Θλίψη covid-19: Η θλίψη της πανδημίας απομακρύνει τις μητέρες από τα νεογέννητά τους


Οι γυναίκες που βίωσαν θλίψη και κατάθλιψη λόγω απωλειών που σχετίζονται με την πανδημία μπορεί να είναι πιο δύσκολο να σχηματίσουν αυτήν την πολύ σημαντική συναισθηματική σύνδεση με τα μωρά τους. Αυτό υποστηρίζει μια νέα μελέτη από το Brigham and Women’s Hospital, στη Βοστώνη. “Το να γίνεις μητέρα είναι μια πολύπλοκη εμπειρία. Η περίοδος μετά τον τοκετό είναι μια περίοδος κατά την οποία οι γυναίκες ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για ανησυχίες ψυχικής υγείας”. Αυτό δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Cindy Liu, από τα τμήματα παιδιατρικής και ψυχιατρικής παιδιατρικής νεογνών του νοσοκομείου.

Λεπτομέρειες για τη μελέτη

Για τη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη μελέτη PEACE (Περιγεννητικές εμπειρίες και επιπτώσεις COVID-19). Η μελέτη διεξήχθη μεταξύ Μαΐου και Αυγούστου 2020. Οι γυναίκες που γέννησαν τους προηγούμενους έξι μήνες προσλήφθηκαν να συμμετάσχουν. Οι νέες μητέρες κλήθηκαν να βαθμολογήσουν τα επίπεδα του δεσμού μητέρας-βρέφους. Η ομάδα περιελάμβανε γλώσσα σχετικά με τα σημάδια και τα συμπτώματα της θλίψης, ρωτώντας τις γυναίκες αν είχαν “αισθανθεί έκπληξη ή έκπληξη”, “αίσθηση ότι η ζωή είναι άδεια” ή “πικρία”.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα συμπτώματα της κατάθλιψης συνδέονταν με χαμηλότερες βαθμολογίες δεσμού μητέρας-βρέφους. Υψηλότερα επίπεδα αυτο-αποτελεσματικότητας-η εμπιστοσύνη της μητέρας στις ικανότητες γονέων και φροντίδας της-συνδέθηκε με υψηλότερα επίπεδα σύνδεσης. Τα συμπτώματα άγχους δεν συσχετίστηκαν με χαμηλότερες βαθμολογίες σύνδεσης. Και η κοινωνική υποστήριξη, όπως αυτή από την οικογένεια, τους φίλους ή κάποιον άλλο σημαντικό, δεν συσχετίστηκε με τα επίπεδα σύνδεσης μητέρας-βρέφους, έδειξαν τα ευρήματα.

“Αυτή τη στιγμή δίνεται έμφαση στην αυξημένη κοινωνική υποστήριξη και σύνδεση κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19”. Αυτό δήλωσε η Liu σε δελτίο τύπου του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. “Αλλά η δουλειά μας υποδηλώνει ότι πρέπει επίσης να εξετάσουμε τη διοχέτευση υποστήριξης προς τις μητέρες που βιώνουν κατάθλιψη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ένιωσαν ιδιαίτερα ζαλισμένες ή αίσθηση του σουρεαλιστικού ως αποτέλεσμα της πανδημίας.”

Αντίθετα, οι γυναίκες που ανέφεραν ανησυχίες για την υγεία που σχετίζονται με την COVID-19, είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα δεσμού για βρέφη. Τα ευρήματα ενδέχεται να μην ισχύουν για τα δημογραφικά στοιχεία, σημείωσαν οι συγγραφείς, επειδή η μελέτη περιελάμβανε σε μεγάλο βαθμό λευκές, οικονομικά ευκατάστατες γυναίκες. Υπόκειται επίσης στην προκατάληψη της ανάκλησης των συμμετεχόντων. Επιπλέον, η μελέτη δεν μπορούσε να αποδείξει μια σχέση αιτίου-αποτελέσματος.

Σημασία της μελέτης για την επιλόχεια κατάθλιψη

Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της υποστήριξης και του ελέγχου για την επιλόχεια κατάθλιψη κατά τη διάρκεια επισκέψεων παρακολούθησης από τη μητέρα και επισκέψεις σε καλά παιδιά. Είναι επίσης σημαντικό να εκτιμηθούν οι μοναδικές ανησυχίες που σχετίζονται με την COVID-19 που μπορεί να βιώσει μια οικογένεια για να βοηθήσει να ενισχύσει τις σχέσεις μέσα στην οικογένεια.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ