ΣΕΙΒ: Η γενίκευση του άδικου και καταστροφικού Claw-back στο χώρο της υγείας, δεν αποτελεί λύση


Σε πρόσφατο δημοσίευμα του έγκριτου site iatronet με τίτλο «Ξεκίνησε η κατάθεση προτάσεων από τη Φαρμακοβιομηχανία για την εξοικονόμηση πόρων για το Φάρμακο», αναφέρεται ότι μεταξύ των προτάσεων περιλαμβάνονται και προτάσεις για γενίκευση του άδικου και καταστροφικού Claw-back στους υπόλοιπους κλάδους εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Υγεία και ιδιαίτερα στα Ιατροτεχνολογικά προϊόντα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΙΒ και προσθέτει ότι “εάν οι πληροφορίες αυτές αληθεύουν, o Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) εκφράζει την έκπληξή του για τις δηλώσεις αυτές από πλευράς φαρμακοβιομηχανίας. Κατανοούμε πλήρως την απόγνωση στην οποία βρίσκονται οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, αλλά αδυνατούμε να κατανοήσουμε τι όφελος θα προκύψει από ένα ενδεχόμενο κανιβαλισμό σε βάρος των υπολοίπων κλάδων της Υγείας, στον οποίο οδηγεί η άποψη για γενίκευση του Claw-back“.

 

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέχεια της ανακοίνωσης του ΣΕΙΒ:

“Αγνοείται προφανώς ότι πολλές από τις εταιρείες ιατρικών και βιοτεχνολογικών προϊόντων ήδη υποβάλλονται σε Claw-back για αρκετά από τα είδη τους, και ότι σήμερα εξακολουθούμε:

  • Να πληρωνόμαστε με καθυστερήσεις 10 μηνών και πλέον από το Δημόσιο και τα Νοσοκομεία,
  • Να αναμένουμε για έγκριση της τιμολόγησης των πωλήσεών μας επί 24 και πλέον μήνες μετά την παράδοση των προϊόντων μας στα Νοσοκομεία,
  • Σε πολλά προϊόντα του κλάδου μας είναι υποχρεωτικό το Παρατηρητήριο Τιμών, το οποίο επιβάλλει τη χαμηλότερη τιμή της Ελλάδας σε όλη την επικράτεια και ότι οι προϋπολογισμοί του ΕΟΠΥΥ καθώς και των Νοσοκομείων για Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα είναι ελλειμματικοί και γίνεται διαρκής αγώνας για τη βελτίωση των όρων επιβίωσης των εταιρειών μας.

 

Σημειώνουμε ότι η μόνη χώρα της Ευρώπης που εφαρμόζεται Claw-back επί των Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων είναι η Ελλάδα!

Και, βέβαια, αποσιωπείται ότι όλες οι εταιρείες του φαρμακευτικού κλάδου έχουν προσφύγει εδώ και χρόνια στη Δικαιοσύνη, προβάλλοντας ότι το μέτρο του Claw-back είναι, παράνομο, άδικο και καταστροφικό.

Είναι προφανές ότι μια τέτοια ενδεχόμενη πρόταση από τη φαρμακοβιομηχανία θα είναι κατώτερη των περιστάσεων, πράξη απελπισίας και χτύπημα κάτω από τη ζώνη για κλάδους που ποτέ δεν ενήργησαν ανάλογα.

Αναφέρουμε επίσης ότι με τον πρόσφατο Ν.4837/2021, άρθρο 77, εφαρμόζονται “κόφτες” στο ύψος του Claw-back της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά όχι και στις δαπάνες υπηρεσιών υγείας του ΕΟΠΥΥ και αρκετές εταιρίες – μέλη μας έχουν σταματήσει να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα επειδή το Claw-back φτάνει και ξεπερνάει το 50% του τζίρου τους!

Ο ΣΕΙΒ θα συνεχίσει να υποστηρίζει με συνέπεια τα δίκαια αιτήματα του κλάδου της Υγείας ως συνόλου, προτείνοντας ρεαλιστικές και έντιμες λύσεις με στόχο τη δημιουργία ενός υγιούς περιβάλλοντος λειτουργίας της ευαίσθητης και καθημαγμένης σήμερα αγοράς των προϊόντων και υπηρεσιών Υγείας. Για την εξυπηρέτηση αυτού του κοινού σκοπού ελπίζουμε στη συνεργασία όλων των κλάδων της φαρμακοβιομηχανίας.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ