Poke bowls: Φρεσκάδα και γεύση από τη Χαβάη με αγάπη


Πρόκειται για το βασικό προϊόν της Χαβάης. Ωμό ψάρι. Ρύζι. Λαχανικά. Είναι όμως τα poke bowls πραγματικά υγιή και προσφέρουν ικανή ποσότητα πρωτεΐνης; Κάθε καλό poke bowl ξεκινά με τη βάση. Εδώ, κάποιος συνήθως επιλέγει ανάμεσα σε καστανό ρύζι, ρύζι σούσι, νουντλς, κινόα και λάχανο.

  • Καστανό ρύζι: Η προσθήκη μιας βάσης ολικής αλέσεως όπως το καστανό ρύζι στο μπολ σας είναι μια εξαιρετική επιλογή, καθώς σας βοηθά να αισθάνεστε χορτάτοι. Το καστανό ρύζι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες Β και μέταλλα όπως σίδηρο, μαγνήσιο και χαλκό [από το λευκό ή το ρύζι σούσι], οπότε είναι η πιο υγιεινή επιλογή.
  • Κινόα: Υπάρχουν πολλά οφέλη από την κατανάλωση κινόα. Έχει χαμηλό GI, υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη σε σύγκριση με άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως. Είναι επίσης εξαιρετικά εύκολο να το μαγειρέψετε.
  • Λάχανο: Το λάχανο είναι φυσικά πλούσιο σε φυτικές ίνες και περιέχει ενώσεις ισοθειοκυανικού άλατος, οι οποίες έχουν ιδιότητες καταπολέμησης ασθενειών. Το λάχανο προστίθεται στα μπολ/ Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τα μαζέψετε και να σας βοηθήσει να φτιάξετε τις προτεινόμενες μερίδες λαχανικών.
  • Νουντλς Soba: Τα ζυμαρικά Soba είναι συνήθως κατασκευασμένα από φαγόπυρο, ώστε να μπορούν να αποτελέσουν μια εξαιρετική επιλογή για άτομα με κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη. Προσέξτε όμως καθώς ορισμένες μάρκες προσθέτουν άλλους τύπους αλευριού όπως το αλεύρι σίτου. Τα νουντλς Soba παρέχουν επίσης λίγη πρωτεΐνη. Έτσι θα σας βοηθήσουν να αισθανθείτε χορτάτοι.
  • Ρύζι σούσι: Το ρύζι που χρησιμοποιείται για την παρασκευή σούσι περιέχει συχνά πρόσθετα σάκχαρα που το βοηθούν να κολλήσει. Οπότε θα συνιστούσαμε γενικά να αποφεύγουμε αυτό σε τακτική βάση.

Ποια πρωτεΐνη πρέπει να επιλέξω για το poke bowl;

  • Σασίμι σολομού ή τόνου: Το Sashimi είναι πηγή άπαχης πρωτεΐνης και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι υγιή για την καρδιά. Όσον αφορά το ωμό και το μαγειρεμένο ψάρι, αυτό πραγματικά εξαρτάται από τις προσωπικές προτιμήσεις του καθενός.
  • Κοτόπουλο: Το κοτόπουλο είναι πηγή άπαχης πρωτεΐνης και είναι γενικά χαμηλότερο σε λιπαρά από άλλα κρέατα. Το βράσιμο είναι μια πολύ υγιεινή μέθοδος μαγειρέματος καθώς χρησιμοποιεί το νερό για να μεταφέρει θερμότητα στο φαγητό και όχι με λίπος όπως λάδι ή βούτυρο.
  • Γαρίδες: Οι γαρίδες είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό είδος θαλασσινών. Γεμάτες πρωτεΐνες, ασβέστιο, ιώδιο και ψευδάργυρο με λίγα λιπαρά. Οι γαρίδες στη σχάρα ή οι μαριναρισμένες είναι η καλύτερη επιλογή επειδή οι γαρίδες τηγανητές ή tempura θα αυξήσουν σημαντικά το κορεσμένο λίπος.
  • Tofu: Το τόφου παρασκευάζεται με πήξη του γάλακτος σόγιας, πιέζοντάς το σε ένα στερεό μπλοκ και στη συνέχεια ψύχοντάς το. Είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης και σιδήρου, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους χορτοφάγους. Μερικοί άνθρωποι συχνά ανησυχούν για την κατανάλωση προϊόντων σόγιας επειδή ανησυχούν για έναν πιθανό αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Αυτό βασίζεται στη θεωρία ότι η σόγια περιέχει ενώσεις που ονομάζονται ισοφλαβόνες. Μιμούνται τα οιστρογόνα και ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού αυξάνεται με υψηλά επίπεδα οιστρογόνων. Η έρευνα δείχνει ότι οι ισοφλαβόνες στη διατροφή δεν προκαλούν ούτε αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου και επομένως είναι ασφαλές να καταναλώνουμε προϊόντα σόγιας.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ