Κορονοϊός: Φόβοι για αύξηση των κρουσμάτων, πιέζονται οι ΜΕΘ – «Κληρώνει» για επιστροφή της μάσκας


Κορονοϊός: Η μετάλλαξη «Δέλτα» προκαλεί… πονοκέφαλο σε επιστήμονες και κυβέρνηση – Φόβοι για 4.000 κρούσματα μέχρι το τέλος της εβδομάδας – Στο «τραπέζι» των μέτρων η επιστροφή της μάσκας

Προβληματισμό και ανησυχία προκάλεσαν οι 3.739 νέες μολύνσεις που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ το απόγευμα της Τρίτης, με τους ειδικούς να είναι απαισιόδοξοι και να τονίζουν ότι μέχρι τέλος της εβδομάδας θα φτάσουμε τα 4.000 κρούσματα.

Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι τεράστια, με το υπουργείο Υγείας να ανακοινώνει τη λειτουργία νέων ΜΕΘ σε νομούς της Μακεδονίας για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Παράλληλα, καθόλου ενθαρρυντικά δεν είναι τα νέα για το νέο στέλεχος της μετάλλαξης Δέλτα+ που έχει αρχίσει να εξαπλώνεται στη Βρετανία. Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, σύμφωνα με το BBC και τους Financial Times, το 6% των νέων περιστατικών Covid-19, που έχουν αναλυθεί γενετικά, οφείλονται στη νέα αυτή μετάλλαξη, γνωστή και ως Δέλτα+ (Delta Plus).

Επιστρέφει η μάσκα;

Σήμερα οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να αναλύσουν τους επιδημιολογικούς δείκτες των τελευταίων ημερών και να αξιολογήσουν την επίδραση των τελευταίων μέτρων που επιβλήθηκαν αναφορικά με τους εμβολιασμένους και τους μη εμβολιασμένους.

Επί τάπητος θα τεθούν νέες παρεμβάσεις που θα αφορούν τις περιοχές με αυξημένο ιικό φορτίο. Σύμφωνα με πληροφορίες η χρήση μάσκας αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα βασικά αντικείμενα της ατζέντας της επιτροπής των ειδικών προκειμένου να οριστικοποιηθεί ένα πλαίσιο παρεμβάσεων σε περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο.

Συγκεκριμένα, αυτό που εξετάζεται είναι η χρήση διπλής μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η χρήση μάσκας τόσο από εμβολιασμένους όσο και από μη εμβολιασμένους σε εξωτερικούς χώρους και η απαγόρευση διεξαγωγής εκδηλώσεων και συναθροίσεων. Σημειώνεται ότι τα μέτρα – αν αποφασιστούν – θα αφορούν μόνο τις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές και όχι το σύνολο της χώρας.

Η Αττική είχε τα… αρνητικά πρωτεία για μία ακόμα ημέρα χθες καθώς στο Λεκανοπέδιο εντοπίστηκαν 701 νέα κρούσματα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Την ίδια στιγμή η Βόρεια Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, με τη Θεσσαλονίκη να καταγράφει 574 κρούσματα και άλλες εννέα περιοχές της χώρας να έχουν τριψήφιο αριθμό μολύνσεων. Ειδικότερα, η Λάρισα είχε 270 κρούσματα και ακολουθούν η Μαγνησία με 141, η Πιερία με 128, η Πέλλα με 119, η Ξάνθη με 109, η Αχαΐα με 106 και τα Τρίκαλα με 101.

Δυσοίωνα είναι και τα στοιχεία που προέρχονται από την καταγραφή των ποσοστών ιικού φορτίου κορονοϊού στα λύματα των μεγάλων πόλεων. Από τις 12 περιοχές που ελέγχονται από το εθνικό δίκτυο επιδημιολογικής ανάλυσης των λυμάτων, οι οκτώ κατέψραψαν αυξήσεις και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις ιδιαίτερα ανησυχητικές. Ενδεικτική η περίπτωση του Βόλου, όπου καταγράφηκε αύξηση 176% στο ιικό φορτίο σε διάστημα μιας εβδομάδας.

«Χθες δώσαμε προσθέσαμε άλλες οκτώ κλινες εντατικής από άλλα νοσήματα και μέσα σε ένα 24ωρο γέμισαν», τόνισε το πρωί της ο Νίκος Καπραβέλος στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο οποίος έκανε λόγο για 100% πληρότητα στις ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου». Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο διευθυντής β´ ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στη μεγάλη ανησυχία του σε σχέση με τις παρελάσεις με κόσμο και τους εορτασμούς του Αγίου Δημητρίου στην Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να αναιρέσει την απόφαση για παρουσία του κοινού στις παρελάσεις.

Προβληματισμός για τον εμβολιασμό

Όπως είπε χθες, Δευτέρα, ο υπουργός Υγείας οι πληροφορίες περί «μωβ» περιοχών στις οποίες θα λαμβάνονται ειδικά μέτρα δεν υπάρχει, τουλάχιστον από την πλευρά της οδού Αριστοτέλους, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη λίγο αργότερα να ξεκαθαρίζει από το βήμα της Βουλής ότι η χώρα δεν θα ξανακλείσει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις προσπάθειες της κυβέρνησης να πείσει όσους δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού ιδίως σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας για τις οποίες έκανε, μάλιστα, ειδική αναφορά.

«Πράγματι έχουμε ζητήματα ακόμη για τα οποία πρέπει να συζητήσουμε με θάρρος και με ειλικρίνεια σε αυτή την αίθουσα. Περιοχές της χώρας όπου, δυστυχώς, έχουμε χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Τις έχω εδώ: Ευρυτανία, Κιλκίς, Δυτική Αττική, Πιερία, Δράμα, Φωκίδα, Ηλεία, Σέρρες, Πέλλα, Ξάνθη, Φλώρινα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι δυστυχώς, «η Βόρεια Ελλάδα είναι σήμερα πρωταγωνίστρια στους θανάτους και θα πρέπει να εντείνουμε την προσπάθεια επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» οι περιοχές στις οποίες δεν έχει εμβολιαστεί πάνω από το 50% των κατοίκων είναι:

  • Ευρυτανία με 38,28%,
  • Κιλκίς με 45,55%,
  • Δυτική Αττική με 29,7%,
  • Πιερία με 49,5%,
  • Δράμα με 44,56%,
  • Φωκίδα με 42,32%,
  • Ηλεία με 45,99%,
  • Σέρρες με 42,09%,
  • Πέλλα με 49,4%,
  • Ξάνθη με 49,24%
  • Κοζάνη με 48,33% και
  • Λάρισα με 48,29%


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ