Atkins Keto: Δίαιτες με χαμηλούς υδατάνθρακες για απώλεια βάρους


Atkins Keto: Οι περισσότεροι όταν κάνουν λόγο για δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, το πιθανότερο είναι να αναφέρονται είτε στην δίαιτα Κeto είτε στη δίαιτα Atkins. Ως δύο από τις πιο ευρέως αναγνωρισμένες δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, μοιάζουν πολύ: Και οι δύο μειώνουν δραστικά την πρόσληψη υδατανθράκων -φυσικά τρόφιμα όπως μπισκότα και ντόνατς, αλλά και επεξεργασμένα δημητριακά και ορισμένα φρούτα-, προτείνοντας πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες σε εκείνους που τολμούν αρκετά και θέλουν να δοκιμάσουν.

Και εδώ τελειώνουν οι ομοιότητες. Για να σας βοηθήσουμε να αποφασίσετε ποια από τις δύο δίαιτες είναι καλύτερη για εσάς, δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τις διαφορές μεταξύ της keto και του atkins.

Tι είναι η κετογονική δίαιτα γνωστή και ως keto

Η κετογονική δίαιτα είναι ένα πρόγραμμα διατροφής χαμηλό σε υδατάνθρακες και υψηλό σε λιπαρά. Δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1920 ως θεραπεία για την επιληψία, αλλά πλέον χρησιμοποιείται ως πρόγραμμα διατροφής για να βοηθήσει ανθρώπους να χάσουν βάρος, να κάψουν θερμίδες, να ελέγξουν την πείνα ενώ βοηθά επίσης πρόληψη ή τη βελτίωση ιατρικών καταστάσεων που σχετίζονται με την παχυσαρκία και τον διαβήτη.

Λέγεται μάλιστα ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση, βοηθά με την ακμή και βελτιώνει τη λειτουργία του εντέρου. Θεωρείται επίσης από πολλούς ιδανική για αδυνάτισμα, καθώς ο μέσος άνθρωπος που την ακολουθεί χάνει περίπου 1 κιλό λίπος ανά εβδομάδα.

Ένα «τυπικό» πρόγραμμα δίαιτας keto αποτελείται από μια πρόσληψη θερμίδων που προέρχονται 75% από λίπος, 20% από πρωτεΐνη και 5% από υδατάνθρακες.

Ο πρωταρχικός στόχος της δίαιτας keto είναι να κάνει το σώμα σας να σταματήσει να βασίζεται στους υδατάνθρακες ως την κύρια πηγή ενέργειας, βασιζόμενο στη διαδικασία κέτωσης. Τι σημαίνει όμως κέτωση; Η κέτωση είναι όταν ο μεταβολισμός αλλάζει, και το σώμα καίει λίπος αντί για γλυκόζη (υδατάνθρακες) ως κύρια πηγή ενέργειας.

Για να επιτύχουν και να διατηρήσουν αυτήν την κατάσταση, οι άνθρωποι περιορίζουν την καθαρή πρόσληψη υδατανθράκων στα 20-50 γραμμάρια την ημέρα και γενικά όσο χαμηλότερα, τόσο το καλύτερο.

Τι σημαίνει αυτό καθημερινά; Πρώτον, μια πολύ αυστηρή δίαιτα. Για παράδειγμα, μια μπανάνα περιέχει 27 γραμμάρια υδατάνθρακες, ένα φλιτζάνι μαγειρεμένη κινόα 39 γραμμάρια και ένα φλιτζάνι γάλα 12 γραμμάρια.

Αλλά μόλις αφομοιωθεί η νοοτροπία οι άνθρωποι που ακολουθούν τη δίαιτα κετό βρίσκουν τρόπους να αισθάνονται λιγότερο πεινασμένοι και να χορταίνουν τρώγοντας πολλά λιπαρά ψάρια, αυγά, γαλακτοκομικά, κρέας, βούτυρο, λαχανικά χαμηλά σε υδατάνθρακες όπως είναι το μπρόκολο και το σπανάκι.

Τι είναι η δίαιτα Atkins

Όπως η keto έτσι και η δίαιτα Atkins προάγει την απώλεια βάρους μέσω μιας δίαιτας χαμηλής σε υδατάνθρακες.

Η δίαιτα Atkins σχεδιάστηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1960, αλλά γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία στις ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Εμπνευστής της ήταν ο Ρόμπερτ Άτκινς, ο Αμερικανός καρδιολόγος ο οποίος «κατηγορούσε» τους υδατάνθρακες για τη συσσώρευση λίπους στο σώμα. Σύμφωνα με τη θεωρία του, οι υδατάνθρακες αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, προκαλώντας απελευθέρωση ινσουλίνης, της ορμόνης που αυξάνει την ικανότητα του ανθρώπινου σώματος να αποθηκεύει το σάκχαρο στους ιστούς ως λίπος.

Πρότεινε λοιπόν στους υποστηρικτές του τη δραστική μείωση των υδατανθράκων στη διατροφή τους και την αντικατάστασή τους με τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, όπως το κρέας, τα αυγά, το τυρί και τα ψάρια.

Οι τοποθετήσεις του έγιναν αρκετά δημοφιλείς, με περισσότερους από 3 εκατομμύρια Βρετανούς και 1 στους 11 Αμερικανούς να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του, γεγονός που εξηγεί την μεγάλη απήχηση που είχε το δεύτερο βιβλίο του «Η Νέα Επαναστατική Δίαιτα» όταν εκδόθηκε το 2002. Φανατικοί οπαδοί της δίαιτας Άτκινς ήταν επίσης και αρκετές διασημότητες όπως η Τζένιφερ Άνιστον και η Ντέμι Μουρ

Ωστόσο εκτός από φανατικούς οπαδούς, η δίαιτα Άτκινς είχε και αρκετούς επικριτές που υποστήριζαν ότι μία δίαιτα υψηλών πρωτεϊνών μπορεί να καταστρέψει τα νεφρά και να προκαλέσει διαβήτη.

Ποιες είναι οι κύριες διαφορές μεταξύ της δίαιτας κέτο και άτκινς

Τόσο η κετογονική διατροφή όσο και η δίαιτα Atkins μειώνουν τους υδατάνθρακες και ενθαρρύνουν την απώλεια βάρους, αλλά αυτό είναι το μοναδικό κοινό τους. Αν αναρωτιέστε ποια δίαιτα είναι καλύτερη για εσάς, αυτές είναι οι μεγάλες διαφορές τους.

Η δίαιτα keto περιορίζει εντελώς τους υδατάνθρακες, ενώ η δίαιτα Atkins τους αυξάνει σταδιακά. Όπως προαναφέρθηκε, η σύνθεση μιας τυπικής δίαιτας κέτο, είναι περίπου 75% λίπος, 20% πρωτεΐνη και μόλις 5% υδατάνθρακες. Για κάποιον δηλαδή που καταναλώνει 2.000 θερμίδες την ημέρα, αυτό σημαίνει ότι δεν τρώει περισσότερα από 50 γραμμάρια υδατανάνθρακες την ημέρα και μερικές φορές και λιγότερο. Αυτό επιτρέπει στο σώμα να φτάσει σε κέτωση.

Η δίαιτα Atkins, από την άλλη πλευρά, προκαλεί κέτωση, αλλά μόνο στη πρώτη φάση που κρατάει για 14 ημέρες και περιορίζει δραστικά τους υδατάνθρακες. Στη συνέχεια οι υδατάνθρακες επανέρχονται στη διατροφή. Αυτή η διαφορά υποδεικνύει την ιδέα ότι η δίαιτα Atkins δεν είναι τόσο αυστηρή όσο η δίαιτα κετό.

Η κετοδιατροφή απαιτεί γενναιόδωρες ποσότητες λιπαρών, αλλά η δίαιτα Atkins ευνοεί την πρωτεΐνη. Σύμφωνα με την Amy Miskimon Goss, επίκουρη καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, η δίαιτα Atkins συνιστά την κατανάλωση πρωτεΐνης για να περιορίσει την πείνα, ενώ μια καλά διαμορφωμένη κετογονική δίαιτα περιορίζει την πρωτεΐνη και χρησιμοποιεί λιπαρά για να καταπραϋνει το στομάχι που διαμαρτύρεται.

Η δίαιτα keto βασίζεται στα αληθινά τρόφιμα, αλλά η Άτκινς επιτρέπει και επεξεργασμένα όπως μπάρες, ροφήματα και άλλα προσυσκευασμένα τρόφιμα.

Τελικά, τι να κάνετε;

Όπως εξηγεί το Business Insider, τόσο η Atkins όσο και η keto απαιτούν από εσάς πειθαρχία στη διατροφή εξαλείφοντας οτιδήποτε έχει να κάνει με πολλές θερμίδες και υδατάνθρακες.

Και ενώ και οι δύο δίαιτες είναι πολύ αυστηρές, το κύριο πλεονέκτημα είναι ότι υπάρχουν οφέλη από τη μείωση της πρόσληψης υδατανθράκων, ακόμη και αν γίνεται μέτρια. Και οι δύο δίαιτες μπορούν να ενισχύσουν τις προσπάθειες απώλειας βάρους και να βελτιώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης, την αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο στο αίμα.

Αλλά αν σκέφτεστε σοβαρά να ακολουθήσετε μια από αυτές τις δίαιτες, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή διαιτολόγο.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ