεων CDST και κλινικούς αλγόριθμους είναι επιβλαβείς για τους ασθενείς που έχουν μεγάλο εύρος των συνθηκών.

“Πολλοί από αυτούς τους αλγορίθμους προσαρμοσμένους στη φυλή καθοδηγούν τις αποφάσεις με τρόπους που μπορεί να κατευθύνουν περισσότερη προσοχή ή πόρους στους ασθενείς των Λευκών παρά σε μέλη φυλετικών και εθνοτικών μειονοτήτων”, ανέφεραν οι ερευνητές. Επικαλούμενοι τη μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2020 στο The New England Journal of Medicine NEJM, οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν:

«Ενώ η χρήση της φυλής σε κλινικούς αλγόριθμους καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις διαφορές στα αποτελέσματα της υγείας που είναι κοινές σε μεγάλα σύνολα δεδομένων, αυτές οι διαφορές πιθανότατα οφείλονται στις επιπτώσεις του ρατσισμού και άλλων καθοριστικών της υγείας, όχι των «βιολογικών» επιπτώσεων μιας φυλής έναντι μιας άλλης. «Όπως προειδοποίησαν οι ερευνητές», συνεχίζει η έκθεση, «η ενσωμάτωση δεδομένων φυλών σε αλγόριθμους μπορεί να εδραιώσει τις ανισότητες δημιουργώντας δυνητικά διαφορετικές προσεγγίσεις θεραπείας για άτομα που δεν βασίζονται σε φάρμακα ακριβείας» αλλά στη φυλή ή την εθνικότητά τους.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ