Ανθεκτικό άμυλο: Αμυλούχες τροφές που θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος [vid]


Το άμυλο αναμφίβολα έχει την κακή φήμη ότι όχι απλώς δεν συνεισφέρει στην απώλεια βάρους, αλλά αντίθετα πιστέυεται ότι συμβάλει στην αύξησή του. Το ίδιο είναι φτιαγμένο από γλυκόζη, ένα σάκχαρο που μπορεί να απορροφηθεί από το πεπτικό σας σύστημα στην κυκλοφορία του αίματός σας και να χρησιμοποιηθεί για ενέργεια. Αλλά όταν το άμυλο που καταναλώνετε παράγει περισσότερη γλυκόζη από ό, τι χρειάζεται το σώμα σας, η περίσσεια ακολουθεί διαφορετικές εναποθηκεύσεις. Έτσι μέρος της μπορεί να αποθηκευτεί ως γλυκογόνο στο συκώτι και τους μύες σας, και – το μαντέψατε – η υπόλοιπη μετατρέπεται σε λίπος και αποθηκεύεται σε όλο το σώμα σας. Αλλά, τα καλά νέα είναι ότι ένας τύπος αμύλου, γνωστός ως ανθεκτικό άμυλο, ξεφεύγει από την πέψη στο λεπτό έντερο και κατευθύνεται απευθείας στο παχύ, όπου λειτουργεί ως διαιτητική ή φυτική ίνα, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του μεταβολισμού και την καύση του λίπους.

Συνεπώς, ο λόγος για τον οποίο η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ανθεκτικό άμυλο είναι επωφελής για την υγεία είναι διότι – ομοίως με τις φυτικές ίνες – τροφοδοτεί τα φιλικά βακτήρια στο έντερο και αυξάνει την παραγωγή λιπαρών οξέων τα οποία στη συνέχεια τρέφουν το παχύ έντερο και μειώνουν το pH του.

Μεταξύ των τροφών που είναι οι σημαντικότερες πηγές ανθεκτικού αμύλου είναι και οι ακόλουθες:

  • Μπανάνες
  • Kαστανό ρύζι
  • Φασόλια
  • Φακές
  • Βρώμη
  • Κριθάρι
  • Πατάτες

 

Εντωμεταξύ, πιστεύεται ότι τρόφιμα, που είναι πλούσιες πηγές υδατανθράκων, όπως είναι το ρύζι, τα μακαρόνια, οι πατάτες, το κριθαράκι και τα όσπρια, αν βραστούν και έπειτα κρυώσουν, ένα μέρος της δομής του αμύλου (περίπου το 5%) γίνεται ανθεκτικό. Ωστόσο εάν στη συνέχεια το φαγητό ξαναζεσταθεί, τα επίπεδα του ανθεκτικού αμύλου μειώνονται. Την ίδια ώρα, ορισμένοι λένε ότι το ανθεκτικό άμυλο αποδίδει λιγότερες θερμίδες από το κανονικό άμυλο (2 θερμίδες ανά γραμμάριο έναντι 4 θερμίδων που κανονικά έχουν οι υδατάνθρακες).

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ