Οι διπλωματικές κινήσεις Μητσοτάκη θέτουν σε απομόνωση τον Ερντογάν – Τα επόμενα ορόσημα


Συνεχίζεται το πυκνό πρόγραμμα επαφών εκτός Ελλάδας του πρωθυπουργού με οικονομικό και γεωστρατηγικό αποτύπωμα.

Η «διπλωματία της αξιοπιστίας» που έχει υιοθετήσει τους τελευταίους μήνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδίδει καρπούς, καθώς από τη μία πλευρά ισχυροποιείται ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας και από την άλλη σταδιακά απομονώνεται η Τουρκία και ο Ταγίπ Ερντογάν.

Στα δύο χρόνια που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, με τη εξωστρεφή εξωτερική πολιτική και τις στοχευμένες επαφές και τις συμμαχίες κατάφερε να επανασυστήσει την Ελλάδα ως χώρα με προοπτικές και μεταρρυθμιστική πορεία και ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί ικανοποίηση μετά τις συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία, ενώ παραμένει ο στόχος για περαιτέρω διεύρυνση των συμμαχιών.

Χθες πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η Σύνοδος Κορυφής Eλλάδας – Κύπρου Αιγύπτου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη επισημαίνοντας: «Συζητήσαμε με το Νίκο Αναστασιάδη και τον Αμπντελ Φατάχ αλ Σίσι τις περιφερειακές εξελίξεις. Οι θέσεις μας ταυτίζονται στην καταδίκη της προκλητικής πρακτικής και της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας. Δυστυχώς η ηγεσία της Άγκυρας δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τα μηνύματα των καιρών. Οι βλέψεις της Τουρκίας συνιστούν απειλή για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Δεν προοιωνίζονται εποικοδομητική στάση για την επίλυση του κυπριακού. Μοναδικός δρόμος προόδου είναι οι δεσμευτικές αποφάσεις του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός το επόμενο διάστημα θα συνεχίσει τον κύκλο των διεθνών επαφών του, που αποσκοπούν στην διεθνοποίηση οποιασδήποτε προκλητικής ενέργειας της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και συνολικά της Ανατολικής Μεσογείου. Αθήνα και Λευκωσία, με κοινή γραμμή πλεύσης, επαναφέρουν διαρκώς στο ευρωπαϊκό και διεθνές προσκήνιο ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να παραβιάζει κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός θα βρεθεί την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, όπου θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Αναστασιάδη να στέλνουν εκ νέου το μήνυμα πως δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτές οι προκλήσεις της Άγκυρας.

Στις 29 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, αποδεχόμενη πρόσκληση του πρωθυπουργού, η οποία διατυπώθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Δυτικών Βαλκανίων. Πρόκειται για μία από τις τελευταίες επισκέψεις της Άνγκελα Μέρκελ, πριν αποχωρήσει από την εξουσία.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Οκτωβρίου η Άνγκελα Μέρκελ βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη όπου συναντήθηκε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο περιοδειών της που πραγματοποιεί αποχωρώντας από την Καγκελαρία. Μάλιστα, η Άνγκελα Μέρκελ έκανε παρέμβαση και για τα ελληνοτουρκικά, τονίζοντας πως πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος και οι διερευνητικές για την επίλυση των θεμάτων μεταξύ των δυο χωρών. Κάποια θέματα είναι δύσκολα και χρειάζονται χρόνο, τόνισε αναφερόμενη στο Κυπριακό.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ