Χόλιγουντ: Αποτράπηκε η πρώτη απεργία εργαζομένων σε τηλεόραση και κινηματογράφο

Σε συμφωνία κατέληξαν η Διεθνής Συμμαχία Υπαλλήλων Θεατρικής Σκηνής (IATSE) στις ΗΠΑ, η οποία εκπροσωπεί 60.000 εργαζόμενους σε τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές και οι εκπρόσωποι των μεγαλύτερων κινηματογραφικών στούντιο αποτρέποντας την απεργία που είχε αναγγελθεί για τη Δευτέρα (18/10) σε εθνικό επίπεδο.

Οι συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις ανακοίνωσαν ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για νέα τριετή σύμβαση, που προβλέπει, μεταξύ άλλων 3% αύξηση των μισθών για κάθε ένα από τα επόμενα τρία χρόνια, διαλείμματα για φαγητό, περιόδους ανάπαυσης μετά από βάρδιες, βελτίωση συνθηκών εργασίας και «μισθό διαβίωσης» για τους χαμηλότερα αμειβόμενους εργαζόμενους.

Η συμφωνία, που ανακοινώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, αποτρέπει την απεργία που θα προκαλούσε διακοπή στην παραγωγή ταινιών και τηλεοπτικών εκπομπών στις ΗΠΑ.

Ωστόσο σε συνεντεύξεις και διαδικτυακές συζητήσεις, πολλοί εργαζόμενοι εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τους όρους και δήλωσαν ότι μπορεί να απορριφθούν.

«Βασικά τίποτα δεν έχει αλλάξει» δήλωσε ο Ερνέστο Λόνελι, διευθυντής φωτογραφίας με έδρα το Λος Άντζελες. «Δεν έχω ακούσει ούτε ένα άτομο να λέει ότι θα ψηφίσει ναι» σύμφωνα με το Variety.

Η ψηφοφορία επικύρωσης πιθανότατα δεν θα διεξαχθεί για αρκετές εβδομάδες, καθώς οι δικηγόροι θα πρέπει να μεταφράσουν τα σημεία της συμφωνίας της IATSE και της Συμμαχίας των Κινηματογραφικών και Τηλεοπτικών Παραγωγών (AMPTP) στη γλώσσα των συμβάσεων. Εν τω μεταξύ θα προχωρήσουν κανονικά τα γυρίσματα ταινιών και τηλεοπτικών σειρών.

Ορισμένες από τις λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έχουν δημοσιοποιηθεί επίσημα και πολλά μέλη του συνδικάτου είπαν ότι θα περιμένουν περισσότερες πληροφορίες προτού διατυπώσουν άποψη. Άλλοι όμως είπαν ότι τους ενθουσίασαν όσα είδαν μέχρι τώρα.

Τα μέλη της IATSE νωρίτερα αυτόν τον μήνα ψήφισαν και εξουσιοδότησαν τη Συμμαχία να προκηρύξει απεργία, με το 99% να τάσσεται υπέρ.

Αυτή, θα ήταν η πρώτη πανεθνική απεργία στην 128χρονη ιστορία της IATSE η οποία εκπροσωπεί 60.000 εργαζόμενους, διευθυντές φωτογραφίας, υπεύθυνους μοντάζ, σκηνογράφους, κομμωτές, ηλεκτρολόγους, και πολλούς άλλους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ