Καθυστέρηση Έλεγχος: Δυσμενείς επιπτώσεις στον καρκίνο του μαστού από την covid-19


Καθυστέρηση Έλεγχος: Η Woobie Rust πήγε για μασάζ τον περασμένο Ιούνιο, όταν παρατήρησε πόνο στο στήθος της ενώ ήταν ξαπλωμένη στο τραπέζι μασάζ. Η Ραστ, 39 από τη Νέα Υόρκη, έκανε αυτοεξέταση και είπε στο Fox News ότι συναντήθηκε αμέσως με έναν γιατρό και υποβλήθηκε σε μια σειρά απεικονιστικών μελετών. Μέσα σε δύο εβδομάδες, συναντήθηκε με ένα στάδιο 4 διάγνωσης καρκίνου του μαστού.

«Εξαπλώθηκε στα οστά», είπε η Rust, επικεφαλής συμμόρφωσης μιας νεοσύστατης εταιρείας, στο Fox News, προσθέτοντας ότι αντλεί υποστήριξη από την οικογένειά της και πίστη στην αντιμετώπιση της διάγνωσης. Από αριστερά, η Δρ Sarah Cate, διευθύντρια του ειδικού προγράμματος επιτήρησης και στήθους στο Mount Sinai Beth Israel. Η ασθενής Woobie Rust και η Dr. Theresa Shao, ειδικός αιματολογίας και ογκολογίας, στέκονται μπροστά από το ιατρικό κέντρο Chelsea στο Mount Sinai, όπου η Rust λαμβάνει τη φροντίδα της για τον καρκίνο.

Πριν από τη διάγνωσή της, η Rust είπε ότι ήταν “απόλυτα καλά”, αλλά πρόσθεσε ότι η μητέρα της έχει επιβιώσει από καρκίνο του μαστού. Η Rust είχε υποβληθεί σε ετήσιες φυσικές εξετάσεις αλλά καθυστέρησε τα ραντεβού εν μέσω της πανδημίας της COVID-19 και μια μετάβαση από το Τέξας στη Νέα Υόρκη, είπε στο Fox News.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι ειδικοί ανησυχούν ότι οι καθυστερημένες εξετάσεις καρκίνου μπορεί να οδηγήσουν σε περισσότερους ασθενείς να παρουσιάσουν προηγμένες μορφές της νόσου. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Preventive Magazine, ο αριθμός των εξετάσεων προσυμπτωματικού ελέγχου καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας που χρηματοδοτήθηκαν από το Εθνικό Πρόγραμμα Έγκαιρης Ανίχνευσης του Μαστού και του Τραχήλου της Αμερικής από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ μειώθηκε κατά 87% τον Απρίλιο του 2020. Οι εξετάσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μειώθηκαν κατά 84%, σε σύγκριση με τους μέσους όρους της προηγούμενης πενταετίας που αξιολογούσαν την ίδια χρονική περίοδο.

“Σίγουρα θα υπάρξουν δυσμενείς επιπτώσεις στον καρκίνο του μαστού από την COVID”, δήλωσε στο Fox News η Δρ Sarah Cate, διευθύντρια του ειδικού προγράμματος επιτήρησης και στήθους στο Mount Sinai Beth Israel στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με την Cate, η οποία είναι επίσης επίκουρη καθηγήτρια χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή Icahn στο Mount Sinai, «ορισμένα μοντέλα προβλέπουν επιπλέον 10.000 θανάτους από καρκίνους του μαστού και του παχέος εντέρου μαζί».

“Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να δούμε αυτό το αποτέλεσμα, αλλά σίγουρα, ανέκδοτα, βλέπω πολλούς τοπικά προχωρημένους καρκίνους του μαστού που χρειάζονται χημειοθεραπεία πριν από τη χειρουργική επέμβαση και μερικούς καρκίνους όπου έχουν εξαπλωθεί έξω από τους μαστούς και τους λεμφαδένες. Αυτό δεν είναι θεραπεύσιμο “, είπε η Cate, προτρέποντας τους ασθενείς να μην καθυστερήσουν τις εξετάσεις. «Η έγκαιρη διάγνωση είναι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη του θανάτου από καρκίνο», συνέχισε.

“Μην αγνοείτε ένα εξόγκωμα στήθους. Οι άνδρες μπορούν επίσης να προσβληθούν από καρκίνο του μαστού … Οι γυναίκες μπορούν να προσβληθούν από καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού, οπότε επισκεφθείτε έναν γιατρό του μαστού εάν έχετε κάποιο εξόγκωμα ή οποιαδήποτε αλλαγή στο δέρμα του μαστού.” Οι γενετικοί έλεγχοι είναι επίσης σημαντικοί για τον έλεγχο των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο για ορισμένους τύπους καρκίνου.

“Εάν έχετε γενετική μετάλλαξη για καρκίνο του μαστού, θα πρέπει να ξεκινήσετε τον έλεγχο νωρίτερα στη ζωή σας. Για παράδειγμα, για τους φορείς γονιδίων καρκίνου του μαστού BRCA, ξεκινάμε ετήσια μαστογραφία στην ηλικία των 30 ετών”, ή 10 χρόνια νωρίτερα από τη συνιστώμενη έναρξη μαστογραφίας για τον μέσο όρο ασθενή, είπε η Cate στο Fox News.

Οι ασθενείς θα πρέπει επίσης να συζητήσουν το οικογενειακό ιστορικό με έναν γιατρό για να καθορίσουν πότε θα ξεκινήσουν τον έλεγχο. Σύμφωνα με την Cate, οι γυναίκες με ισχυρό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, ακόμη και χωρίς γενετική μετάλλαξη, ξεκινούν μαστογραφία 10 χρόνια πριν διαγνωστεί ο πρώτος συγγενής με καρκίνο του μαστού. Η Rust, η ασθενής, είπε στο Fox News ότι πήγε για γενετική εξέταση μόνο μετά τη διάγνωση του καρκίνου της.

Η Rust είπε ότι ήταν αρνητική για το γονίδιο BRCA, το οποίο συνήθως σχετίζεται με σημαντικό κίνδυνο καρκίνου του μαστού, αν και είχε το γονίδιο CHEK2, το οποίο είναι ένας άλλος γενετικός δείκτης για κινδύνους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου.

Η Rust ελπίζει ότι η ιστορία της θα εμπνεύσει άλλους να κάνουν εξετάσεις όπως μαστογραφίες και μαγνητική τομογραφία, καθώς και γενετικούς ελέγχους. «Η ελπίδα μου είναι ότι οι άνθρωποι κάνουν αυτές τις δοκιμές νωρίς», είπε.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ