Απογοήτευσε η ανάπτυξη της Κίνας στο τρίτο τρίμηνο 2021 – Αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,9%


Αύξηση 4,9% κατέγραψε στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2021 το ΑΕΠ της Κίνας σε τριμηνιαία βάση,  κινούμενο αισθητά χαμηλότερα του 5,2% που εκτιμούσαν οι αναλυτές.

Το Εθνικό Γραφείο Στατιστικών ανακοίνωσε παράλληλα πως η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 3,1% τον Σεπτέμβριο, κάτω από το 4,5% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Η έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας είχε αντίκτυπο στην παραγωγή της Κίνας.

Πολλά εργοστάσια χρειάστηκε να σταματήσουν την παραγωγή στα τέλη Σεπτεμβρίου καθώς η αύξηση της τιμής του άνθρακα και η έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας ώθησαν τις τοπικές αρχές να διακόψουν απότομα την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι οι επιχειρήσεις ήταν λιγότερο πρόθυμες να διαθέσουν χρήματα σε μελλοντικά έργα.

Οι επενδύσεις παγίων για τα τρία πρώτα τρίμηνα του έτους ήταν πιο αδύναμες από τις αναμενόμενες, έδειξαν τα στοιχεία του Εθνικού Στατιστικού Γραφείου. Συγκεκριμένα, αυξήθηκαν κατά 7,3% σε σχέση με πέρυσι, έναντι 7,9% που ήταν η πρόβλεψη.

Παράλληλα, καταδείχθηκε πως υπήρξε επιβράδυνση της συμβολής του τομέα των ακινήτων στην οικονομία στο τρίτο τρίμηνο 2021.

Ωστόσο, ο αντίκτυπος στη συνολική ανάπτυξη ήταν περιορισμένος.

Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες διατηρήθηκαν, παρά τους περιορισμούς που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.

Τέλος, οι λιανικές πωλήσεις ξεπέρασαν τις προσδοκίες, αυξανόμενες κατά 4,4% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με πέρυσι.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ