Κορωνοϊός Εμβολιασμοί: Ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρινόμαστε στο εμβόλιο διαφέρει εάν είχαμε προηγούμενη μόλυνση covid-19

Κορωνοϊός Εμβολιασμοί: Οι ερευνητές συνεχίζουν να αποκαλύπτουν πληροφορίες σχετικά με τον κορωνοϊό και τις διαφορές ως προς τις αντιδράσεις στο ανθρώπινο σώμα. Τέτοιες έρευνες είναι εκεί όπου οι μελέτες ανοσολογίας και φλεγμονής συναντούν μικροβιολογία και έρευνες για λοιμώδη νοσήματα. Έχει γίνει σημαντική εργασία για τη μελέτη των αντισωμάτων που παράγονται ως απάντηση στα εμβόλια COVID-19 ενώ οι ιατροί ερευνητές δεν είναι σαφείς σχετικά με την ανταπόκριση των Τ κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα Τ-κύτταρα είναι μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος και εστιάζουν σε συγκεκριμένα ξένα σωματίδια. Αντί να προσβάλουν γενικά οποιαδήποτε αντιγόνα, όπως και με άλλα μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος, τα Τ-κύτταρα κυκλοφορούν μέχρι να συναντήσουν το ειδικό αντιγόνο τους. Αυτό σημαίνει ότι τα Τ-κύτταρα παίζουν κρίσιμο ρόλο στην ανοσία σε ξένες ουσίες.

Επομένως, τα Τ-κύτταρα είναι σημαντικά σε σχέση με τον κορωνοϊό προσφέροντας μακροπρόθεσμη προστασία έναντι του SARS-CoV-2. Μια νέα εικόνα για ορισμένες παραλλαγές με τα Τ-κύτταρα προέρχεται από επιστήμονες από τα Ινστιτούτα Gladstone. Εδώ, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια λεπτομερή έρευνα των Τ-κυττάρων πριν και μετά την ανοσοποίηση από την COVID-19.

Με βάση την ανασκόπηση των δεδομένων, οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τόσο τα εμβόλια Pfizer όσο και τα Moderna οδηγούν στη δημιουργία μακροπρόθεσμων πληθυσμών Τ-κυττάρων που μπορούν να αναγνωρίσουν πολλαπλές παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2. Ενώ αυτή η εξέλιξη είναι θετική, οι ερευνητές έχουν επίσης εντοπίσει βασικές διαφορές στις αποκρίσεις των κυττάρων Τ σε άτομα που είχαν μολυνθεί με την COVID-19 πριν από τον εμβολιασμό σε σύγκριση με εκείνα που δεν είχαν μολυνθεί ποτέ.

Αυτό οδηγεί μια από τις ερευνήτριες, τη Νάντια Ρόαν, να δηλώσει: «Δεν έχει σημασία μόνο ο αριθμός των Τ κυττάρων. Είναι η ποιότητα-αν τα Τ κύτταρα είναι ο τύπος που μπορεί να καταστρέψει ενεργά τα κύτταρα που έχουν μολυνθεί από ιούς ». Αυτό που έδειξε η έρευνα ήταν ότι με άτομα που δεν είχαν μολυνθεί ποτέ με SARS-CoV-2, διαπιστώθηκε ότι η ανταπόκριση των Τ κυττάρων έγινε ισχυρότερη (ποσότητα και ποιότητα Τ κυττάρων) μετά τη δεύτερη δόση εμβολίου. Αντίθετα, με εκείνους που είχαν προηγουμένως μόλυνση από COVID-19, υπήρξε μικρή αλλαγή μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης του εμβολίου.

Με άλλα λόγια, το εμβόλιο είχε μεγαλύτερη επίδραση σε εκείνους που δεν είχαν μολυνθεί προηγουμένως και για εκείνους που είχαν προηγουμένως μολυνθεί, χρειαζόταν χαμηλότερη ανύψωση. Η νέα έρευνα που παρουσιάζει ενδιαφέρον εμφανίζεται στο περιοδικό eLife, όπου τιτλοφορείται: «Τα κύτταρα Τ που προκαλούνται από το εμβόλιο mRNA ανταποκρίνονται πανομοιότυπα στις ανησυχητικές παραλλαγές του SARS-CoV-2, αλλά διαφέρουν ως προς τη μακροζωία και τις ιδιότητες κατοικίας ανάλογα με την προηγούμενη κατάσταση μόλυνσης covid».

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here