CDC ΗΠΑ: Πετούν εκατομμύρια δόσεις εμβολίου covid ενώ ο κόσμος επιβιώνει θέλοντας εμβόλιο


CDC ΗΠΑ: Μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, οι Ηνωμένες Πολιτείες πέταξαν τουλάχιστον 15 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων covid-19, σύμφωνα με μία ανάλυση δεδομένων των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων CDC. Μια ξεχωριστή έρευνα διαπίστωσε ότι ένα εκατομμύριο δόσεις απορρίφθηκαν σε 10 πολιτείες μεταξύ Δεκεμβρίου και Ιουλίου. Τα κράτη συνεχίζουν να πετούν αχρησιμοποίητα πλάνα. Το Τενεσί έχει πετάξει πάνω από 35.000 δόσεις και η Λουιζιάνα έχει ρίξει πάνω από 230.000 δόσεις των εμβολίων Covid,  ποσοστό που έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από τα τέλη Ιουλίου, ακόμη και όταν ένα θανατηφόρο τέταρτο κύμα του ιού έπληξε την πολιτεία.

Μερικές από τις χαμένες δόσεις προήλθαν από το άνοιγμα και το τέλος του φιαλιδίου, αλλά περισσότερα από 20.000 εμβόλια έληξαν απλά. Το Associated Press ανέφερε ότι τα στοιχεία που παρείχε το Υπουργείο Υγείας της Λουιζιάνα έδειξαν ότι 223.918 δόσεις των εμβολίων Pfizer και Moderna με δύο βολές και του εμβολίου Johnson & Johnson έχουν πεταχτεί. Υπάρχουν άλλες πολιτείες, συμπεριλαμβανομένου του Ουισκόνσιν, όπου χιλιάδες δόσεις χάνονται κάθε μέρα, σύμφωνα με τη The Guardian. Και ενώ οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν ένα μικρό μέρος δόσεων σε σύγκριση με τις πάνω από 401 εκατομμύρια ενέσεις του εμβολίου που δόθηκαν στους Αμερικανούς, υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο που περιμένουν τον πρώτο τους εμβολιασμό. Μόνο το ένα τοις εκατό του πληθυσμού των χωρών χαμηλού εισοδήματος έχει λάβει τις πρώτες λήψεις από τον Ιούλιο, σε σύγκριση με περισσότερους από τους μισούς από αυτούς που ζουν σε λίγες χώρες υψηλού εισοδήματος.

Λοιπόν, τι συμβαίνει πραγματικά με όλες τις χαμένες δόσεις; Υπάρχουν πολλοί λόγοι πίσω από τους οποίους χάνονται τόσες πολλές δόσεις. Μερικές φορές, ένα φιαλίδιο σπάει ή δεν περιέχει τόσες δόσεις από τις υποσχεθείσες, μερικές φορές οι βελόνες δυσλειτουργούν, οι καταψύκτες έχουν βλάβη ή σβήνει το ρεύμα. Συχνά, οι άνθρωποι δεν εμφανίζονται για ραντεβού και η δόση που τους έχει αφιερωθεί σε ένα φιαλίδιο δεν χρησιμοποιείται. Και αυτό συμβαίνει πιο συχνά τον τελευταίο καιρό καθώς η διστακτικότητα των εμβολίων αυξάνεται σε όλη τη χώρα.

Πριν από τον Ιούνιο, λίγο περισσότερο από 2 εκατομμύρια δόσεις είχαν πάει χαμένες, ανέφερε το NBC News.

Αλλά το καλοκαίρι, αυτά τα στοιχεία αυξήθηκαν εξαπλάσια – μαζί με τον ίδιο τον ιό – καθώς οι δόσεις έληξαν.

Σύριγγες που η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει παράσχει για τη διαχείριση των εμβολίων covid-19 συσσωρεύτηκαν σε ντουλάπια αποθήκευσης νοσοκομείων-και ακόμη και σε κουτιά καταφύγιων ζώων- Έχουν παραμεριστεί επειδή δεν είναι αποτελεσματικές στην εξαγωγή όλων των διαθέσιμων εμβολίων από τα φιαλίδια πολλαπλών δόσεων που παρέχονται από τους κατασκευαστές εμβολίων.

Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020, έγινε σαφές ότι τα κιτ εξοπλισμού από το πρόγραμμα εμβολίων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, Operation Warp Speed, δεν περιείχαν τις σωστές σύριγγες για το καθήκον να πάρουν αυτές τις επιπλέον δόσεις από τις φιάλες εμβολίων Pfizer και Moderna. Ορισμένα υγειονομικά τμήματα έχουν αγοράσει τα ίδια καλύτερες σύριγγες, ενώ όσα δεν έχουν την πολυτέλεια αναβάθμισης λένε ότι βλέπουν δόσεις να χάνονται κάθε μέρα.

Η McKesson, η εταιρεία που διανέμει τα κιτ εμβολίων για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι θα δημιουργήσει «μεγάλα κιτ προμήθειας» για το εμβόλιο Pfizer με σύριγγες και βελόνες που θα επέτρεπαν τις επιπλέον δόσεις. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας και Ανθρώπινων Υπηρεσιών των ΗΠΑ (HHS) επιβεβαίωσε στη Science ότι όλα τα κιτ Pfizer που αποστέλλονται αυτήν τη στιγμή αποτελούνται από σύριγγες 1 ml, οι περισσότερες από τις οποίες είναι σύριγγες χαμηλού νεκρού όγκου. Οι δόσεις που έχουν ήδη διανεμηθεί στα κράτη δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν διεθνώς λόγω γραφειοκρατικών ανησυχιών και ασφάλειας σχετικά με την σωστή αποθήκευση των εμβολίων. Έτσι, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο ικετεύουν ακόμη και για την πρώτη δόση του εμβολίου Covid, εκατομμύρια Αμερικανοί αρνούνται να εμβολιαστούν.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ