Αθλητισμός: Επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη της ποδηλασίας για την καρδιοαναπνευστική υγεία [vid]

Η ποδηλασία είναι ένα είδος αερόβιας δραστηριότητας χαμηλού αντίκτυπου με σημαντικά οφέλη για την υγεία και τη φυσική κατάσταση ενός ατόμου. Καθώς είναι σχετικά εύκολο να κάνει κανείς ποδήλατο σε όποια ηλικία και επειδή η ποδηλασία είναι μία μορφή άσκησης κατάλληλη για τα περισσότερα επίπεδα φυσικής κατάστασης, συνιστά μια δημοφιλή σωματική δραστηριότητα παγκοσμιώς. Έρευνες δείχνουν ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες, περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ κάνουν ποδήλατο και οι ειδικοί συνεχίζουν να συνδέουν την ποδηλασία με βελτιωμένα επίπεδα φυσικής κατάστασης και χαμηλότερους κινδύνους ανάπτυξης μιας σειράς ασθενειών. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι ενήλικες συνίσταται να εκτελούν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας αερόβιας φυσικής δραστηριότητας, όπως ποδηλασία, κάθε εβδομάδα.

Τα επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη της ποδηλασίας για την υγεία

  • Καρδιαγγειακή υγεία

Πολλοί ερευνητές σημειώνουν ότι η ποδηλασία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2017 προτείνει ότι οι άνθρωποι που πηγαίνουν με το ποδήλατο στην εργασία τους έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της καρδιαγγειακής λειτουργίας, 46% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων και 52% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο.

  • Αρτηριακή πίεση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, ή υπέρταση, αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις. Σύμφωνα με συστάσεις ειδικών, η φυσική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης της ποδηλασίας, θα μπορούσε να είναι η κύρια θεραπεία για την πρόληψη αυτών των καταστάσεων. Η ποδηλασία μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Σύμφωνα με μία ανασκόπηση μελετών, μετά από 3 μήνες, η αρτηριακή πίεση μπορεί να μειωθεί κατά 4,3%, ενώ μετά από 6 μήνες, μπορεί να μειωθεί κατά 11,8%.

  • Υγεία των πνευμόνων

Η ποδηλασία μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής υγείας. Μια παλαιότερη μελέτη, από το 2011, επισημαίνει ότι η ποδηλασία για περίπου 170-250 λεπτά την εβδομάδα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την υγεία των πνευμόνων. Η τακτική ποδηλασία μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προώθηση της πνευμονικής λειτουργίας σε άτομα με πνευμονική πάθηση.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here