Άγχος αυτοφροντίδα: Η σημασία της αυτοφροντίδας στη διαχείριση του άγχους [vid]

Μια σημαντική στρατηγική για την διαχείριση του άγχους είναι η φροντίδα των βασικών σας αναγκών. Επιπλέον σκεφτείτε ότι όσο περισσότερο φροντίζετε τον εαυτό σας, τόση περισσότερη ενέργεια και αποθέματα θα έχετε για να φροντίσετε τους άλλους.

Η αυτοφροντίδα είναι ένα σημαντικό βήμα για τη διαχείριση του άγχους

Όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να στοχεύουμε σε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή και τακτική άσκηση για να διατηρήσουμε τη σωματική μας υγεία. Συχνά ωστόσο ξεχνάμε ότι αυτά τα βήματα είναι επίσης σημαντικά για την ψυχική μας υγεία και ευεξία. Εάν βιώνετε πολύ άγχος, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κάνετε την αυτο-φροντίδα προτεραιότητα στη ζωή σας. Η τακτική σωματική δραστηριότητα, έστω και για δέκα λεπτά, μπορεί να ενισχύσει τη συναισθηματική σας υγεία, να ανεβάσει τη διάθεση, καθώς και την αυτοπεποίθησή σας.

Άλλες ιδέες για την φροντίδα του εαυτού περιλαμβάνουν:

  • καταπραϋντικές δραστηριότητες (όπως για παράδειγμα το μασάζ ή ένα ζεστό μπάνιο με τα αγαπημένα σας έλαια)
  • χαλάρωση
  • επαρκής ύπνος
  • χρόνος με φίλους και οικογένεια
  • αφιέρωση χρόνου για ευχάριστες δραστηριότητες και χόμπυ
  • διαλογισμός

 

Δεν έχω χρόνο να φροντίσω τον εαυτό μου-Κι όμως η αυτοφροντίδα είναι το κλειδί!

Ας το παραδεχτούμε, όσο πληθαίνουν οι υποχρεώσεις, τόσο η φροντίδα του εαυτού γίνεται μια πρόκληση. Είναι πολύ σύνηθες να τρέχουμε να τα προλάβουμε όλα μέσα στην ημέρα και να αμελούμε τη διατροφή μας για παράδειγμα ή την εξασφάλιση λίγου έστω χρόνου για να κάνουμε μία παύση ή να αφιερώσουμε σε κάτι που μας αρέσει και μας ευχαριστεί. Είναι ωστόσο σαφές ότι, είναι ειδικά σε αυτούς τους δύσκολους ή απαιτητικούς καιρούς που χρειάζεται να φροντίζουμε τον εαυτό μας. Εάν μάλιστα βιώνετε και άγχος, η αυτοφροντίδα θα πρέπει να είναι μια βασική πτυχή της καθημερινότητάς σας και η προτεραιότητά σας. Να θυμάστε ότι το να αφιερώνετε χρόνο για μικρές πράξεις αυτο-φροντίδας κατά τη διάρκεια της ημέρας θα κρατήσει τη διάθεσή σας πιο ισορροπημένη και θα αναπληρώσει τα αποθέματα της ενέργειάς σας.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here