Άμυλο διατροφή: Τα οφέλη των αμυλούχων λαχανικών στην υγεία

Όπως πολλά τρόφιμα φυτικής προέλευσης, τα αμυλούχα λαχανικά, όπως οι ψητές πατάτες, οι γλυκοπατάτες και η κολοκύθα, είναι πολύτιμα συστατικά μιας υγιεινής διατροφής. Ωστόσο, έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε θερμίδες σε σύγκριση με τα φυλλώδη λαχανικά, τις πιπεριές και άλλα μη αμυλούχα λαχανικά, γι ‘αυτό μείνετε σε λογικές μερίδες-ιδιαίτερα εάν ανησυχείτε για το βάρος σας.

  • Φυτικές ίνες

Τα αμυλούχα λαχανικά είναι πολύτιμες πηγές φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες παίζουν πολυάριθμους σημαντικούς ρόλους στην υγεία, διατηρώντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και την όρεξή σας υπό έλεγχο και προάγοντας υγιή επίπεδα χοληστερόλης.

  • Αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι θρεπτικά συστατικά που βοηθούν το σώμα σας να απομακρύνει τις ελεύθερες ρίζες, ουσίες που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και το γενετικό υλικό. Τα αμυλούχα λαχανικά είναι σημαντικές πηγές αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C, της β-καροτίνης, της λουτεΐνης και της βήτα-κρυπτοξανθίνης. Αυτά τα αντιοξειδωτικά μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καταρράκτη και τύφλωσης που σχετίζεται με την ηλικία. Προωθούν επίσης την οστεϊκή υγεία, την υγεία των μαλλιών και του δέρματος. Οι γλυκοπατάτες και η κολοκύθα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βήτα-καροτίνη, η οποία βοηθά στην αποκατάσταση των ιστών του σώματος και προστατεύει από τις βλάβες του δέρματος. Επίσης είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε βιταμίνη C, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

  • Β-Βιταμίνες

Τα αμυλούχα λαχανικά είναι πλούσιες πηγές βιταμινών Β, ιδιαίτερα βιταμίνης Β-6 και φυλλικού οξέος.Σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, οι βιταμίνες Β-6 και το φυλλικό οξύ μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι βιταμίνες Β προάγουν επίσης τη θετική διάθεση βοηθώντας τον εγκέφαλό σας να παράγει χημικές ουσίες, όπως ντοπαμίνη και σεροτονίνη, και προστατεύουν από την απώλεια μνήμης.

  • Μεταλλικά στοιχεία

Τα αμυλούχα λαχανικά παρέχουν επίσης πολύτιμες ποσότητες μετάλλων που χρειάζεται το σώμα σας. Ως πλούσιες πηγές καλίου και μαγνησίου, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης και καρδιακών παθήσεων, να ανακουφίσουν τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου και να διασφαλίσουν την υγεία των οστών. Το μαγνήσιο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποφυγή ημικρανιών. Ο μεταλλικός ψευδάργυρος στα αμυλούχα λαχανικά συμβάλλει στην υγεία των ιστών των ματιών και του σώματος.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here