Ωμέγα 3 τρόφιμα: Μπορούν να αναστρέψουν τη μνημονική παρακμή που συνδέεται με την υπερεπεξεργασμένη διατροφή

Τέσσερις εβδομάδες σε μία δίαιτα με εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα οδήγησαν σε μια ισχυρή φλεγμονώδη απόκριση στον εγκέφαλο των ηλικιωμένων αρουραίων που συνοδεύτηκε από συμπτώματα συμπεριφοράς που σχετίζονται με απώλεια μνήμη, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης. Την ίδια ώρα, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η συμπλήρωση της επεξεργασμένης διατροφής με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα -DHA- απέτρεψε τα μνημονικά προβλήματα και μείωσε τις φλεγμονώδεις επιδράσεις σχεδόν εξ ολοκλήρου. Σημειώνεται ότι νευροφλεγμονή και γνωστικά προβλήματα δεν εντοπίστηκαν σε νεαρούς ενήλικες αρουραίους που ακολουθούσαν την επεξεργασμένη διατροφή.

 

Η δίαιτα της μελέτης μιμήθηκε έτοιμα προς κατανάλωση ανθρώπινα τρόφιμα που είναι συχνά συσκευασμένα για μεγάλη διάρκεια ζωής, όπως πατατάκια και άλλα σνακ, παγωμένα ορεκτικά όπως πιάτα ζυμαρικών και πίτσες, και αλλαντικά που περιέχουν συντηρητικά. Οι πολύ επεξεργασμένες διατροφές σχετίζονται επίσης με παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι ηλικιωμένοι καταναλωτές είναι καλύτερο να μειώσουν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και να προσθέσουν τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα DHA, όπως ο σολομός, στη διατροφή τους, λένε οι ερευνητές. «Το γεγονός ότι βλέπουμε τις επιδράσεις της υπερεπεξεργασμένης διατροφής τόσο γρήγορα είναι λίγο ανησυχητικό», δήλωσε η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης, Ruth Barrientos, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο του Ohio State University for Behavioral Medicine Research και αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικής Υγείας.

«Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι η κατανάλωση επεξεργασμένης διατροφής μπορεί να προκαλέσει σημαντικά και απότομα ελλείμματα μνήμης – και στον γηραιό πληθυσμό, η ταχεία μείωση της μνήμης έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να εξελιχθεί σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως για παράδειγμα η νόσος του Αλτσχάιμερ. Έχοντας αυτό υπόψη, ίσως μπορούμε να περιορίσουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα στη διατροφή μας και να αυξήσουμε την κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα DHA για να αποτρέψουμε ή να επιβραδύνουμε αυτήν την εξέλιξη». Σημειώνεται ότι η έρευνα δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Brain, Behavior, and Immunity.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here